Kreml o atentátu na Trumpa: Hra s ohněm má své důsledky




Sdílet článek:

JOHN HAYWARD

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí reagoval na druhý pokus o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa poukazem, že to byl přirozený důsledek podpory Spojených států Ukrajině proti ruské invazi.

Když se ho ptali, co si Kreml o tomto incidentu myslí, tak Peskov odsekl: „Nejsme tím, kdo by o tom měl přemýšlet, jsou to zpravodajské služby USA, kdo by měl přemýšlet.“

„V každém případě, hra s ohněm má své důsledky,“ dodal.

Peskov poukazoval na doklady o tom, že Ryan Wesley Routh, obecně identifikovaný jako podezřelý ve druhém pokusu o atentát na Trumpa, je zaníceným podporovatelem Ukrajiny a spiknutí za zabití Trumpa páchal, protože si myslel, že podpora Ukrajině od USA by se pod druhou Trumpovou administrativou utlumila.

Routh, 58, loni poskytl New York Times (NYT) interview o svém ukrajinském aktivismu. V interview Routh říkal, že byl ve Washingtonu na setkání s Komisí USA pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, čili Helsinskou komisí, aby na Kongres USA tlačil za větší financování ukrajinského válečného úsilí.

Ukázalo se, že Routh měl na sociálních médiích napsané příspěvky, v nichž dobrovolně bojoval za Ukrajinu a hrozil násilnou odvetou těm, kdo s ním nesouhlasili.

„Přicházím na Ukrajinu z Havaje, abych bojoval za vaše děti a rodiny a za demokracii… Přijdu a zemřu za vás,“ napsal údajně do příspěvku na sociální média. Později roku 2022 údajně tvrdil, že se přihlásil Ukrajinské armádě jako dobrovolník, ale odmítli ho kvůli jeho věku a chybějící vojenské zkušenosti.

„Spousta dalších konfliktů je takových šedivých, ale tento konflikt je určitě černobílý. Je to dobro proti zlu,“ říkal v červnu 2022 v interview s Newsweek Romania, když byl v Kyjevě údajně ve snaze zverbovat pro ukrajinská vojska další zahraniční dobrovolníky.

Ukrajinská Jednotka obranného zpravodajství mezinárodní legie, která se skládá ze zahraničních dobrovolníků, v pondělí vydala prohlášení tvrdící, že Routh „s touto jednotkou nemá žádný vztah a fámy o opaku „šířené určitými médii jsou nepravdivé.“

Také ukrajinská Brigáda Azov, která je už dlouho označována za sympatizující s nacisty, v reakci na video na sociálních médiích tvrdící, že pravděpodobný střelec se roku 2022 účastnil akce na podporu této brigádě, popřela jakékoliv vztahy s Routhem.

„Věříme, že šíření povídaček o možných vazbách mezi Azovem a Ryn Wesley Routhem je hrou vedenou ruskou propagandou,“ prohlásila Brigáda Azov.

Také ukrajinské Centrum pro boj proti dezinformacím v pondělí uvedlo, že pokus o útok na život Trumpa se stal „tématem ruské propagandy.“

Dmitrij Peskov v pondělí řekl, že Rusko situaci ve Spojených státech „monitoruje“.

„Vidíme, jak je tam situace napjatá, včetně té mezi politickými rivaly. Politický boj se eskaluje a využívá se rozličných metod,“ řekl.

breitbart.com

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (7 votes, average: 4,43 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*