Vítězové a poražení nové Evropské komise




Sdílet článek:

PETR VLK

Evropská komise se  dostala  do  centra  českého politického diskursu.   Jak  by ne. Už  známe portfolio  pro Pepu Síkelu, omračující  svou  důležitostí. Alespoň  podle  blábolů  jistého Fialy.   Jak to  s ním doopravdy je a  spoustu dalšího, pro mne naprosto  strašidelného, si přečtete v  článku, přebraném  z  bruselské  hlásné  trouby  jménem Politico. Chce  to ovšem silné nervy.

The winners and losers of the new European Commission

podle překladače

Vítězové a poražení nové Evropské komise

Po měsících dohadování s evropskými lídry o klíčových rolích v Evropské komisi Ursula von der Leyenová v úterý představila novou strukturu a plán pro svůj tým.

Maďarský Olivér Várhelyi byl pohřben  novým pověřením péče o  dobré životní podmínky zvířat – a zdraví  obyvatelstva unie – což je jistě pomstou ze strany předsedkyně Komise za dovádění a výpady jeho šéfa. Jiní, jako Španělka Teresa Ribeira, byli korunováni velkým rezortem, dohlížejícím na klíčová zelená a ekonomická portfolia.

Nyní, když je hádanka konečně  odtajněna , odhaluje složitost a dynamiku moci mezi evropskými zeměmi.

Vítězové

Pobaltí

Navzdory počtu obyvatel a velikosti pobaltských zemí bloku se Tallinnu a Rize podařilo zachytit klíčová portfolia ve druhé von der Leyenově komisi. Je to odraz zvýšeného politického významu regionu po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022.

Estonka Kaja Kallas, nová šéfka zahraniční politiky EU, je jednou z nejotevřenějších ruských kritiků bloku. Její finská kolegyně Henna Virkkunenová byla nominována na výkonnou viceprezidentku pro technickou suverenitu, bezpečnost a demokracii.

Mezitím se Litevec Andrius Kubilius uchází o roli vůbec prvního komisaře pro obranu a vesmír. A lotyšský Valdis Dombrovskis, veterán Komise, zajistil hospodářství a produktivitu, portfolio implementace a zjednodušení, což bude hrát roli v budoucí rekonstrukci Ukrajiny.

Celkově vzato, čtyři země, které operují pod každodenní hrozbou potenciální ruské invaze, jsou v klíčových pozicích, aby utvářely reakci Komise vůči Moskvě.

Iberové

Španělská vicepremiérka Teresa Ribera, podporovaná premiérem Pedrem Sánchezem, by mohla jako výkonná viceprezidentka pro čistý, spravedlivý a konkurenceschopný přechod, zodpovědná za koordinaci politiky hospodářské soutěže bloku, ovládat bezprecedentní množství klíčových oblastí politiky.

Mezitím byla portugalská Maria Luís Albuquerque nominována do silného portfolia finančních služeb. Tento post je pro Lisabon velkou výhrou. A je to osobní vítězství pro Albuquerqueovou, která měla být nominován do sboru komisařů v roce 2014, ale na poslední chvíli byla vyměněna za Carlose Moedase.

EPP

Politická skupina Von der Leyenové, středopravá Evropská lidová strana, vyhrála červnové evropské volby – a její tým komisařů to jistě odráží.

Čtrnáct z 27 komisařů patří k EPP, včetně von der Leyenové, která jim všem vládne.

Obnovit Evropu

Renew Europe ve zmíněných červnových volbách výrazně prohrála a v Evropském parlamentu se propadla ze třetího na páté místo. Navzdory těmto hrozným výsledkům se evropským liberálům podařilo získat pět komisařů.

Nejenže získali dva výkonná místopředsedy prostřednictvím Francouze Stéphana Séjourného a Estonky Kallasové, ale získali také kritická portfolia, jako je rozšíření, spravedlnost a právní stát.

Rakousko

Přistěhovalectví je hlavním politickým tématem v Rakousku, kde krajně pravicová Strana svobody vede kampaň za přísnější hraniční kontroly před parlamentními volbami příští týden.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*