Jak na Trumpa?




Sdílet článek:

KN

V ideálním světě by se nejdřív stal zločin a následně by byl hledán pachatel. V Trumpově případě byl tento sled událostí obrácen. Manhattanský státní zástupce (v USA volená funkce) Alvin Bragg v kampani slíbil stíhat bývalého prezidenta. Po svém zvolení hledal zločin, který by mu mohl přišít. Nakonec se rozhodl využít dost pochybnou epizodu z Trumpova života.

V červenci 2006 na golfovém turnaji v Nevadě se Trump seznámil s pornoherečkou Stephanie Cliffordovou, známější pod uměleckým jménem Stormy Danielsová. Trump ji pozval do svého pokoje, kde došlo na sex. Miliardář už byl tehdy ženatý s Melanií, ta zůstala doma s jejich čtyřměsíčním synem Barronem.

O deset let později, když Trump kandidoval na prezidenta, Danielsová začala vyhrožovat, že jejich aférku zveřejní. Trumpův právník Michael Cohen jí výměnou za mlčení vyplatil 130 tisíc dolarů. Trump mu následně částku proplatil. Toho se chytil Bragg. V účetnictví je tato platba vedená jako „právní náklady“. Bragg tvrdí, že šlo o proplacení peněz pro Danielsovou, nikoli o úhradu právních služeb. Trump se tedy dopustil falšování obchodních záznamů. K počtu 34 bodů obžaloby dospěl tak, že každý papír související s touto transakcí označil za samostatný bod. Každý z devíti šeků poslaných Trumpem Cohenovi je považován za bod obžaloby, stejně tak jedenáct faktur atd.

Bragg ovšem narazil na problém. Falšování obchodních záznamů je v New Yorku pouze přestupek, řeší se pokutou. O trestný čin jde za předpokladu, když slouží přikrytí jiného trestného činu, třeba zpronevěry či daňového úniku. Ten zde chyběl…

Celý článek Ondřeje Šmigola o tom, jak byl případ rozpohybován jen díky slepenci nejrůznějších právních principů, se dočtete v aktuálním čísle týdeníku ECHO.

 

Konzervativní noviny

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*