Hon na kuřáky




Sdílet článek:

JOSEF SLÁMA

Milí byrokraté z Bruselu, strčte si své zákazy, víte kam. V České republice si ještě dobře pamatujeme nesvobodu v režii Moskvy a komunistů. Bojím se, že vaše konání je velmi podobné, ne-li horší.

Další hon na kuřáky z EU je tu, bohužel nové návrhy z Bruselu nejsou hloupý žert. Jak jsem mnohokrát psal a říkal, již samotný zákaz kouření v restauracích a nemožnost volby pro naše podnikatele, ale potažmo i pro občany byl nepřijatelným průlomem do svobody jednotlivce.

Teď nám přichází EU s návrhem vytěsnit kuřáky z veřejného prostoru, a to jak kuřáky tabákových výrobků, tak i jejich alternativ. Nemluvím jen o absurdnosti podobných nesmyslů, o fašizaci a etatismu podobné legislativy.

Principiálně jsem zásadně proti něčemu takovému. Pojďme si však ukázat na další aspekty. Ten jeden, dosti podstatný, je zaplevelení právního systému, snížená vymahatelnost a naprostá dehonestace práva jako takového. Jak i v malé vísce chcete vymáhat po dědečkovi, aby si nedal cigaretu u obchodu ke svému lahvovému pivu? Budeme zde zas pěstovat nějaké pomocné stráže zakomplexovaných strejců? Kdo to bude platit?

Další aspekt je čistě ekonomický. Bude kuřák chodit na zahrádky restaurací, kde bude zakázáno kouřit? Všichni, co nemáme vítr v hlavě, víme, že nebude. Chceme neustále poškozovat naše podnikání v gastronomii? Samozřejmě, že nechceme.

Milí byrokraté z Bruselu, strčte si své zákazy, víte kam. V České republice si ještě dobře pamatujeme nesvobodu v režii Moskvy a komunistů. Bojím se, že vaše konání je velmi podobné, ne-li horší.

PL

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

  1. A komunisti zakazovali kouřit? Co já si pamatuju, tak komunisti zakazovali a bránili havloidním zm rdům konat tak, abychom nedopadli, jak jsme dopadli.

  2. Jako nekuřákovi je mi sice mnohem příjemnější, když se nikde nekouří, jenomže tohle není o tom, co je mi příjemné, ale o svobodě. Dnes zakážou kuřákům kouřit, zítra mně zakážou jíst sladké, pozítří dospějí k závěru. že jíst maso škodí klimatu, zdraví nebo psychice milovníků zvířat, tak ho také zakáží, auta kouří, tak je také zakáží, vlastně cestovat je zbytečné, takže všichni budou smět jen do práce a domů… A starý dobrý feudalismus s nevolnictvím nám bude rázem připadat jako nedostižný ráj…

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*