
SLOVANKA
Lze očekávat, že poté, co nová americká vláda konečně prohlásila celou klimatickou politiku za jeden velký podvod, se budou postupně k přehodnocení této politiky přidávat i další země (samozřejmě vyjma těch, které jsou pod kuratelou EU).
Zároveň bude také přibývat důkazů o celém podvodu, který má vést k ožebračení celých populací. Jedním z takových důkazů je i tato nová studie…
Zatímco klimatické šílence, korporátní média a úřady nikdy neunaví varovat před údajně katastrofálními důsledky rostoucích úrovní CO₂, převratná vědecká analýza dospívá k překvapivě odlišnému závěru.
Studie, nedávno publikovaná v Nature, zásadně zpochybňuje dramaticky nafouknuté výpočty škod provedené Agenturou pro ochranu životního prostředí USA (EPA).
V obrovském byrokratickém strašení zvýšila EPA v roce 2023 takzvané „sociální náklady na uhlík“ (SCC) pětinásobně. Tento drastický krok byl odůvodněn chmurnými prognózami o údajných ztrátách zemědělských výnosů v důsledku globálního oteplování.
Ale jak se nyní ukazuje, toto hodnocení bylo založeno na metodologicky velmi sporném modelu, který jednoduše ignoroval klíčové pozitivní efekty nárůstu CO₂.
Nová analýza s názvem „Data metaanalýzy rozšířeného výnosu plodin nepodporují vzestupnou revizi SCC“ vykresluje mnohem diferencovanější obrázek: Ani při oteplení až o 5 °C by výnosy plodin nekolabovaly, ale naopak by se dokonce zvýšily.
Důvod spočívá v „efektu hnojení CO₂,“ který byl dosud systematicky podceňován. Pokud se koncentrace CO₂ zdvojnásobí z 280 na 560 ppm a teplota stoupne o 3 °C, nové výpočty přináší překvapivý výsledek:
Zatímco vyšší teploty by snížily výnosy o 14,7 procenta, efekt hnojení CO₂ vede ke zvýšení výnosu o 16,8 procenta. Sečteno a podtrženo je čistý zisk 2,1 procenta.
Dřívější modely, o které se EPA opírala – zejména široce citovaná práce Moora et al. (2017) a Challinor et al. (2014) – se ve světle těchto nových poznatků ukázaly jako metodologicky nedostatečné.
Zanedbávali klíčové faktory, jako jsou měnící se vzorce srážek, zlepšená účinnost využívání vody rostlinami za zvýšených podmínek CO₂ a potenciál technologické adaptace.
Toto odhalení vrhá významné světlo na současnou debatu o klimatu. Zatímco úřady a klimaalarmisté opakovaně varují před hrozícím kolapsem produkce potravin, vědecká realita vykresluje mnohem optimističtější obrázek.
Negativní účinky oteplování jsou nejen kompenzovány, ale převyšovány pozitivními účinky hnojení CO₂.
A co víc, výpočty EPA, které vedly k masivnímu nárůstu odhadovaného poškození klimatu, jsou založeny na selektivním vnímání vědeckých údajů.
Zdá se, že agentura se snaží pouze vyprodukovat ideologicky zabarvený příběh, aby mohla nadále přikrmovat hysterii a podpořit klimatickou agendu.
Nová studie jasně ukazuje, že i při zvýšení teploty o 5 °C – což je scénář, který daleko převyšuje současné projekce – by celosvětové výnosy plodin zůstaly pozitivní.
To by bylo způsobeno mimo jiné i díky zvýšené hladině CO₂. Tato zjištění by měla vyvolat dlouho opožděné přehodnocení současné klimatické politiky.
Ukazují příkladným způsobem, jak důležité je kriticky zpochybnit „vědecké“ modely a zahrnout do analýzy všechny relevantní faktory, i když výsledky absolutně vůbec neodpovídají převládajícímu tvrzení o katastrofě.
Buďte první kdo přidá komentář