Rakušan přežil pět mrtvých v Dozimetru, přežije i patnáct na filozofické fakultě




Sdílet článek:

DTO/VIDLÁK

Korespondenční volba, pozice Fialovy ODS po eurovolbách, případné odvolání ministra vnitra Víta Rakušana, loajalita sedmi nových europoslanců Andreje Babiše i plánovaná výprava Čechů do kosmu – to jsou aktuální témata pravidelné víkendové rubriky Daniela Sterzika, zvaného Vidlák.

Vládní koalice většinou 108 hlasů prosadila korespondenční volbu pro občany žijící v zahraničí, kteří již možnost volit měli – na ambasádách, případně přímo v Česku. Co by se dalo ještě udělat, aby pětikoalice obhájila vítězství ve volbách? Korespondenční volbu i pro české občany žijící doma? Volbu Čechů, kteří mají trvalé bydliště na hřbitovech?

Jo, kéž by tento zákon koalice protlačila většinou sto osmi hlasů. Ona ho protlačila většinou devadesáti dvou hlasů. Přesně o jeden hlas víc, než má opozice, která byla zastoupena pětasedmdesáti poslanci. Já vím, prosadili by si to stejně, ale politika je o symbolech. Hlavní tváře opozice se nenamáhaly tam být a hlasovat proti.

Kdyby korespondenční volba k vítězství pravdy a lásky neměla stačit, ještě mohou rozdat občanství spoustě potomků našich krajanů. Třeba s tím, že pak budou moci využívat náš zdravotní systém. V USA jsou jistě statisíce lidí, kteří si musí vzít hypotéku, pokud se jim zanítí slepé střevo. Tohle by jejich problém jistě vyřešilo a z vděčnosti by to Blyštivému Péťovi pak mohli hodit. Něco mi říká, že už se to chystá…

Premiér Fiala oznámil, že „není žádná ODS, která má blízko k Václavu Klausovi.“ Je to dobré pro ODS, pro Petra Fialu nebo Václava Klause?

Má pravdu, předseda. ODS už skutečně není stranou, která by měla blízko k Václavu Klausovi. Jestli je to pro Modroptáky dobré, to nevím, ale rozhodně to je dobrá zpráva pro Motoristy a Petra Macinku, kteří zadarmo přijdou k mnoha voličům, aniž by museli udělat něco jiného než říct, že oni jsou tou ODS revival, která naopak má blízko k otci zakladateli. Naopak mimořádně špatná zpráva je to pro TOP 09 a Lid(l)ovce, kteří už brzy přijdou o svou oporu, po jejíž zádech zatím lezli do funkcí.

Sílí tlak na rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana kvůli pochybení při policejním zásahu při prosincovém vraždění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Co myslíte, ustojí to předseda hnutí STAN?

Předseda STAN ustál pět mrtvých v Dozimetru. Ustojí i patnáct mrtvých na filozofické fakultě. V tomto ohledu má Vít Rakušan nejlepší možnou průpravu. Ale na druhou stranu, není na světě větší síla a vůle než matka, která přišla o dítě a chce spravedlnost. Takže budeme Vítkovi mydlit schody a modlit se, aby uklouznul. Mimochodem, nemá se dneska Fiala sejít s Babišem u prezidenta na obědě? Třeba už to mají upečené.

Mainstreamoví novináři i někteří vládní politici jsou smutní, že sedm Babišových europoslanců za ANO opustilo klub Renew v Evropském parlamentu a míří ke konzervativcům, dokonce některé z nich vyzývají, ať Babiše opustí. Podaří se jim rozdrolit jednotu Babišova ANO?

Andrej Babiš tentokrát věnoval při sestavování kandiátky velkou péči. Další Jourovou, Charanzovou, Dlabajovou a Maxovou už si nemůže dovolit. I vyjednávání o frakcích dělá raději sám a Kláru Dostálovou bere s sebou jen jako stafáž. Já osobně si myslím, že tentokrát hnutí ANO zůstane pohromadě. Ona je to vůbec zajímavá zpráva. Andrej Babiš byl vždycky frankofil. Má k Francii blízko, má tam hodně majetku a kamarádil s Macronem. Teď vypadá, že raději upřednostní Orbána a jeho přátelství s Emanem je u konce. To by pro nás byla všeobecně dobrá zpráva, i kdyby mu nějaký ten europoslanec zběhnul.

Ministr dopravy Kupka oznámil, že Češi poletí do kosmu. Nepotřebujeme spíše veřejné peníze investovat do nákupu zbraní pro Ukrajinu, než je propálit ve vesmíru?

Kdepak, tentokrát stojím jednoznačně za Kupkou. Když už nesmyslně utratit peníze, které nemůžeme dát ani důchodcům ani školním dětičkám na obědy, tak je raději propalme ve vesmíru než u Bachmutu. Let do vesmíru moc škod neudělá a riskovat bude jen onen český stíhací pilot. Munice pro Ukrajinu vyrábí vdovy a sirotky. A navíc – vždyť je to zadarmo. Za dvě miliardy bude vesmír, věda, patenty, výhody. Rakušan za osm miliard nezachránil Českou poštu a Bartoš chce za padesát miliard nahradit rodná čísla. Zajisté uznáte, že let do vesmíru je proti tomu naprostý pakatel.

A protože máme neděli, dovolím si námět na filozofickou úvahu, jak je možné, že letět na oběžnou dráhu stojí dvě miliardy, když je k tomu zapotřebí hodně drahých a chytrých udělátek, a změnit rodná čísla stojí padesát miliard, když k tomu stačí jeden ministerský imbecil? Přeji hezký zbytek víkendu.

 

 

DENÍK TO

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*