Biblický David a Goliáš: Izrael proti muslimskému světu




Sdílet článek:

MILENA DOUŠKOVÁ

Když se podíváme na mapu, vidíme Izrael, malý stát s deseti miliony obyvatel, obklopený muslimským světem. A přesto se rozhodl pro válku. Připomíná to biblický příběh Davida a Goliáše, kde malý Izrael čelí obřímu nepříteli. Ale tenhle boj není o prak a kameny – tady létají balistické rakety. Kdo ale tahá za nitky?

Bez podpory Západu by Izrael do takového konfliktu nikdy nešel. Očividně za tím stojí hlubší dohody, možná neviditelná smlouva s anglosaskými zeměmi, které mají zájem na tom, aby region zůstal nestabilní. Izrael je tak možná jen pěšákem v jejich hře, tlačeným do války, která bude mít nedozírné následky.

Netanjahu varuje Írán, že „zaplatí za svou chybu.“ Na co Írán odpovídá raketami – a to ne ledajakými, ale hypersonickými, které letí pětkrát rychleji než zvuk. Odpáleno bylo 180 balistických raket, z nichž Írán tvrdí, že většina zasáhla cíl. Izraelská média ale hovoří jen o menších škodách a zranění několika lidí. Tak komu věřit? Propaganda pracuje na plné obrátky na obou stranách.

A mezitím svět napjatě sleduje, kdo udělá další krok. Oba aktéři se předhánějí v tom, kdo má silnější zbraně a větší odhodlání. Izrael sestřeluje íránské rakety nad Sýrií, zatímco Írán hrozí dalším úderem. Tento střet nekončí u raket – teroristé v Izraeli zabíjejí nevinné lidi. Jaffa, kdysi klidné město, se stává dějištěm krvavých útoků.

Na první pohled je to válka mezi Izraelem a Íránem, ale ve skutečnosti se za scénou možná skrývají jiní hráči. Izrael a Írán jsou jen figurkami v mnohem větší geopolitické hře, kde se střetávají zájmy Západu a Východu. Znovu se potvrzuje, že světová politika není nikdy tak jednoduchá, jak se zdá.

A jak to celé skončí? Historie ukazuje, že když se David postaví proti Goliášovi, výsledek může být nečekaný. Ale tentokrát jde o hodně více než o biblický příběh – a cena za chyby bude nesmírně vysoká.

 

POLITIKARINA.CZ

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (5 votes, average: 4,20 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

8 Comments

  1. Žádna současnost – jen historie přímo Biblická.

    Zaslíbenou, Bohem “darovano” zemi si žide museli vybojovat krvavym násilím – viz kniha Josue.
    Židovský stát by vždy v nepřátelském , či válečném stavu se všemi svými sousedy, a to většinou úspěšně.
    Židovsky stat byl vždy, diky svému výlučnému šovinismu, vojensky i lidsky početně omezen, takže pokud se střetl s néjakou tehdejší velmocí – s Asyřany, Babylonem, nebo Ŕímem, byl vždy na dlouhou dobu prakticky zlikvidován.
    Tolik Bible – SZ – Slovo Boží.

    Dnes je situace poněkud jinà, neboť tehdejší Král a rozhodujicí židovské elity byly životně spjaty s osudem svého statu, protože sidlily v Jerusalému a nikoli v USA,CH, GB …

  2. Jo, takže v zájmu stability regionu by Izraelci měli udělat co? Složit zbraně, sehnout hlavy a počkat si, až je mírumilovní vyznavači nejmírumilovnějšího náboženství z okolních států povraždí, znásilní a naházejí do moře?

  3. Je jedno, mám-li Židy rád nebo nerad. Je ale očividné, že Izrael je patrně poslední hranice, která zadržuje muslimský pochod do Evropy, oni tam bojují i za nás zbylé evropské domorodce.

    • RE krizak
      No, v dnešní situaci už moc na výběr nemají.
      Ale ono nic nevzniklo ze dne na den a vždy bylo více možností jak si tvořit svoji izraelskou budoucnost.

      To je tím, že jedni žijí v Biblických představách a druzí v bojovných letech Mohamedových.
      A obě tyhle “pouštní náboženství” jsou velmi nesnášenlivá, i proto, že kvalitní půdy a vody je tam málo. Ale zato místo je pro mnohé strategicky velmi důležité.

      RE wenkovan
      Izrael nemusí nikoho zadržovat, EU si zve “domů” muslimy sama.
      A “slavný” Frontex jim dělá jen doprovod.

      A jestli 450 milionů obyvatel EU jsou ti “zbylí domorodci”, co oddaně čekají na “milost – nemilost”, tak to je jiná pohádka.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*