Nová studie: Více CO2 znamená vyšší výnosy a ne kolaps zemědělství v důsledku oteplení, jak tvrdí klimaalarmisté




Sdílet článek:

SLOVANKA

Lze očekávat, že poté, co nová americká vláda konečně prohlásila celou klimatickou politiku za jeden velký podvod, se budou postupně k přehodnocení této politiky přidávat i další země (samozřejmě vyjma těch, které jsou pod kuratelou EU).


Zároveň bude také přibývat důkazů o celém podvodu, který má vést k ožebračení celých populací. Jedním z takových důkazů je i tato nová studie…

Zatímco klimatické šílence, korporátní média a úřady nikdy neunaví varovat před údajně katastrofálními důsledky rostoucích úrovní CO₂, převratná vědecká analýza dospívá k překvapivě odlišnému závěru.

Studie, nedávno publikovaná v Nature, zásadně zpochybňuje dramaticky nafouknuté výpočty škod provedené Agenturou pro ochranu životního prostředí USA (EPA).

V obrovském byrokratickém strašení zvýšila EPA v roce 2023 takzvané „sociální náklady na uhlík“ (SCC) pětinásobně. Tento drastický krok byl odůvodněn chmurnými prognózami o údajných ztrátách zemědělských výnosů v důsledku globálního oteplování.

Ale jak se nyní ukazuje, toto hodnocení bylo založeno na metodologicky velmi sporném modelu, který jednoduše ignoroval klíčové pozitivní efekty nárůstu CO₂.

Nová analýza s názvem „Data metaanalýzy rozšířeného výnosu plodin nepodporují vzestupnou revizi SCC“ vykresluje mnohem diferencovanější obrázek: Ani při oteplení až o 5 °C by výnosy plodin nekolabovaly, ale naopak by se dokonce zvýšily.

Důvod spočívá v „efektu hnojení CO₂,“ který byl dosud systematicky podceňován. Pokud se koncentrace CO₂ zdvojnásobí z 280 na 560 ppm a teplota stoupne o 3 °C, nové výpočty přináší překvapivý výsledek:

Zatímco vyšší teploty by snížily výnosy o 14,7 procenta, efekt hnojení CO₂ vede ke zvýšení výnosu o 16,8 procenta. Sečteno a podtrženo je čistý zisk 2,1 procenta.

Dřívější modely, o které se EPA opírala – zejména široce citovaná práce Moora et al. (2017) a Challinor et al. (2014) – se ve světle těchto nových poznatků ukázaly jako metodologicky nedostatečné.

Zanedbávali klíčové faktory, jako jsou měnící se vzorce srážek, zlepšená účinnost využívání vody rostlinami za zvýšených podmínek CO₂ a potenciál technologické adaptace.

Toto odhalení vrhá významné světlo na současnou debatu o klimatu. Zatímco úřady a klimaalarmisté opakovaně varují před hrozícím kolapsem produkce potravin, vědecká realita vykresluje mnohem optimističtější obrázek.

Negativní účinky oteplování jsou nejen kompenzovány, ale převyšovány pozitivními účinky hnojení CO₂.

A co víc, výpočty EPA, které vedly k masivnímu nárůstu odhadovaného poškození klimatu, jsou založeny na selektivním vnímání vědeckých údajů.

Zdá se, že agentura se snaží pouze vyprodukovat ideologicky zabarvený příběh, aby mohla nadále přikrmovat hysterii a podpořit klimatickou agendu.

Nová studie jasně ukazuje, že i při zvýšení teploty o 5 °C – což je scénář, který daleko převyšuje současné projekce – by celosvětové výnosy plodin zůstaly pozitivní.

To by bylo způsobeno mimo jiné i díky zvýšené hladině CO₂. Tato zjištění by měla vyvolat dlouho opožděné přehodnocení současné klimatické politiky.

Ukazují příkladným způsobem, jak důležité je kriticky zpochybnit „vědecké“ modely a zahrnout do analýzy všechny relevantní faktory, i když výsledky absolutně vůbec neodpovídají převládajícímu tvrzení o katastrofě.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*