S tím, jak se summit BRICS zaměřuje na svržení US dolaru, odhaluje Putin ‚bankovku BRICS‘




Sdílet článek:

TYLER DURDEN

To je výsledek, který alternativní ekonomové už dlouho předpovídali jako nevyhnutelný – tj. zavržení US dolaru jakožto světové rezervní měny a petro-měny zeměmi BRICS ve prospěch nového multi-měnového systému čili „systému měnového koše“. Dolar po desítky let nadřazeně vládl jako nejupřednostňovanější měna mezinárodního obchodu, kdy po Bretton Wodské dohodě roku 1944 oficiálně nahradil britskou libru sterlingů.

Toto postavení (spolu s koncem zlatého standardu) dal Federální rezervní bance moc divoce tisknout hotovost, aniž by to s sebou neslo okamžité inflační dopady. Pokud dolary držely v zámoří cizí vlády, banky a korporace, byla tím i přes kvantitativní uvolňování mírněna inflace v USA. Kdyby ale dolar ztratil status rezervní měny a ty biliony dolarů nahromaděné na cizích trzích by zpětně zavalily americkou ekonomiku, přivodilo by to inflační katastrofu daleko za tím, s čím se Amerika dnes už potýká.

Vzhledem k těmto skutečnostem nepřekvapuje, že Vladimir Putin během summitu uvedené obchodní koalice tento týden v ruské Kazani dychtivě diskutoval o potenciálu nového měnového systému BRICS. On ví, že v postavení dolaru jako rezervní měny je nejen americká síla, ale i její největší slabina.

Putin na summitu odhalil „symbolickou“ bankovku BRICS, čímž poukazuje, že plán na pohřbení dolaru by mohl být daleko blíže ke své sklizni, než spousta ekonomů čekala.

Dalším ústředním tématem této konference bylo rozvinutí alternativy k platebnímu systému SWIFT kontrolovanému USA a Evropou. SWIFT je pro vlády a mezinárodní banky nejefektivnějším systémem pro převody velkých peněžních částek z jedné země do druhé. Rusku po jeho invazi na Ukrajinu zakázali používat SWIFT, o čemž mnozí Západní analytici tvrdili, že to zničí ruskou ekonomiku. K tomu ale nedošlo.

Sankce NATO skončily tím, že sešikovaly BRICS ještě úžeji spolu, kdy Čína a Indie značně s Ruskem zvětšily obchody a Čína s Kremlem zformovala přesněji definované vojenské vztahy.

Všechny plány na nahrazení dolaru se točily kolem konceptu digitálních měn centrálních bank (CBDC) jakožto prostředku k obcházení zvýhodnění dolaru jako rezervní měny spolu s poražením monopolu sítě SWIFT. BRICS také není jediným subjektem pracujícím na takovém plánu.

I globalističtí bankéři, jak v MMF, tak v BIS už roky vyvíjí digitální alternativu k dolarovému systému, kdy BIS už testuje DBDC v řadě zemí včetně Austrálie, Saúdské Arábie a Číny, přičemž mají záměr zavést bezhotovostní ekonomiku během příštích dvou let. BIS to nazývá ‚Project mBridge‘ (Projekt monetární most).

Jinými slovy popírači, co tvrdí, že dolar nebude jako světová rezervní měna nahrazen ještě během mnoha desítek let, podléhají sebeklamu. Ten proces je už dobře rozběhnutý.

zerohedge.com

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*