Méně známý portrét Kamaly Harris




Sdílet článek:

G. SITAŘ

Kandidátka na amerického prezidenta Kamala Harris poskytla rozhovor televizi Fox News. Podle Washington Post v něm ukázala svoje kvality, podle nezávislých komentátorů to byl propadák. Plus několik faktů z jejího životopisu.

Subjektivní výběr informací o Kamale Harris. Zdroj všech informací v odkazech na konci článku.

Kamala Harris poskytla rozhovor redaktorovi americké televize Fox News Bretu Baierovi. Ten je v Americe považován za protitrumpovského novináře, ale v rozhovoru s Kamalou Harris se nebál položit nepříjemné otázky.

Hodnocení rozhovoru se liší podle toho, kdo jej píše. Washington Post napsal, že v „bojovném rozhovoru ukázala svoje kvality a fakta”. Taktéž levicová televize MSNBC uvedla, že to byl „spíše zápas než rozhovor” a že cílem Kamaly bylo „projít celých 30 minut konverzace bez toho, aniž by se příliš často zamotala do nesrozumitelných odpovědí”. Dále článek uvádí, že „není jisté, zda to byla remíza, ale rozhodně to nebylo KO”.

Voliči tíhnoucí k republikánům hodnotili její rozhovor jako propadák. Například autor kreslené postavičky Dilberta Scott Adams napsal: „Mé dvouslovné shrnutí rozhovoru Kamaly Harris: totální idiot. Kolaps Kamaly je brutální.”

Rozhovor bez servítků

Bret Baier se v rozhovoru Kamaly Harris ptal na zrušení všech Trumpových opatření na ochranu hranic a zmínil jména amerických žen, které zavraždili ilegální imigranti. Ptal se jí, proč by ji lidé měli volit, když řekla, že na předchozí politice Joe Bidena by neměnila téměř nic. Zmínil její podporu změny pohlaví pro odsouzené vězně, kterou by měli platit daňoví poplatníci a zeptal se jí, kdy zjistila, že je Joe Biden dementní.

Ukázka z rozhovoru, která si získala zřejmě největší pozornost:

Bret Baier: „79 % lidí si myslí, že země je špatné cestě. Je na špatné cestě poté, co jste byla u moci tři a půl roku.”

Kamala Harris: „A Donald Trump se uchází o úřad. Moment, oba přeci víme, o čem je řeč.”

Bret Baier: „Já to nevím. O čem hovoříte?”

Kamala Harris: „Za poslední dekádu je to jasné mně a republikánům, kteří mě podporují, že je Donald neschopen vykonávat úřad, že je nestabilní, nebezpečný a lidé jsou unaveni.”

Curriculum Vitae: Kamala Harris

Lidé v Americe jsou obeznámeni s životní dráhou Kamaly Harris výrazně lépe než lidé mimo Ameriku.

Rodiče Kamaly Harris byli oba vysokoškolští profesoři, kteří se narodili mimo území Spojených států. Matka pochází z Indie a pracovala v biomedicínském výzkumu. Její otec se narodil na Jamajce do vlivné rodiny, jejíž předchůdci vlastnili cukrové plantáže s více než tisícovkou otroků. Otec Donald Harris vystudoval ekonomiku na univerzitě ve Stanfordu, kde se stal se prvním černošským profesorem s definitivou. Ve svých ekonomických tezích se hlásil k odkazu Karla Marxe a považoval kapitalismus za zdroj nerovností.

Dětství

Dětství strávila Kamala Harris v Kalifornii v Berkeley, kde měla dům její matka, nebo v domě svého otce v Palo Alto. Ve dvanácti letech se její rodina přestěhovala do Kanady, kde matka dostala místo na univerzitě v Montrealu. V Kanadě vystudovala Kamala Harris střední školu. Ve studiích pokračovala ve Washingtonu, kde si vybrala politické vědy, a v Kalifornii, kde v roce 1989 získala titul na právnické fakultě.

Státní zástupce v Kalifornii

Kamala Harris propadla při svém prvním pokusu u advokátních zkoušek. Po jejich úspěšném dokončení se stala okresním státním zástupcem Mezi kalifornské „vyšší kruhy” se dostala díky svému mileneckému poměru s ženatým Willie Brownem, který byl v té době prvním černošským starostou San Franciska. Willie Brown jmenoval Kamalu Harris do dvou státních komisí a v reakci na kritiku napsal do novin článek, který nesl titulek „Ano, chodil jsem s Kamalou Harris. No a co?”.

Kontroverze

Poté, co se Kamala Harris dostala na pozici státní zástupkyně státu Kalifornie, byla opakovaně kritizována za své jednání, které v mnoha případech poškozovalo černošskou minoritu.

V roce 2011 nařídil americký Nejvyšší soud, aby Kalifornie ze svých přeplněných věznic propustila vězně s drobnými prohřešky, neboť ve věznicích panovaly nelidské podmínky. Kamala Harris spolu s tehdejším demokratickým guvernérem Kalifornie odmítala nařízení soudu splnit. Její argumentaci, na základě které ignorovala nařízení soudu, přirovnávali někteří kritici k situaci, kdy se jižanské státy v historii odmítaly řídit zákony proti segregaci.

Kamala Harris tvrdě prosazovala kalifornský zákon, který dával možnost trestat rodiče pokutou nebo až jedním rokem ve vězení, jesliže jejich děti měly více než 10 % neomluvených hodin ve škole. Zákon postihoval zejména děti z barevných a chudých rodin. Jeho symbolem se stala černoška Cheree Peoples, která byla úřady v době, kdy jim šéfovala Kamala Harris, uvězněna, protože její dcera nechodila do školy, přestože důvodem dceřinných absencí byla vážná nemoc. Obvinění bylo staženo až po dvou letech právních sporů, ale Cheree mezitím přišla o práci a o dům.

Senátorka

Po zvolení do amerického Senátu byla Kamala Harris vyhodnocena na základě svého hlasování jako nejlevicovější senátorka ze všech sto senátorů. Na pozici viceprezidentky ve vládě Joe Bidena byla vybrána, protože Joe Biden výslovně řekl, že si vybere „černou ženu”.

Předtím, než byla vybrána po odstavení Joe Bidena za kandidátku na amerického prezidenta a stala se favoritkou médií, byla ve veřejných průzkumech nejméně oblíbenou viceprezidentkou za posledních padesát let.

Osobnost

O jejích osobních vlastnostech koluje celá řada spekulací na sociálních sítích, nicméně něco může naznačovat fakt, že od doby nástupu do funkce viceprezidentky z jejího týmu odešlo 90 % zaměstnanců. Deník Politico popsal v roce 2021 atmosféru v jejím týmu jako „nezdravou” . Podle členů týmu odmítá Kamala Harris převzít odpovědnost za delikátní rozhodnutí a viní z neúspěchu podřízené. Nebyla to první informace podobného typu.

 

Již v roce 2019, kdy Kamala Harris kandidovala na prezidenta, rezignoval jeden z jejích nejbližších spolupracovníků a napsal otevřený dopis, ve kterém uvedl, že „je to jeho třetí prezidentská kampaň a že nikdy neviděl organizaci, která by se k zaměstnancům chovala tak špatně”. Toxickou atmosféru, která panovala v její kanceláři, když zastávala funkci státního zástupce Kalifornie, popisuje zase článek v Business Insider. Podle něj se chovala povýšeně zejména vůči níže postaveným zaměstnancům.

Hlas lidu

Jeden z Američanů shrnul osobnost Kamaly Harris na sociálních sítích takto:

Je to privilegované dítě univerzitních profesorů, které o americké střední třídě a zkušenostech černochů v Americe neví nic, protože jako dospívající žila v Kanadě. Své postavení získala díky intimnímu vztahu s mnohem starším demokratickým politikem a faktu, že je to černoška a žena. Nikdy v životě nepracovala v soukromé sféře.

Jako kandidátka na nejmocnější osobu světa nedostala ani jeden hlas od občanů USA, ale byla vybrána zákulisní dohodou. Ve funkci viceprezidentky nedosáhla ničeho kromě toho, že kryla demenci prezidenta USA.

Post scriptum

Zjevně existují důvody pro to, že poprvé od roku 1984 je v Americe registrováno více občanů jako republikáni než demokraté.

Pozn. autora:

Obraz Kamaly Harris v samotné Americe se pravděpodobně liší od jejího obrazu mimo Ameriku. Jedním z důvodů může být fakt, že Američané se relativně snadno dostanou k různým informacím o její minulosti, které v zahraničí mohou chybět, neboť většina zpráv je převzatých z médií, jež jí nepokrytě straní.

Navíc mají Američané možnost sledovat „na živo” výstupy Kamaly Harris a přehlídku frází, z nichž vyniká „I grew up in a middle class family” , vyrostla jsme ve středostavovské rodině, a „opportunity economics” neboli ekonomika příležitostí. Spadá do ní i její návrh, aby podniky vlastněné afro-američany dostávaly půjčky až do výše jednoho milionu dolarů, které by za určitých okolností nemusí splácet v celé výši.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*