Třetí hybridní světová válka. Možné scénáře




Sdílet článek:

HSP

Po Afghánistánu si USA nemohou dovolit ztratit tvář na Ukrajině, píše autor článku Bruno Drwęski v polských novinách Myśl Polska . Kyjev není schopen zvítězit, což znamená, že Amerika bude muset buď kapitulovat, nebo zahájit jadernou válku. Obě možnosti se Washingtonu nelíbí, proto vsadí na jeden z přechodných scénářů.

Pozorovatelé a experti z různých částí světa se obecně shodují, že po Afghánistánu, Iráku, Vietnamu atp. si USA už nemohou dovolit ztratit tvář – tentokrát na Ukrajině nebo v Palestině. Každý střízlivě uvažující analytik si dnes uvědomuje, že ukrajinská armáda už není schopna vyhrát tento konflikt, což znamená, že USA se ocitly v situaci, kdy mají na výběr jen dvě extrémní a zároveň iracionální rozhodnutí: buď kapitulovat, nebo začít globální jadernou válku.

Pokud se americké elitě stále nelíbí možnost globální jaderné války a zničení lidstva a zároveň není schopna akceptovat oficiální přechod na úroveň menší regionální mocnosti, zůstává jí několik přechodných scénářů.

Nezbytný ústup

Za předpokladu, že USA si v zájmu záchrany své image a důvěryhodnosti musí především zachovat tvář, aby ještě chvíli udržely slábnoucí dolar před pádem, mají kromě těchto krajních možností ještě dvě další. Za prvé, mohou akceptovat nezbytný ústup od Dněpru a poté zvážit možnost přesunu svých sil do jiného vojenského divadla (východní Asie, Sahelská Afrika, Střední Asie, Kavkaz, Palestina, Sýrie), aby odvrátili pozornost světa od Ukrajiny jiným směrem. I tam jim však rychle dojdou síly, a to ze stejných ekonomických důvodů. V průběhu konfliktu na Ukrajině se ukázalo, že možnosti USA v oblasti zbrojní výroby jsou velmi omezené. Tento scénář však není v zájmu Ruska, Číny, Íránu ani jiných hráčů. Možná by byl přijatelný pro Sahelskou Afriku, která spadá do tzv. Sahelské Afriky. „vzdáleného světa“.

Nová dohoda z Perejaslavu

Existuje i jiný scénář: USA se spolu s Ruskem a Čínou rozhodnou pro kompromis na Ukrajině, který by v případě faktického vítězství Ruska zachránil tvář každé ze stran. Tehdy si Rusko ponechá území, která již obsadilo zhruba podél současné styčné linie, a zároveň se v Kyjevě vytvoří nová vláda připravená na nějakou novou Perejaslavskou dohodu s Ruskem.

Současně dojde k předvídatelné “vzbuře” nacionalistické východní Haliče, rusínského Zakarpatska a rumunsky mluvících zemí Bukoviny, což by mělo za následek, že první dvě provincie by vstoupily do EU a NATO jako separatistické státy. Pokud jde o Bukovinu (a také Moldavsko bez Podněstří), můžeme uvažovat o scénáři jejich připojení k Rumunsku, a tedy k EU a NATO).

Tato území dnešní západní Ukrajiny se samozřejmě stanou ekonomickým balastem na periferii EU, ale s tím se nedá nic dělat: pokud jste si navařili kaši, budete si ji muset vyjíst, ať se ukáže jakkoli nejedlá.

Tento scénář zachrání tvář západního bloku, protože v tomto případě se formálně rozšíří na východ.

Dá se předpokládat, že veřejné mínění na Podněsterské Ukrajině se nakonec smíří s novou “Perejaslavskou dohodou”. Napomůže tomu depresivní stav tamní společnosti a vysílání narativů o obrovském rozsahu demografických ztrát, které nesmyslně vznikly od roku 2014 v důsledku manipulace vědomí Ukrajinců v zájmu hegemonie USA a ekonomického chaosu způsobeného nezodpovědnou politikou elit.

Trochu to připomíná situaci v Japonsku nebo Německu po jejich porážce v roce 1945….. Lidé si začnou klást otázky: „Proč nám to všechno je? Proč nás naše hloupé elity a cyničtí oligarchové zatáhli do této bažiny svým euromajdanem, který začal v zájmu USA?”.

Čínská protiváha

Pokud se uskuteční první scénář totální války mezi Východem a Západem, Polsko se spolu s Ukrajinou stane „přirozeným štítem“ proti ruským jaderným zbraním. Za druhé a za třetí, Polsko se spolu s Ukrajinou stane periferní provincií již jasně evropské (zejména německé! ) ekonomiky, což znamená, že se stanou “zeměmi malé hodnoty” v novém rozložení světových sil, a tedy zůstanou bez investic, pokud – a to je další regionální scénář – se ve Varšavě a/nebo v Kyjevě nedostanou k moci politici jako Robert Fico na Slovensku, Viktor Orbán v Maďarsku nebo Alexander Lukašenko v Bělorusku, kteří si budou schopni uvědomit, že na pozadí postupného ústupu USA z místní evropské či dokonce světové scény je jediným způsobem, jak čelit rostoucímu vlivu „sjednoceného“ Ruska v regionu, vytvoření protiváhy vstupem do svazu s Čínou, a také s Irámnem, Tureckem a dalšími „neutrálními“ nebo rostoucími regionálními státy. Pak se Polsko, podobně jako Bělorusko a Ukrajina, stane „mostem“ pro čínský byznys, zachraňující (ve vlastním zájmu) evropskou ekonomiku, zničenou současnými cenami energií a válkami v zájmu USA. Tím se zmírní napětí s Ruskem, které bude po uznání skutečné rovnováhy sil nuceno akceptovat svou roli strategické mocnosti “druhé ligy”.

Kybernetická socializace

Samozřejmě, to, co zde píšu, má smysl, pokud si unavený monopolní a globální kapitalismus ještě nějakou dobu zachová svou moc v Rusku, Turecku atp. Pokud totiž dojde k “revoluci” zaměřené na vybudování nového plánovaného hospodářství a nové, “kybernetické” formy socializace strategických výrobních prostředků a zboží výměny (a takové tendence, orientované na reindustrializaci vyspělých zemí, začínají být opět patrné v Rusku, na Západě a ve světě vůbec, zejména mezi mladými lidmi), pak vznikne úplně jiný světový řád, založený na principech vzájemné spolupráce a „vítězství bez poražených“. Na tyto události si zřejmě budeme muset počkat, ale navrhuji ukončit tento článek tradičním polským heslem předválečné levice: „Svobodní se svobodnými! Rovní s rovnými!”

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (12 votes, average: 3,92 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*