Ladikovy glosy (07.06.2024)




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

7. červen v dějinách:

 
  • V roce 1942 se narodil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, jehož veliká tvořivost se promítlka například do výroku: „Anglický dramatik William Shakespeare byl arabského původu. Původně se jmenoval šejk Espír či šajch Aspír. Vinou nejednotného anglického pravopisu bylo jeho jméno zkomoleno do podoby známé současníkům.“

  • V roce 1494 si Španělé a Portugalci rozdělili svět podle Tordesillaské smlouvy. Papež Alexandr VI. viděl vzrůstající nevraživost mezi oběma zeměmi v boji o získání co největšího počtu zámořských kolonií a chtěl tak zabránit jejich vzájemné válce. Nově objevená Amerika měla připadnout Španělsku, Afrika a Asie Portugalsku.

 

Vidlák: Jste-li levičáci, volte STAČILO! Jste-li pravičáci, letos to prostě s volbou máte těžké. K mandátu měl do včerejška nejblíž Turek a kdyby ho dal, sebere jeden mandát Starostům… Teď dostává zabrat za nacismus od těch, kteří témuž na Ukrajině freneticky tleskali.

Pokud jste si doposud nevybrali a nechcete nechat propadnout hlas, hoďte to SPD. Neriskujete, ale nic od toho také nečekejte. Pokud to hodíte Svobodným, riskujete. Pokud to hodíte PRO, dvojnásobně riskujete.

 

V této chvíli mi naprosto stačí, že nebudete volit Dozimetr, migrační pakt, grýndýl a eurointegraci. Postačí mi, že znejistíme Fialu a madam Svetrovou, uštědříme direkt Rakušanovi a rozbrečíme Gregorovou. Dál mě potěší, když se v ANO dozvědí, že pokud nebudou stát na naší straně, tak svoje velká procenta mít nebudou. Do třetice budu rád, když se ukáže, že voliči Alternativy zmoudřeli a nepropadlo tolik hlasů.

 

Deník TO: Každý hlas pro Vondru podpoří Niederamayera, Zdechovského a další eurohujery. Představa, že Alexandr Vondra na kandidátce SPOLU vytváří hráz proti Luďkovi Niedermayerovi nebo Tomáši Zdechovskému je jen nový pražský mýtus. Čím víc lidí bude volit Vondru, tím víc Niederamayerů, Zdechovských a Kolářů se do EP dostane.

 

Ministerstvo vnitra začalo špehovat občany i té nejmenší usedlosti v Česku na portále geolokačních dat. Podle ministra Rakušana lze díky údajům efektivně plánovat rozvoj dopravních systémů, lokalizaci veřejných služeb, kapacity technické infrastruktury či občanské vybavenosti. Fakticky můžete o každé obci zjistit, kolik osob se tam v daný čas nachází, kolik osob z obce vůbec nevyjíždí, kolik jich vyjíždí za prací, kolik tam nocuje návštěvníků, kolik osob má ještě jedno bydlení, kolik osob je bez SIM karty… tolik informace oficiální. Informace neoficiální, například kdo se s kým stýká, kdo má milenku, kdo chodí nebo nechodí do hospody, atd., má asi k dispozici jen ministr Rakušan.

 

Gruzie: Vládnoucí strana Gruzínský sen předložila další návrh zákona, který se nelíbí Spojeným státům a Evropské unii, informuje agentura Bloomberg. “Balíček opatření na ochranu rodinných hodnot a nezletilých” předpokládá zákaz zobrazování vztahů osob stejného pohlaví ve filmech a médiích, registraci tzv. stejnopohlavních manželství a adopci dětí neheterosexuálními páry. Kromě toho bude v gruzínských školách a na univerzitách zakázáno probírat téma sexuálních menšin.

 

Iz.ru: Mexiko a Nikaragua se odmítly zúčastnit švýcarského summitu o ukrajinské dohodě, zjistil list Izvestija. Mexico City očekává, že brzy bude možné uskutečnit jednání, do kterých se zapojí obě strany konfliktu, uvedlo velvyslanectví latinskoamerické země. Již dříve odmítl na akci přicestovat brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva. Kuba a Venezuela na konferenci budou chybět. To znamená, že Západ nedokázal zmobilizovat latinskoamerické země k účasti na summitu.

 

Agentura AP: Spojené státy sledují ruské válečné lodě a letadla, která mají v nadcházejících týdnech dorazit do Karibiku na vojenská cvičení. Ruské válečné lodě a letadla mají v nadcházejících týdnech dorazit do Karibského moře, aby provedly cvičení. Jak píše agentura s odvoláním na americké úředníky, „ruské lodě mířící do Karibiku mohou vplouvat do přístavů Kuby a Venezuely“. Zdroje tvrdí, že „plánovaná cvičení jsou „určitě“ součástí ruské reakce na rostoucí podporu Ukrajiny ze strany USA. Rovněž uvedli, že zřízení ruské vojenské přítomnosti na západní polokouli je neznepokojuje.

 

Euro Asia Daily: Západní země se v konfliktu na Ukrajině přiblížily k bodu, ze kterého není návratu, což by je mohlo vést k přímému vojenskému střetu s Ruskem, které na oplátku činí extrémně tvrdá prohlášení proti Spojeným státům a jejich spojencům. Tento názor vyjádřil maďarský premiér Viktor Orban v ranním programu rozhlasové stanice Kossuth. “Pokud jde o poslední příležitost vrátit se zpět, ten bod, ze kterého není návratu, kdy již nebude možné zvrátit pohyb, už jsme k němu velmi blízko.”

Orbán se domnívá, že to dokládají bojovná prohlášení vůdců zemí Evropské unie a NATO, zejména hrozba francouzského prezidenta přesunem vojenských letadel na Ukrajinu. Premiér zároveň poznamenal, že Rusko také činí extrémně tvrdá prohlášení vůči Spojeným státům a jejich spojencům. Hrozba nové světové války podle Orbána roste.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (23 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*