Jurečka: Po revizi budou muset všichni žadatelé o dávku doložit příjem i majetek




Sdílet článek:

ET/ČTK

Všichni žadatelé a příjemci peněz od státu na bydlení, živobytí a děti budou muset po dávkové revizi od pololetí příštího roku dokládat svůj příjem i majetek. Úřad práce bude pro nárok domácnosti na podporu zohledňovat jejich nemovitosti, automobily i úspory. Chystaný majetkový test představil dnes na tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj má opatření zajistit vyšší adresnost pomoci a její vyplácení potřebným. Dosud se majetková situace hodnotila jen u lidí, kteří žádali o pomoc v hmotné nouzi. Dávková reforma má nahradit čtyři dosavadní příspěvky jedním. Návrh zákona projednává Sněmovna.

„V současné době se majetkový test provádí jen u hmotné nouze. Paradoxně testujeme lidi s nejnižšími příjmy. Netestujeme ty, kteří mají majetek a vyšší příjem… Zavádíme tuto novinku nad rámec žadatelů o pomoc v hmotné nouzi. Na západ od nás je majetkový test běžný i u příspěvku na péči a dalších záležitostí. Chceme vědět, že peníze jdou tam, kam je potřeba,“ uvedl Jurečka. Hodnocení majetkové situace všech žadatelů o novou dávku označil za „historický krok“ a posun v poskytování cílené podpory.

Po reformě by úřady práce mohly od příštího července začít vyplácet místo příspěvků a doplatků na bydlení, příspěvků na živobytí a dětských přídavků novou dávku státní sociální pomoci. Podpora by se měla lišit pro domácnosti s příjmem do 1,43násobku životního minima a nad něj. Žadatelé by mohli mít nejvýš dvě nemovitosti. V jedné by museli bydlet. Druhou by museli do tří let prodat. Pokud by si ji ponechali, neměli by po tříleté lhůtě nárok na pomoc od státu. Úřad práce se zaměří i na auta. Vozidlo by mohl mít každý dospělý v rodině. Úspory mají být do 200 000 až 400 000 korun podle počtu členů domácnosti. Nespadá do nich ale spoření se státním příspěvkem, tedy stavební či penzijní, podotkl ministr.

Informace o bytech, domech či chatách a chalupách by úředníci měli získat z katastru nemovitostí, o autech pak z rejstříku vozidel. V bankovním kontu by podle zástupců ministerstva práce sledovali zůstatek, ne pohyb na účtu. Nutný bude souhlas žadatele.

„Vedli jsme debaty o šíři majetkového testu. Jdeme cestou základního kroku, který bude jednoduchý a nebude se moc větvit – proto bydlení, auto. Nebavíme se o tom, zda nemá člověk třeba pole, lesy, rybníky, sbírku motocyklů či zemědělské techniky,“ uvedl ministr. Dodal, že je možné v budoucnu případně pravidla upravit.

Podávat a vyřizovat by se měla jen jedna žádost. Výše dávky by se měla odstupňovat podle příjmu a pracovní aktivity, lidé by si mohli pobíranou částku zvednout o bonus za práci. Odstranit se mají body zlomu, kdy člověk při překročení výdělku o korunu pomoc od státu ztrácí, řekl Jurečka.

Počítá s tím, že se navrhovaná pravidla můžou ve Sněmovně ještě upravit. Zákon by mohla dolní komora pak schvalovat na konci listopadu a Senát do konce ledna, míní ministr.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*