Co kdybychom ty hasiče a policisty nyní neměli?




Sdílet článek:

JOSEF NOŽIČKA

Byl bych byl velmi zvědavý na to, co na obětavou práci hasičů říkají ti, kteří je obvykle kritizují ve smyslu, že většinu pracovní doby nic nedělají, mají velmi slušný plat a navíc mají po 15 odsloužených letech nárok na výslužné.

Před Úřadem vlády měla v tomto týdnu proběhnout protestní akce bezpečnostních sborů v čele s policisty a hasiči. Protest měl trvat minimálně pět dnů a důvodem jeho svolání byl nenaplněný slib Fialovy vlády, že od října budou příslušníkům bezpečnostních složek navýšeny platy o 10 procent (viz odkaz zde).

V průběhu minulého týdne policejní odbory po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem plánovanou akci zrušily. Vicepremiér a ministr vnitra totiž přislíbil, že členům bezpečnostních sborů pravidelně porostou platy v příštích třech letech – každý rok vždy o pět procent. Tento ústupek se ovšem nelíbil zástupcům Unie bezpečnostních složek, což je organizace, která sdružuje odboráře napříč sbory – nejenom policisty, ale i hasiče či členy Vězeňské služby ČR a celníky (viz odkaz zde). Předpokládám nicméně, že i kdyby protestní akce, která měla v Praze začít dnes, nebyla odvolána v průběhu minulého týdne, tak by k ní stejně nedošlo…

Jak totiž všichni občané České republiky nepochybně vědí, hasiči a policisté mají v těchto dnech úplně jiné starosti. Ve všech zpravodajských relacích během posledních tří dnů totiž zcela jistě mnohokrát zaslechli informace o tom, jak zejména hasiči při povodních, které postihly především východní část naší země, pomáhají při evakuacích zachraňovat lidské životy i majetek lidí v zaplavených městech a obcích. Na záchranných pracích se rovněž podílí i mnozí policisté. Samozřejmě, že uznání a dík zrovna zrovna tak zalouží i sbory dobrovolných hasičů, představitelé krajských či obecních zastupitelstev nebo i dobrovolníci z řad občanů, kteří v těchto dnech šli například pomáhat naplňovat pytle s pískem.

V této souvislosti bych byl velmi zvědavý na to, co na obětavou práci hasičů, kterou nezřídka provádějí i s nasazením vlastního života, nyní říkají ti, kteří je obvykle kritizují ve smyslu, že většinu pracovní doby nic nedělají, mají velmi slušný plat a navíc mají po 15 odsloužených letech nárok na výslužné. Ostatně, i v diskusi pod článkem na iDnes, na který jsem dal odkaz v prvním odstavci, vzkazují někteří mudrlanti nespokojeným hasičům a policistům, že v porovnání s jinými zeměmi jich máme nadbytek a když jsou nespokojeni, ať dají výpověď a potom prý teprve poznají, co je to práce…

Byl bych vážně zvědavý, jak by si autoři takových vzkazů počínali v těchto dnech na místě zachraňujících hasičů a policistů, případně, jak by reagovali na to, pokud by jim při zatopení jejich nemovitostí bylo řečeno, že s ohledem na to, že většina členů bezpečnostních sborů dala nedávno kvůli nízkým platům výpověď a šla pracovat jinam, si musí pomoct sami.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 3,44 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

3 Comments

  1. “Byl bych vážně zvědavý, jak by si autoři takových vzkazů počínali v těchto dnech na místě zachraňujících hasičů a policistů…”.Je to velmi jednoduché autore, prostě bych v souladu s výcvikem dělal svoji práci,tak jak to dělají každý den miliony dalších lidí

  2. To by me zajimalo, kde autor clanku slysel/cetl nejakou kritiku hasicu? A taky by me zajimalo, kde autor clanku vidi nejakou uzitecnost policajtu aspon ted o povodnich.

  3. Já nevím jak autor,ale já jsem nikoho,kdo by toto říkal o hasičích nikdy nepotkal ani neviděl-max narážku na to,že na jednoho v terénu jsou dva v kanclu,jak jsem tenkrát někde v mainstreamu četl,ovšem nevím,jestli je to pravda..
    To s policisty,to už je věc jiná..Málokdo asi ještě zapomněl třeba covidovou šikanu obyvatel,nedávný incident,kdy kvůli jejich zbytečnému si hraní na Semira Gerkchana zabili zcela nevinnou mladou slečnu,zcela debilní a zbytečné šikaně řidičů,apod…
    A těžko to budete vyvracet i někomu,kdo do práce chodí velice brzy a neustále vídává policajty někde zašitý chrápat v autech,místo aby hlídkovali třeba na rozjezdech na hlavním nádraží,kde je furt plno smažek a vožralců-pak v krimizprávách vídáme incidenty z těchto míst s dodatkem,že vše je na kamerách a chválících kamerový systémy,jenomže toto už je těm napadeným,kteří mají rypáky rozmlácený na sračky od těchto individuí dost málo platný

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*