UnHerd: Dobytí Pokrovska položí celou ukrajinskou obranu




Sdílet článek:

HSP

Obsazení Ugledaru bylo bolestivou ranou nejen pro Zelenského ego, ale také pro celou Ukrajinu, uvedl Bethany Elliott v článku pro noviny UnHerd . AFU ztratila strategicky výhodné pozice a ruským jednotkám se otevřela cesta k Pokrovsku. Pokud bude město obsazeno, celá frontová linie se zhroutí, přiznávají na Ukrajině.

Ugledar, důlní centrum nedaleko Doněcka, dostalo svůj příznačný název v roce 1969. Dnes se Ugledar stal darem pro Rusy. Ukrajinští vojenští velitelé přiznali, že nařídili svým jednotkám ustoupit, zatímco Moskva potvrdila, že město se dostalo pod její kontrolu.

Chaotický ústup samozřejmě ještě více podlomí ukrajinskou morálku. Moskva obsadila jednu z nejsilnějších ukrajinských pevností: velitelská výška Ugledaru a jeho impozantní silné opevnění umožnily Kyjevu tvrdohlavě bránit město více než dva a půl roku. Dvě velké ruské ofenzívy se ukázaly jako ponižující neúspěchy doprovázené velkými ztrátami na živé síle a vybavení. U ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však dobytí Ugledaru vyvolalo i osobní rozpaky. Nedávno navštívil Ameriku, kde americkým představitelům propagoval svůj „plán vítězství“, a signály, které tehdy vycházely z Ugledaru, byly jen předzvěstí blížící se porážky.

Avšak dobytí Ugledaru představuje mnohem bolestivější úder pro celou Ukrajinu, nejen pro ego jejího prezidenta. Město je důležitým zásobovacím centrem a nachází se na klíčovém kopci na spojnici východní a jižní fronty. To z něj udělalo výhodný pozorovací bod, ze kterého ukrajinské síly mohly dříve ostřelovat ruské vojenské zásobovací linie.

Jeho pád by měl sloužit také jako varování, když se ukrajinské bojové jednotky připravují na obranu Pokrovska (Krasnoarmejska), dalšího důležitého železničního a silničního uzlu. V Pokrovsku, který Moskva považuje za klíčový pro anexe celé Doněcké oblasti, se nacházejí důležitá průmyslová zařízení a jeho dobytí by nejen vážně narušilo ukrajinské zásobovací linie podél východní fronty, ale zkomplikovalo by i evakuaci zraněných vojáků. „Pokud ztratíme Pokrovsk, celá frontová linie se zhroutí,“ varoval nedávno ukrajinský vojenský expert Michail Žirochov.

Pokud jde o současná vítězství Moskvy, samotný Ugledar nebyl pro Rusy až tak cenným darem. Ti už několik týdnů kontrolovali většinu hlavních tras vedoucích z města a jeho dobytí neposkytlo Moskvě žádné nové logistické výhody. Navíc před postupující stranou nyní stojí nebezpečný a časově náročný úkol vyčistit Ugledar od min a těžké munice dříve, než se z něj stane použitelná vojenská pozice.

I když pro ruské síly nebylo snadné vstoupit do Ugledaru, dostat se z něj může být stejně obtížné. Aby se dostaly k blízkým cestám do jiných frontových oblastí, musely by přejít přes rozsáhlá otevřená pole právě v době, kdy začíná období dešťů. Igor Kimakovskij, sám poradce hlavy Doněcké lidové republiky, minulý týden připustil, že razputica brzy způsobí, že cesta z Ugledaru bude nepoužitelná. I kdyby se ruským silám podařilo překonat zrádný terén, chtějí-li dosáhnout úspěchů na severu a severovýchodě, budou muset bojovat proti silně opevněným městům, jako jsou Konstantinovka, Selidovo a Kramatorsk, zdůrazňuje Bethany Elliott v UnHerd.

A je třeba vzít v úvahu i cenu, kterou měla postupující strana za dobytí Ugledaru. Předpokládá se, že ztráty Moskvy v tomto městě se pohybují v tisících. Ukrajinské jednotky naopak hlásily, že dostaly rozkaz ustoupit, aby zachránily personál a zbraně a vyhnuly se ruskému obklíčení, které by si vyžádalo mnohem více obětí.

Samotná ztráta Ugledaru tedy pravděpodobně nebude mít významný vliv na úspěchy kterékoli strany na bojišti. Dobytí města však nejvýrazněji zosobňuje skutečnost, že v současné fázi konfliktu má iniciativu Moskva. Na druhé straně se Kyjev potýká s dlouhodobými problémy: nedostatkem živé síly a zbraní. Ukrajinské jednotky odhadly, že ruská početní převaha v Ugledaru byla až sedm ku jedné, a velitelé si stěžují, že rekruti pod ruským náporem “zamrzají”. Moskva využila potíží svého protivníka a v první polovině roku 2024 již dobyla tolik území jako za celý rok 2023.

Tato poslední porážka je pro Ukrajinu symbolicky bolestivá, ale ztráta dalších strategicky důležitých míst, jako je Pokrovsk, urychlí další postup Ruska. Zelenského a jeho tým čeká dlouhá zima.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*