Ladikovy glosy (14.06.2024)




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

14. červen v dějinách:

  • V roce 1798 se narodil František Palacký, český historik, politik a spisovatel: „Národ bez vědomí národnosti podobá se člověku neznajícímu citu pro čest. Můžeť nebýti zlým, ale k velikým obětem a činům, jež rozehřívají srdce lidská, málokdy schopen bývá.“

  • V roce 1949 se dostal první savec do vesmíru – byla to opice Albert II, která odstartovala na americké raketě V2. Misi bohužel nepřežil. Raketa během návratu vybuchla zhruba ve výšce 10,7 km. Jeho předchůdce, Albert I. se také účastnil výzkumu a byl usazen do rakety, do kosmu ale nedoletěl. Dostal se do výšky „pouhých“ 63 km a během letu zahynul udušením.

 

iDnes: Prezident Petr Pavel ve čtvrtek předal končící prezidentce Zuzaně Čaputové Řád Bílého lva. Nejvyšší české státní vyznamenání prezidentka obdržela za přínos k rozvoji česko-slovenských vztahů. Čaputová rovněž předala Pavlovi nejvyšší slovenské státní vyznamenání Řád bílého dvojkříže. Prezidentka Čaputová dříve dostala ocenění Vize pro Evropu od českého ministra zahraničí Jana Lipavského.

Hlas lidu: Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Původně byl udělován osobám, které se zvlášť vynikajícím způsobem zasloužily o Československo, a to od roku 1922. Teď se evidentně dává každému a v podstatě za nic. Co udělal prezident Pavel tak úžasného, že po pár měsících ve funkci dostal nejvyšší slovenské vyznamenání? Taková vyznamenání by měli dostávat lidé za výjimečné činy nebo za vynikající, dlouhodobou činnost ve prospěch národa. Ať se snažím sebevíc, co takového provedl Petr Pavel, se mi fakt zjistit nepodařilo. Opačná strana bartrového obchodu je na tom nemlich tak. Z vyznamenání se staly cetky. Něco jako plechové poháry za sportovní výkony, které si můžete koupit v papírnictví nebo tituly JUDr z Plzně.

 

Echo24: Brusel chce znovu sledovat soukromé konverzace. Lidé mají souhlasit s jejich skenováním, jinak přijde zákaz. V Evropě se rodí další verze návrhu na šmírování v soukromých konverzacích. A to ve jménu boje proti šíření dětské pornografie. Tentokrát s myšlenkou, že uživatelé sami ke skenování fotografií či zasílaných odkazů v konverzacích svolí. Neměli by totiž na výběr, pokud odmítnou, přijdou o možnost část funkcí využívat, tedy například zasílat fotografie. Belgické předsednictví používá termín moderace nahrávání (“upload moderation”). Reálně se tím myslí skenování fotek, videí a adres webových stránek v okamžiku, kdy je uživatel ve své komunikaci použije. To by ale s ohledem na to, že většina komunikačních platforem používá tzv. koncové šifrování, bylo možné jen skenováním na straně zařízení klienta. Tato technika by fakticky znamenala prolomení šifrování i velké bezpečnostní riziko například pro uživatele mobilních telefonů. Soukromé zprávy by pak už jednoduše řečeno nebyly soukromé.

 

J. S.: Dolarový šok už klepe na dveře? Dovolte mi pár poznámek k tomuto klíčovému tématu:

– V evidenci dluhů USA je trochu těžké se vyznat, protože se uvádí různá čísla, která zahrnují různé dluhy (federální vlády, státní, municipální atd.). Nedávno proběhlo číslo 43 bil. USD, což je číslo, které několikanásobně převyšuje roční HDP. Nehledě na nepřesnosti, zdroje jednoznačně potvrzují, že dluh Spojených států je už nesplatitelný, tj. překročil hranici, kdy roční dluhovou službu, tj. úroky z dluhů, nelze hradit bez dalších dluhů.

– Navíc každým rokem je stále více starších dluhopisů splatných a měly by se zaplatit v dolarech nebo dalšími dluhopisy, které si však ostražití investoři a prozíravé vlády už nechtějí kupovat. Propadem poptávky letí nahoru převis nabídky, což nutně vede k poklesu kurzu dolaru, pokud nebude FED intervenovat, tj. držet kurz dolaru stabilní proti tlaku trhu.

– Spojené státy žijí na dluh po desetiletí, ale problém splácení dluhů se nejprve odsouval, dokud byl řešitelný, od 90. let se o něm přestalo mluvit, a nakonec to začalo být tabu. Ani v průběhu hypoteční krize, která finančním sektorem hodně zatřásla, se příčiny neřešily a podařilo se problém přezadluženosti ekonomiky zakrýt tím, že se uvolnilo nevídané množství USD (quantitative easing), které na několik let vytvořilo iluzi, mimochodem s výraznou pomocí Evropy, že je vše OK. Recept kvantitativního uvolňování se pak uplatňoval opakovaně a i v jiných zemích, což vedlo k šíření inflace a eskalaci růstu dluhu.

– Nechtěným důsledkem je současný dolar, zatížený ohromnými dluhy, tj. jeho hodnota byla již Američany dávno spotřebována, klesající důvěra v něj a USA.

 

Teoreticky možná řešení:

– Zkvalitnit dolar, tj. zaplatit dluhy – prakticky nemožné, protože dobrovolné splácení svých dluhů není mezi zájmy USA

– Přesvědčit ostatní země, že dolar je zdravý – daří se stále hůře, ale nějaký čas to ještě může fungovat

– Nedodržet/zrušit své závazky – zmrazit/zabavit aktiva cizích zemí, spálit/přestat proplácet splatné americké dluhopisy, zrušit FED, atd. – to vše by vedlo k dalšímu oslabování dolaru, a navíc by došlo ke zničení důvěryhodnosti amerického finančního sektoru a rozbourání mezinárodního finančního systému a důvěry v legálnost USA

– Války – malé války s dílčími kořistmi se prokázaly jako nedostatečně výnosné, aby dokázaly snížit americký dluh. Ted se asi hledá dostatečně velký konflikt, který by byl dostatečně zničující, aby zrušil existující závazky a umožnil územní zisky. Jak to ale udělat, aby se zničil jen ten svět dotěrných věřitelů, ale zároveň se zachránilo a posílilo bohatství, užitečné struktury a voliči USA? Možná je řešení více konfliktů v různých částech světa za pomoci spojenců?

 

Stanjura: Rada dosáhla dohody o legislativním balíčku, který umožní EU finančně pomoci Ukrajině v průběhu roku 2023 částkou 18 miliard EUR .Ukrajina se může spolehnout na EU. Ukrajinu budeme nadále podporovat, a to i finančně, jak dlouho to bude potřeba. Legislativa, kterou jsme přijali, znamená, že Ukrajina může počítat s pravidelnou finanční pomocí z EU po celý rok 2023.

 

Tos opravdu podepsal na rok 2023, Stanjura? A cos podepsal na rok 2024? A nebojíš se, že za to jednou poneseš zodpovědnost? Tohle k tomu dodal CFP:

 

Česká republika ručí svým majetkem za ukrajinský dluh a bude po dobu několika let místo Ukrajiny splácet úroky z tohoto ukrajinského dluhu soukromým západním bankám. Tento závazek podepsala v Bruselu Fialova vláda a její ministr financí Zbyněk Stanjura byl za tento čin dokonce odměněn portrétní fotografií na čelní straně bruselského oznámení o půjčce 18 miliard EUR (450 miliard CZK) Ukrajině. V analýze si celou půjčku Ukrajině, u které budeme splácet úroky, a ručit, že ji Ukrajina splatí, rozebereme. Ukrajina potřebuje 5 miliard EUR měsíčně, aby se nezhroutila, proto potřebuje značné půjčky. Jenže úvěrový rating Ukrajiny je CC. (Fitch), což znamená:vysoké úvěrové riziko, pravděpodobně dojde k nesplacení dluhu, a při tomto ratingu žádná soukromá banka Ukrajině nepůjčí ani vindru. Aby se Ukrajina nezhroutila, vymysleli Brusel a Stanjura následující fintu – země EU se za splácení Ukrajinské půjčky u bankéřů zaručí, a budou za Ukrajinu splácet také úroky z půjčky. Bankéři tak nenesou žádné riziko a 18 miliard EUR Ukrajině rádi půjčí, protože se těší na mastné úroky i z českých kapes, a mají také jistotu, že v případě nutnosti, když jim Ukrajina (Česko) dluh nesplatí, zabaví také české lesy, elektrárny, nemocnice a další zbylý státní majetek a prodají ho v dražbě. Pro bankéře je to skvělý obchod, pro Čechy katastrofa!

Stanjura! Synku, řekni, že to není pravda, bo pokud ano, rovnou si najdi místo k emigraci…

 

Maďarsko: „Podle rozhodnutí Soudního dvora EU dostane Maďarsko jednorázovou pokutu 200 milionů plus jeden milion eur denně za to, že nedovolí vstup nelegálním migrantům. Jde o rozhodnutí, které je pobuřující a nepřijatelné. Finančnímu vydírání bruselských byrokratů neustoupíme! Budeme chránit hranice a budeme chránit maďarský lid!“ reagoval na FB Orbán.

 

Deník TO: Třicet let žili v České republice klasičtí transsexuálové se společností ve smíru a zabývali se svými záležitostmi s lékaři v ordinacích. Chtěli si vyřešit vrozený medicínský problém s diagnózou 64.0 a zařadit se do společnosti. A nebýt moc vidět. Před několika lety se ovšem cosi utrhlo ze řetězu. Objevili se transgenderoví aktivisté a ti ve spolupráci s dalšími progresivistickými radikály téma změny pohlaví zneužili. Zvýhodňování transgenderů a omezování práv ostatního obyvatelstva můžeme pozorovat ve Skotsku po zavedení zákona o Hate Crime. Zákon vstoupil v platnost počátkem tohoto dubna. Transgendeři tam už patří mezi speciálně chráněné menšiny. Například ženy však nikoli. Za to, že se citově dotknete transgenderů a způsobíte jim „újmu“, vám hrozí až sedm let vězení (podle BBC i podle listu The Telegraph). Vlastně ani tak nejde o to, co řeknete. Stačí, když vaše slova nebo chování budou ohodnocena jako zraňující či urážlivé. Tak může být vyhodnoceno i prosté biologické konstatování, že pohlaví jsou dvě.

Ve Skotsku se zřídilo 400 center, kde lidé mohou nenávist druhých nahlašovat anonymně. Policie navyšuje kapacity a bude mít 500 specialistů na zločiny z nenávisti. Za první dva dny platnosti nového zákona přišlo policii na 40 tisíc udání. Vyšetřování hromadných znásilnění, řádění demonstrantů, loupeží a dalších násilných zločinů musí počkat. Stejně jako vyšetřování běžné kriminality. Přednost má vyšetřování ideozločinů. I když se následně zjistí, že vás po obvinění nemohou zavřít, přesto váš „přestupek“ policie uchovává jako „non crime hate speech“. Čili nenávist, která není zločinem. A to už poněkud orwelovsky zní. Když byste se pak ucházeli o některá zaměstnání, jako je třeba učitel, budete mít smůlu.

 

Dmitrij Medveděv: „Zde jsou nové americké sankce. Brzy budou nové evropské. Musíme na ně reagovat? Zdá se, že ne, jejich počet se již měří v desítkách tisíc. Naučili jsme se s nimi žít a rozvíjet se. Na druhou stranu je nutné reagovat, nejen kvůli úřadům, státu, ale vůbec kvůli všem našim lidem. Všem, kteří milují naši vlast – Rusko. Vždyť oni – USA a jejich zkurvení spojenci – nám vyhlásili válku bez pravidel. Jak bude Rusko reagovat?

Už jsem o tom jednou mluvil, ale stojí za to si to zopakovat. Každý den se musíme snažit způsobit maximální škody těm zemím, které zavedly tato omezení na naši zemi a všechny naše občany. Škodit ve všem, co může škodit. Škodit jejich ekonomikám, jejich institucím a jejich vládcům. Škodit blahu jejich občanů. Jejich důvěře v budoucnost. Abychom toho dosáhli, musíme nadále hledat kritická zranitelná místa jejich ekonomik a zasáhnout je ve všech oblastech. Způsobit škody na všech místech, paralyzovat práci jejich společností a vládních agentur,“ uvedl dále Medveděv s tím, že je třeba nalézat problémy v jejich nejdůležitějších technologiích a nemilosrdně na ně udeřit a doslova zničit jejich energetiku, průmysl, dopravu, bankovnictví a sociální služby. Vzbudit strach z bezprostředního kolapsu veškeré kritické infrastruktury.

Bojí se předání našich zbraní nepřátelům západního světa? Musíme jim převést všechny možné druhy zbraní, kromě jaderných (prozatím)! Bojí se anarchie a výbuchu kriminality ve velkých městech? Musíme pomoci dezorganizovat jejich obecní správu! Bojí se války ve vesmíru? To znamená, že to dostanou také. Ať se jim všechno zastaví, všechno se zhorší, všechno půjde do háje!

Bojí se sociálních výbuchů? Pojďme je zařídit! Musíme hodit všechny ty nejhrozivější noční děsy do jejich mediální sféry, použít všechny jejich strašlivé fantomové bolesti. Už není třeba šetřit jejich psychiku! Ať se chvějí ve svých útulných domovech, ať se chvějí pod přikrývkami! Křičí o našem používání falešných zpráv? Proměňme jejich život v naprosto šílenou noční můru, ve které nebudou schopni rozeznat divokou fikci od reality dne, pekelné zlo od rutiny života. A žádná pravidla ohledně nepřítele! Ať dostanou vše naplno za poškození Ruska a co nejbolestněji! Každý může přispět! Pamatovat si: Něco za něco! Zlomenina za zlomeninu, oko za oko, zub za zub; jak zmrzačil člověka, tak ať se stane jemu. (Leviticus 24:20)

 
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (24 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

  1. Ten Medveděv to řekl naprosto krásně!!!!Držím Rusku všechny palce ať se jim to podaří!!!!

  2. Ladik se v tom Medveděvově slintu zjevně našel a činí se dle přání svého chlebodárce. Vnímám to jako přiznání, že je otevřeným nepřítelem státu

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*