Nesmyslně drahý špás ministra Hladíka. Komu tím prospěje?




Sdílet článek:

PZ

Ministr životního prostředí Petr Hladík prosazuje povinné zálohování PET lahví, i když odborníci a samosprávy varují před zbytečně vysokými náklady. Moderní třídicí linky by přitom problém plastů řešily levněji a efektivněji.

Lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík se ocitl pod palbou kritiky z mnoha stran. Jeho snaha zavést povinné zálohování PET lahví a hliníkových plechovek čelí tvrdému odporu nejen ze strany odborné veřejnosti, ale také organizací zastupujících obce, města a regionální samosprávy. Hladík však, jak se zdá, ignoruje hlasy těch, kterých by se tento systém nejvíce dotkl, a to na úkor daňových poplatníků.

Jedním z hlavních argumentů proti zavádění zálohovacího systému je jeho enormní nákladnost. Odhaduje se, že zavedení nového systému by stálo přes 5 miliard korun, a následné roční provozní náklady by dosahovaly dalších 1,2 miliardy. A to vše jen proto, aby si občané museli zvyknout na vracení PET lahví a plechovek do automatů či k malým obchodníkům. Je těžké si nevšimnout, že tato reforma není o ochraně životního prostředí, ale spíše o finančním prospěchu několika velkých hráčů v oblasti nápojového průmyslu.

Je zvláštní, že Hladík ignoruje fakt, že Česká republika už disponuje efektivními třídicími systémy. Moderní třídicí linky, jako je ta v Ostravě, která stála pouhých 300 milionů korun, dokáží odpad zpracovávat s minimálním zbytkem odpadu. Navíc existuje prostor pro rozšíření těchto technologií na všechny kraje, což by zemi stálo zhruba 4 miliardy korun, což je o dvě miliardy méně, než kolik by si vyžádal nový zálohovací systém. Proč tedy investovat do drahého a zbytečného řešení, když máme k dispozici efektivní a levnější alternativu?

Hladíkovo povinné zálohování navíc není pouze otázkou ekonomiky. Jeho zavedení by znamenalo i zmařenou investici tam, kde již efektivní třídicí systémy fungují. Místo toho, aby se finanční prostředky investovaly do rozvoje stávající infrastruktury, ministr prosazuje systém, který nejenže nebude efektivnější, ale bude i dražší a méně praktický.

Odpor vůči této reformě roste napříč politickým spektrem. V Senátu proti zálohování dlouhodobě vystupuje Zdeněk Nytra (ODS a TOP 09), a dokonce i koaliční partneři z hnutí STAN se přiklánějí k názoru, že tento návrh postrádá zdravý rozum. A to není vše. I v Poslanecké sněmovně se ozývají hlasy proti zálohování, nejen z opozice, ale i z koaličních klubů ODS a STAN.

Když se podíváme na tuto situaci blíže, musíme se ptát: Pro koho je vlastně tato reforma přínosná? Pro občany, kteří budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, rozhodně ne. Pro životní prostředí? To už máme efektivní systémy. Odpověď je jednoduchá – zálohovací systém je jen další příležitost pro několik korporací, jak zvýšit své zisky pod rouškou ekologického opatření.

Je jasné, že tento návrh není cestou k efektivnějšímu hospodaření s odpady. Ministr Hladík by měl přehodnotit svou snahu a věnovat se tomu, co skutečně funguje – rozšiřování moderních třídicích linek a zvyšování osvěty mezi občany. Pokud tato vláda opravdu chce pomoci životnímu prostředí, měla by investovat do technologií, které nám již dnes šetří jak přírodu, tak peníze daňových poplatníků.

prvnizpravy.cz

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 4,22 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

  1. Sobě. Hladík prospěje vždycky leda sobě. Zdravíme všechny bc, kteří tyto bc volí. Ahoj voli!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*