Szijjártó: Slovo „mír“ se stalo nadávkou




Sdílet článek:

IVAN DAVID

Ti, kteří volají po diplomatických řešeních, jsou stigmatizováni, napadáni a kritizováni, řekl Péter Szijjártó. Je špatné, že se tak stalo, říká maďarský ministr zahraničí.

Bojům mezi Ruskem a Ukrajinou a konfliktu na Blízkém východě hrozí eskalace a mohly by „každý okamžik podkopat globální bezpečnost,“ řekl Szijjártó ve svém projevu během summitu budoucnosti v sídle OSN v New Yorku v pondělí.

Lidstvo by mohlo čelit dvěma „smutným“ scénářům, pokud bude napětí narůstat: vypuknutí třetí světové války nebo opětovnému rozdělení světa na bloky, varoval.

Otázkou nyní je, zda by se takovým následkům dalo předejít a „zda globální pro-mírová většina dokáže zajistit, aby slovo ‚mír‘ nebylo používáno jako nadávka v mezinárodní politice,“ zdůraznil maďarský ministr zahraničí.

„Evropští politici obvykle argumentují ve prospěch diplomacie a mírového řešení některých válek, pokud jsou daleko od Evropy, ale v současné době bohužel probíhá válka v Evropě a ti, kteří argumentují ve prospěch míru, jsou okamžitě stigmatizováni, napadáni a ostrakizováni,“ řekl.

Podle Szijjárta jsou ti, kdo volají po diplomatickém řešení ukrajinské krize, „označováni za loutky ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské špiony, i když Evropa sama přilévá olej do konfliktu“.

Mezinárodní politický systém musí projít zásadní změnou, aby mohly být vyřešeny současné problémy, a OSN v tom má hrát „hlavní roli“, říká více zemí – např Indie.

“Diplomacie by měla poskytnout nástroje pro tvorbu mezinárodní politiky, která by měla být založena na dialogu… Musíme zastavit pokusy o diskreditaci těch, kdo bojují za mír,” zdůraznil Szijjártó.

Na rozdíl od většiny členských států EU Maďarsko během konfliktu s Ruskem odmítlo dodat Ukrajině zbraně, kritizovalo sankce EU proti Moskvě a soustavně vyzývalo k diplomatickému řešení krize.

V červenci, poté, co se Budapešť ujala půlročního rotujícího předsednictví Evropské rady, se maďarský premiér Viktor Orbán vydal na „mírovou misi“ ve snaze vyřešit konflikt mezi Moskvou a Kyjevem. Navštívil Ukrajinu, Rusko a Čínu a také se v USA setkal s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

Jeho plán údajně zahrnuje ústupky Rusku ohledně rozšiřování NATO v Evropě, které Moskva uvedla jako jeden z klíčových důvodů pro zahájení své vojenské operace v únoru 2022.

Orbánova iniciativa však čelila tvrdé kritice v Bruselu, šéf zahraniční politiky bloku Josep Borrell trval na tom, že maďarský premiér „nereprezentuje EU v žádné formě“ a předseda Evropské rady Charles Michel označil mírovou misi za „problém“ a řekl, že je to „nepřijatelné“.

EU bude raději trvat na nerealistické „mírové formuli“ ukrajinského stáleprezidenta Volodymyra Zelenského  a trvat na stažení ruských vojsk v okamžiku, kdy se drolí fronta na Donbase a stále více ukrajinských jednotek se dostává do neřešitelné situace. Nové složení Evropské komise a koneckonců i stávající poměry v Europarlamentu neumožní ani náznak realismu. Až do hořkého konce?

FB

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*