Jan Farský: Z Čech až do Oregonu




Sdílet článek:
Mezi Poslaneckou sněmovnou v Praze a Oregonskou státní univerzitou v americkém Corvallisu je to vzdušnou čarou něco přes 8600 km. Dá se na tuto vzdálenost vykonávat 8 měsíců plnohodnotně funkce zákonodárce?

Rozumí se džob (abych se vyjádřil stylově) zákonodárce v české metropoli a současně stážisty u břehů Pacifiku. Dilema, před které sám sebe, ale také nás, voliče, postavil Jan Farský.

Od okamžiku, kdy toto dilema vyšlo najevo jsme slyšeli řadu argumentů pro a proti. Je, nebo není účinkování v této dvojroli podvodem na voličích?

V naší geograficky malé zemi jsme uvyklí na to, že ze všech jejích konců se poslanci či senátoři dostaví do budovy parlamentu v relativně krátké době. Odpoledne jsou ještě ve Sněmovně a večer už živě hovoří do televizních zpráv z Ostravy nebo Českých Budějovic.

Jiné je to třeba v USA. Například kongresman z Los Angeles sloužící na Kapitolu ve Washingtonu, DC to má domů 3700 km. Má to vliv na výkon funkce? Myslím, že ne.

Ostatně ani v Evropě nemá každý zástupce lidu sněmovnu „za rohem“. Dva příklady. Poslanec Evropského parlamentu ze severošvédské Kiruny to má na plenární zasedání do Štrasburku 2250 km, jeho kolega z kyperské Nikósie 2600 km (údaje jsou zaokrouhlené). Opět: má to vliv na výkon mandátu? Jistěže ne.

Čistě teoreticky, ve vzdálenosti problém být nemusí (byť dva a půl tisíce km je něco jiného než bezmála devět tisíc). V čem tedy?

Často si v podobných souvislostech dvou či více židlí pro jedny hýždě připomenu slova muže, jehož vyjádření věřím. Je to Rudolf Chlad. Dlouholetý náčelník Horské služby – v Krušných horách i na celostátní úrovni. Ve volebním období 2010 až 2013 sloužil jako zákonodárce v Poslanecké sněmovně.

Jeho názor (volná interpretace): Pokud chce člověk vykonávat funkci poslance poctivě a svědomitě, lidově řečeno pořádně, pak mu zabere tolik času, že nic jiného vedle toho dělat nestihne. To neříká nějaký teoretik, ale člověk, který v Poslanecké sněmovně pracoval a ví, o čem mluví.

Z toho jsem vyvodil, že funkci poslance českého parlamentu a roli stážisty Fulbrightova stipendia na Oregonské státní univerzitě dost dobře skloubit nelze, pokud by jedno i druhé mělo být děláno na sto procent. Osobně si nedovedu představit, že by Jan Farský nepracoval na oněch sto procent jako stážista na svém projektu (o něm níže) v Corvallisu. Z toho mi vychází, že nebude osm měsíců (!) plnohodnotně pracovat jako zákonodárce své země. Je to fér vůči voličům? Obávám se, že není.

Co tedy?

Patřím, troufnu si tvrdit že k menšině české populace, která má pozitivní vztah k Miroslavu Kalouskovi. Méně než forma jeho vyjádření mě zajímá obsah jeho slov a nestydím se za to, že se s ním v mnohém (ne ve všem) shodnu. Zde je jeho twitterové vyjádření ke „kauze Farský“:

 Je mi to moc líto, Honzo (Jane Farský), ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů. Pokud jsi myslel vážně všechny hodnoty, které jsme spolu osm let zastávali v jednom poslaneckém klubu, rezignuj na mandát. Jiná čestná cesta není. (12. 1. 2022)

Dává to smysl? Mně ano.

Jen okrajově se zmíním o tom, čeho se Farského stáž má týkat. On sám v rozhovoru pro Novinky.cz (12. 1. 2022) na otázku, co bude výsledkem jeho stáže uvedl:

● Otázky federalizace USA a přenesení jejich zkušenosti do našich podmínek a možné federalizace EU. Konkrétně budu řešit otázku možné evropské armády, k čemu by byla dobrá a co tomu brání. Dál budu zkoumat otázku chybějících institucí EU – tedy prezidenta a druhé komory parlamentu – a jestli se EU může bez nich posunout dál a stát se silným mezinárodním hráčem.

Za sebe k debatě kolem uvedených témat dodávám (pravd,a bez stáže ve Státech):

1) Máme-li funkční NATO, je evropská armáda nadbytečná. (Není-li NATO funkční, zapracujme na tom, aby bylo.)

2) Nevím, kam přesně se má EU posunout, ale má-li se stát silným mezinárodním hráčem, musí pro to dělat něco docela jiného než řešit otázku ustavení svého prezidenta a druhé parlamentní komory. Absence prezidenta EU a „eurosenátu“ rozhodně není tím, co v mezinárodním kontextu brzdí rozvoj Unie.

3) Záležitost tak komplikovanou a kontroverzní, jakou je federalizace EU po vzoru USA (zjednodušeně řečeno), nechávám bez komentáře.

Získání Fulbrightova stipendia je jistě prestižní záležitost, k níž lze Janu Farskému blahopřát. (Podobně jako udělení Templetonovy ceny prof. Tomáši Halíkovi v roce 2014.) Bylo by nicméně více košer, kdyby stáž absolvoval jako soukromá osoba, nikoli jako poslanec českého parlamentu.

… obr. 1/Informace uveřejněná webu Fulbright.cz. Jan Farský mezi českými stipendisty v sezoně 2021/2022. Pravá šipka ukazuje, že jeho stáž má trvat 8 měsíců a začít měla 10. ledna.

 

… obr. 2/Orientační mapa ukazuje polohu státu Oregon v Pacifickém regionu USA. Zdroj: Freevectormaps-volná licence s povinnou atribucí: https://freevectormaps.com/united-states/US-EPS-01-0002?ref=atr

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*