S dolarem to nedopadne dobře. Výše dluhu USA je neudržitelně vysoká




Sdílet článek:

HSP

Růst státního dluhu USA zničí dolar, který ztratí roli světové rezervní měny, napsali autoři článku v deníku The Hill . Podle nich je americký finanční systém jako člověk, který vyskočil z okna a během pádu říká: zatím je to dobré. Tento článek pro americké noviny The Hill napsali dva autoři Cheri Bustosová a Tom Davis.

Jako bývalí předsedové volebních výborů Republikánské a Demokratické strany ve Sněmovně reprezentantů chápeme politické výzvy volebního roku. Kandidáti se snaží vyhýbat nepříjemným tématům, zveličují rozdíly a slibují voličům nové výhody nebo daňové úlevy, které mají zlepšit jejich život.

Když se však usadí veškerý prach volebních bojů, bude jasné, že země se nachází v existenční krizi, kterou způsobuje rostoucí veřejný dluh.

Ministerstvo financí nedávno oznámilo, že celkový státní dluh USA přesahuje 35 bilionů dolarů a nadále roste nepřijatelně rychle.

Několik podrobností. Nejspolehlivějším ukazatelem finančního zdraví je poměr dluhu k hrubému domácímu produktu. Takže, USA mají dluh vůči HDP 122 %, což je velmi vysoká hodnota, berouce v úvahu, že nás převyšuje nejvýše deset zemí na celém světě. Je také nejvyšší v mírové historii USA. A pokud se rétorika tazatelů, kteří vedou současnou prezidentskou kampaň, změní na politiku, tento poměr se ještě zvýší.

Není to tak dávno, co jeden z nás odcházel z Kongresu do důchodu, byl poměr našeho dluhu k hrubému domácímu produktu jen 35%, a to jsme vedli války na Blízkém východě. Nyní se více peněz v našem rozpočtu vynakládá na splácení úroků ze státního dluhu držitelům dluhopisů na celém světě než na národní obranu. A protože velká část amerického dluhu má krátkou splatnost, při splatnosti dluhopisů dochází k refinancování za vyšší sazby.

Víme, že to skončí špatně. Jen nevíme, kdy to skončí špatně. Je to jako člověk, který skočí ze stého patra a když letí vedle třicátého patra, tak si řekne: “Zatím je to dobré.”

Toto není stranická otázka. Je to problém, který vyžaduje společné řešení obou stran. Generace politiků z obou stran dospěly k závěru, že zvyšovat daně a snižovat programy je nevděčný úkol, a tak si zvolily snazší cestu – hromadily dluhy a přenášely břemeno na další generace.

Na pozadí snižování daní, výrazného zvyšování výdajů, recese a reakcí covid dnes veřejný dluh ohrožuje dolar jako světovou měnu a mění nezbytný kolaps na politickou hru “další – ven”, kde se každý snaží rychle popadnout volnou židli v naději, že zaplatit bude muset někdo jiný.

A tady je další příklad, aby to bylo jasnější. I kdyby se výdaje všech federálních agentur vynulovaly, Amerika by stále měla deficit několik stovek miliard dolarů. Zamyslete se nad tím. Ani cent na obranu, na vzdělávání, na FBI a CIA, na potravinové lístky, žádné federální výdaje na výzkum rakoviny – a stále bychom byli neskutečně zadluženi. Republikáni i demokraté mezitím doporučují ještě větší zvýšení výdajů a ještě větší daňové úlevy.

Je jasné, že voliče toto téma momentálně nezajímá a dobrý kandidát reaguje na to, co se propírá v rámci předvolební kampaně. Dále volení lídři věnují velkou pozornost tomu, jaká témata lidí v jejich volebních obvodech zajímají. Takto se vytvářejí jejich legislativní priority. Mnozí lidé si to už nepamatují, ale není to tak dávno, co mezi tyto priority patřilo přísné omezování výdajů a příprava vyrovnaného rozpočtu.

Na přelomu století byly stranické platformy souboji, ve kterých politici demonstrovali svou horlivost v boji proti rostoucímu státnímu dluhu. Republikáni vyzývali ke změně ústavy, která by vyžadovala vyrovnaný rozpočet (2000), a na „line-item veto“, aby všechny úspory z něj šli na snížení schodku (2004). Demokraté, kteří nechtěli zaostávat, slibovali „každoroční vyrovnání rozpočtu“ (2000) a „obnovení zdravých rozpočtových pravidel… jako například ‚žít v rámci svých možností’, které vyžadují, aby vláda platila za nové iniciativy“ (2004).

Letos, kdy sledujeme blížící se velmi předvídatelnou (ne-li ještě horší) rozpočtovou katastrofu, republikáni v kampani vůbec nevyslovují slovo „dluh“ a slovo deficit se objevuje pouze v jednom případě – když hovoří o obchodním deficitu. V červenci zveřejnil Národní výbor Demokratické strany návrh dokumentu, v němž se několikrát zmiňuje státní dluh a naznačuje snížení deficitu. Uvolnění dluhu vlády ze studentských půjček se však věnuje mnohem více pozornosti než samotnému dluhu vlády ve výši 35 bilionů dolarů.

Zapojili jsme se do obrovského množství volebních kampaní. Byli jsme svědky toho, jak se voliči soustředili na jednu otázku a udělali z ní ústřední bod volebního souboje. Proto vás vyzýváme: na předvolebních shromážděních a jiných akcích řekněte kandidátům a současným členům Kongresu, že jsou povinni přijmout opatření, aby nás dostali z této dluhové díry. Závisí na tom naše budoucnost a budoucnost našich dětí a vnoučat.

  • Cheri Bustosová zastupovala 17. obvod státu Illinois v letech 2013 až 2023. V letech 2019 – 2021 byla předsedkyní Demokratického kongresového volebního výboru.
  • Tom Davis zastupoval 11. obvod Virginie v letech 1995–2008. V letech 1998 až 2002 byl předsedou Národního republikánského kongresového výboru.
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*