Amerika před volbami 2024 je jiná než v roce 2020




Sdílet článek:

G. SITAŘ

Schopnost médií hlavního proudu ovlivňovat názory lidí je výrazně menší. Existence platformy X, na které mohou svobodně publikovat v minulosti zablokovaní komentátoři, umožňuje lidem dostat se k informacím, které byly v minulosti téměř nedostupné.

Subjektivní výběr zpráv z USA, které naznačují, že Amerika v roce 2024 vypadá jinak než před prezidentskými volbami před čtyřmi lety. Zdroj informací v odkazu na konci článku.

(1) Alespoň jedna sociální síť je bez cenzury

Před prezidentskými volbami v roce 2020 cenzurovaly všechny sociální sítě v různé míře názory, se kterými „demokratičtí politici nesouhlasí”, jak zaznělo v americkém senátu. Šéfové „BigTech” měli po volbách v roce 2020 senátorům vysvětlit svoji cenzuru republikánských názorů. Diskuze se točila kolem faktu, že sociální sítě v čele s Twitterem zablokovaly měsíc před volbami informace z počítače prezidentova syna Huntera Bidena, které poukazovaly na to, že Joe Biden za pomoci svého syna prodával Číně, Ukrajině a dalším zemím vliv na rozhodování americké vlády. Tehdejší senátní diskuze skončila bez jasného závěru.

V dalších letech následovala žaloba několika amerických států na federální vládu, která podle nich dávala instrukce sociálním sítím, jaké názory mají blokovat. Soudní spor stále běží, ale během jeho projednávání vyšla najevo řada informací, která dala Američanům možnost udělat si lepší názor na kvalitu zpráv, které jsou jim předkládány.

V roce 2022 koupil jeden z nejbohatších mužů planety Elon Musk platformu Twitter, přejmenoval ji na X, stáhl ji z burzy a prohlásil, že platforma X je otevřená všem názorům a bude hájit svobodu slova.

Na platformu X se vrátilo velké množství konzervativních komentátorů, kterým byl dříve na X zablokován účet a ostatní sociální sítě je blokují dodnes.

Média hlavního proudu vyzvala k bojkotu X a například na televizi MSNBC zaznělo minulý měsíc:

„Elon Musk řídí jednu z nejvlivnějších platforem a tuto platformu v podstatě přeměnil na protrumpovskou a prodiktátorskou dezinformační mašinérii, kde šíří odporný fanatismus a dezinformace, které vidí a sdílí miliony lidí.”

Pozn. autora: Podle příručky Rudého práva, jak psát angažované články o třídních nepřátelích, je to napsáno bezchybně.

(2) Téma voleb číslo 1: ekonomika

Ekonomika je klíčovým tématem aktuálních voleb. Běžné Američany trápí vysoká inflace a vzdalující se „americký sen”, který představuje slušný dům na předměstí pro široké vrstvy pracujících. Bez ohledu na média, která se snaží tvrdit opak, vidí Američané, kam vystřelily ceny potravin a benzínu za posledních tři roky.

Existence platformy bez cenzury také umožňuje širokému okruhu lidí, aby se snáze dostali k informaci, že například poslední statistika velkého nárůstu zaměstnanosti za měsíc září byla způsobena rekordním nárůstem počtu státních zaměstnanců.

Pozn. autora: Hodně státních zaměstnanců s vysokými platy znamená vysoké daně a tedy vysoké příjmy do státního rozpočtu. Co je na tom špatně?

(3) Téma voleb číslo 2: imigrace

Druhým tématem dne je imigrace. V roce 2020 řeklo v průzkumu veřejného mínění 28 % Američanů, že imigrace by měla klesnout. O čtyři roky později si to myslí 55 % občanů.

Kamala Harris se historicky stavěla proti výstavbě zdi na jižní hranici a ve vládě Joe Bidena byla spoluodpovědná za imigrační politiku. Za jejich vlády přitom došlo k rekordnímu přílivu ilegálních imigrantů na území USA. Navíc vláda Joe Bidena letecky přepravila statisíce imigrantů do malých měst ve vnitrozemí, kde jejich příchod znamenal značné problémy pro místní komunity. Například ve Springfieldu, který se dostal na titulní stránky poté, co si místní obyvatelé stěžovali, že jim imigranti z Haiti jedí domácí zvířata.

Imigrace zasáhla i liberální města jako je New York. Jamie Dimon je šéfem investiční banky J.P. Morgan a v rozhovoru pro televizi řekl: „Musíme kontrolovat naše hranice. Teď, když posílají imigranty do New Yorku, si moji superliberální přátelé uvědomují, že je to problém.”

Pozn. autora: Helemese, to je překvapení, jak dokáže imigrant v bohatých čtvrtích New Yorku ovlivnit liberální názory.

(4) Demokratické téma voleb: potraty

Jediným tématem, které zůstalo demokratům jako „nosné” téma, je právo na potrat. Před dvěma lety prohlásil Nejvyšší soud, že právo na potrat není ústavním právem a že pravidla pro potrat jsou v kompetenci parlamentů jednotlivých států. To umožňuje demokratům, aby vytáhli kartu zákazu potratů.

Demokratický kandidát na víceprezidenta Tim Walz opakovaně prohlásil, že Trump hodlá plošně zakázat potraty. Samotná CNN musela jeho tvrzení vyvrátit jako lživé, neboť Trump řekl, že plošný zákaz potratů by vetoval a že rozhodnutí o pravidlech pro potraty musí učinit lidé prostřednictvím svých volených zástupců.

Pozn. autora: Pro demokraty děsivá myšlenka: o pravidlech pro potraty budou demokraticky rozhodovat sami lidé.

(5) Schopnost médií ovlivňovat masy klesla

Za posledních několik let klesla důvěra Američanů v média hlavního proudu. Podle posledního průzkumu agentury Gallup z října minulého roku je na historických minimech a naopak rekordní množství Američanů, téměř 40 %, říká, že médiím nevěří vůbec. Mezi republikány věří médiím pouhých 11 % občanů.

Jedním z důvodů může být i styl informování, který vypadá například takto (rozhovor na CNN z počátku října): „Jako černá lesbická žena, o které si Donald Trump myslí, že její geny nejsou tak dobré jako jeho, bude mě chtít vyhubit?”

Pozn. autora: Když se moc tlačí na pilu, přestane to působit. To se právě děje.

(6) Koalice s demokraty

Významný člen demokratického klanu Kennedyů Robert Kennedy Jr., který dlouho dobu kandidoval za demokraty samostatně na prezidenta, podpořil Donalda Trumpa a aktivně vystupuje na jeho podporu. Jako důvod svého odchodu od Demokratické strany uvedl, že se strana dramaticky odchýlila od původních hodnot a stala se „stranou války, cenzury, korupce a velké farmacie”.

Osoba Donalda Trumpa se stala i díky podpoře Roberta Kennedyho pro řadu Američanů, kteří jsou registrováni jako nezávislí, více „volitelná”. Mezi těmito voliči má Donald Trump podle agentury Gallup vyšší podporu než Kamala Harris.

Pozn. autora: Média maji obrovskou sílu, jak ovlivnit vnímání politika širokými masami. Ale jejich schopnost udělat z padoucha hrdinu a obráceně je v Americe v roce 2024 výrazně menší.

(7) Alternativní zdroj informací

Pro miliony Američanů se platforma X stala zdrojem informací, o kterých se příliš nebo vůbec nemluví. Například rozhovor mezi Elonem Muskem a Donaldem Trumpem dosáhl podle statistik platformy X v součtu počtu shlédnutí, příspěvků o rozhovoru a jejich shlédnutí téměř jedné miliardy. Po rozhovoru vystoupal počet stáhnutí aplikace X na nejvyšší hodnoty v historii.

Občané se na platformě X mohou se například dozvědět, že statistiky americké zločinnosti vykazují pokles jen proto, že přes 30 % policejních stanic přestalo FBI posílat data a že tedy obavy občanů z dramatického nárůstu zločinnosti je ten správný bez ohledu na to, že jim média říkají opak.

Nebo se mohou podívat, jak televize CBS News sestřihala rozhovor s Kamalou Harris. V rozhovoru se moderátor Kamaly Harris ptá na fakt, že izraelský premiér příliš nereaguje na požadavky Bílého domu na příměří. Kamala Harris odpovídá ve formě těžko pochopitelných frází. CBS News původní odpověď Kamaly Harris zcela vystřihla a místo ní použila jednu větu ze zcela jiné části rozhovoru, která dává větší smysl.

Pozn. autora: Vyhledávání na platformě X je často lepší než třeba na Googlu, neboť výsledkem hledání jsou většinou informace z různých zdrojů. Jejich porovnáním je možné rychleji dojít k závěru, která informace vypadá důvěryhodněji. Na rozdíl od Googlu, kde se na prvních dvou stránkách vždy zobrazí pouze provládní média.

Post scriptum

Několik demokratických kongresmanů poslalo počátkem října dopis firmám BigTech, ve kterých je upozorňují, že volby se blíží a že je třeba zostřit boj proti dezinformacím, neboť sociální sítě podle jejich názoru polevily.

V dopise píší, že demokracie je v ohrožení a je nutné zaměřit se zejména na dezinformace, které šíří politici.

Pozn. autora: Nic neohrozí demokracii více než politik s jiným názorem. To se učí na první hodině progresivní demokracie.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*