10 otázek českého občana na vládu této země




Sdílet článek:
JAN FRANK

Proč po české vládě nechtít 10 jednoduchých požadavků a odpovědí týkajících se nás a Ukrajiny?

 

Zvolení Petra Pavla prezidentem ČR na jedné straně potvrdilo až neuvěřitelný ideologický komfort vládnoucí pětikoalice v otázce našeho vztahu k válčení na Ukrajině. Jestli se Petra Fialy a spol. ani ve sněmovně, natož v běžných médiích, už dříve nikdo na nic moc neptal, pak s oběma Petry (Kolářem a Pavlem) na Pražském hradě to bude zřejmě ještě obtížnější. I to je ale důvod říci “prr”.

Podle všeho zatím nenastal čas masových mírových shromáždění, ani výraznějšího mediálního tlaku na to, aby se Ukrajina stala přinejmenším méně tabu agendou pro zvolené a vyvolené a více věcí každého z nás. Je ale přinejmenším to druhé dobře? Je nevhodné nebo nemístné se na cokoli k Ukrajině ptát? Je to výraz defétismu, zrady a jidášství? Vynechme zatím petice a mírový patos, je spíše čas na jednoduchá a doočíbijící témata.

Můžeme pro začátek po české vládě chtít třeba?

– Aby o ukrajinské otázce zahrnující válku na Ukrajině a ukrajinskou imigraci do ČR navázala viditelný dialog s občany ČR.

– Aby ozřejmila, které konkrétní plány, cíle a priority má ve vztahu k válce na Ukrajině česká vláda jako reprezentant vůle občanů ČR a aby tyto cíle zdůvodnila.

– Aby naše občany seznámila s tím, zda a k čemu konkrétně Českou republiku mezinárodně ve vztahu k podpoře Ukrajiny válčící s Ruskem zavázala.

– Aby uvolnila přesné informace o dopadech vojenské podpory Ukrajiny na stavy a připravenost Armády ČR k boji.

– Aby občanům vysvětlila, v čem a proč jedná česká vláda ve věci války na Ukrajině samostatně a v jakých oblastech postupuje koordinovaně s jinými zeměmi a mezinárodními institucemi.

– Aby doložila, na základě jakých kritérií ČR poskytuje Ukrajincům mezinárodní ochranu a zda a jak je českými úřady naplňování kritérií ze strany Ukrajinců využívajících statut uprchlíků v ČR prověřováno.

– Aby poskytla českým občanům informace o tom, zda a jaké existuje případné řešení ukrajinské uprchlické otázky přímo na Ukrajině.

– Aby občanům ČR poskytla informace, umožňující srovnání, zda Ukrajinci a Češi využívající sociální systém vč. přístupu k bydlení v ČR mají rovná práva a možnosti.

– Aby zdůvodnila zahraniční dluh ČR za účelem podpory Ukrajiny a Ukrajinců v ČR.

– Aby české občany pravidelně informovala o celkových nákladech včetně popisu sklady těchto nákladů na straně českého státního rozpočtu na zdravotní, vzdělávací, sociální a další veřejnou podporu pobytu Ukrajinců v ČR.

 

blogosvet.cz

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (23 votes, average: 4,70 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*