Ladikovy glosy (20.06.2024)




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

20. červen v dějinách:

 
  • V roce 1910 se narodil Georges Mounin, francouzský lingvista: „Každý jazyk má svou vlastní skrytou koncepci světa, svoji skrytou ideologii, a tyto koncepce se navzájem nepřekrývají.“

  • V roce 1620 proběhl mimořádný soud nad českými pány po porážce na Bílé hoře a překonal očekávání: 27 účastníků povstání bylo odsouzeno k trestu smrti. Byli mezi nimi tři páni (Václav Budovec z Budova, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic a Jáchym Ondřej Šlik), sedm rytířů a sedmnáct měšťanů, mezi nimi i rektor pražské univerzity Ján Jesenský-Jessenius.

 

iDnes: „V rámci genderové vyváženosti předložila koalice PirStan 3 nominace na eurokomisaře. Muže, ženu a Marcela Kolaju,“ napsal Alexandr Vondra na svůj účet na platformě X, která se týkala nominace na post eurokomisaře. Na Vondrův výrok tentýž den zareagoval Kolajův kolega, předseda Pirátů Ivan Bartoš. „To muselo dát práci vymyslet takovej rádobyvtipnej eklhaft.”

Hlas lidu: 1. Náhodou dobra prdel. A to říkám jako příznivec pirátů. Navíc je to i pravda. STAN navrhl muže a ženu s jakýmsi trapným vysvětlením, ze to chce Ursula. A piráti furt otravuji s Kolajou. Takže byl navržen muž, žena a Kolaja. Tohle mohl Ivan přejít… 2. Vondra uhodil hřebíček na hlavičku. Z Pirátů a podobných woke fanatiků je nutné si dělat legraci. K ničemu jinému nejsou.

 

Šichtařka na Radiu Universum: Je to tu znovu, a je to tady víc, než dříve. Nabaluje se to jako sněhová koule, ale ta koule se pořád valí a valí z kopce dolů – a dosud nenarazila. O čem je řeč? O bankách. Připomínám pro srovnání, že nerealizované ztráty bank dosahují 517 miliard dolarů. Tohle číslo vám patrně mnoho neřekne, a tak vám jeho rozměr vysvětlím jinak. Pamatujete si na rok 2008, a jeho provar s hypotékami na rezidenční nemovitosti, že? Tak vězte, že tehdy se srovnatelné účetní nerealizované ztráty bankovního sektoru pohybovaly do 75 miliard. Tak už začíná být jasnější, v čem spočívá ten hlavní problém…? Teď si asi říkáte: Jak je ale možné, že se to dosud neprovalilo?! Odpověď je jednoduchá: Klienti si dosud nechtějí vybírat své peníze z bank. A proč si je nechtějí vybírat? Protože se cítí relativně bohatí, peníze jim nechybí. A proč jim nechybí? Protože Bidenova administrativa před volbami hospodaří s rekordním rozpočtovým schodkem kolem 6 % HDP a tiskne tak nové nekryté peníze a sype je do oběhu, aby udržela iluzi zdánlivého bohatství. A současně tyhle vytištěné peníze zvyšují inflaci, vysoká inflace nedovoluje snížit úrokové sazby, a vysoké úrokové sazby dál prohlubují nerealizované ztráty bank. Otázka nezní, jestli to bouchne, ale kdy to bouchne.

 

Deník TO: Městský soud v Praze dnes potvrdil ministerstvu vnitra pokutu 975 000 korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) za překročení pravomoci při policejním sběru dat o zdravotním stavu lidí, kteří byli v izolaci kvůli covidu-19. Policie podle rozsudku neměla pro shromažďování údajů zákonné oprávnění.

 

Konzervativní noviny: Budou mít migranti v ČR nárok na státní podporu bydlení? Budou… Vláda tento týden schválila návrh zákona o podpoře bydlení, který má složitým a nákladným systémem dotací a záruk, tedy skrytých dotací, usnadňovat přístup tzv. potřebných osob k bydlení. Celý tento zákon je šílený. Podporu bydlení za státní peníze budou podle tohoto zákona moci zařizovat také soukromé osoby. Včetně promigračních politických neziskovek. Mohou to být politické neziskovky z celé EU. Tedy i z Německa, kde je jich více než dost. Nebezpečné jsou v tomto ohledu zejména promigrační politické neziskovky. Obávám se totiž, že tento zákon jim v určité míře umožní obcházet dosavadní nevůli měst a obcí zpřístupňovat bydlení migrantům. Není bez zajímavosti, že právě politické neziskovky na vládu vyvíjely nátlak, aby takový zákon připravila. Hořce úsměvné je, že si tento nátlak nechaly zaplatit z dotací EU. A moc bych se nedivil, kdyby se politické neziskovky na přípravě návrhu také podílely.

 

Gruzie: Gruzie se vymaňuje ze západní kontroly a následuje cestu Ruska: veřejná LGBT propaganda bude v zemi zakázána a operace změny pohlaví se stanou trestným činem. Takové normy vstoupí v platnost poté, co vstoupí v platnost zákon „O ochraně rodinných hodnot a nezletilých“, informují místní média. Západní hodnoty přestaly táhnout.

 

USA: Spojené státy udělají vše pro to, aby KLDR a Írán přestaly dodávat zbraně do Ruska, prohlásil americký ministr zahraničí Blinken. Zajímavé na podobných prohlášeních je, že neříkají, jak to udělají. Sankce nefungují, to všichni již ví. Chtějí jim vyhlásit válku, či co?

 

EuroAsia Daily: Hlavním výsledkem návštěvy prezidenta Vladimira Putina v Severní Koreji byl podpis smlouvy mezi státy o komplexním strategickém partnerství, které jistě změní současnou geopolitickou realitu. Ústřední tisková agentura KLDR se zabývala některými aspekty tohoto dokumentu. Smlouva tedy počítá s okamžitým poskytnutím vzájemné pomoci v případě agrese proti jedné ze zemí. Pokud hrozí agrese, dohodnou se země na opatřeních ke koordinaci pozic a zajištění spolupráce při odstraňování hrozby. Ruská federace a KLDR vytvoří systém přijímání opatření k posílení obranného potenciálu s cílem zabránit válce a zajistit mír.

 

Ambebi.ge: Plán útoku na Libanon je schválen – začíná nová „velká válka“? Vzájemné hrozby Izraele a „Hizballáhu“ vstoupily do nové fáze. Napětí mezi Izraelem a „Hizballáhem“ se ještě zvýšilo. Během muslimského svátku Eid al-Adha jsou slyšet hlasité vzájemné výhrůžky. Vůdce Hizballáhu Hassan Nasralláh vyhrožuje, že pokud Izrael zahájí rozsáhlou válku, Hizballáh napadne severní Izrael. Řekl také, že Hizballáh má nové zbraně, které se objeví v nepřátelských akcích. Nasralláh však také dodal, že „Hizballáh“ si nepřeje rozsáhlou válku s Izraelem a jejich zapojení do konfliktu znamená podporu jejich spojence Hamásu v Gaze. Minulé úterý Hizballáh zveřejnil záběry zachycené dronem v severoizraelském městě Haifa, kde byly označeny důležité vojenské a civilní cíle. Tento krok, který je považován za hrozbu pro Izrael, je podle Nasralláha součástí „psychologické války“ Hizballáhu proti nepříteli. Několik hodin poté, co bylo video zveřejněno, izraelský ministr zahraničí Israel Katz řekl, že země je „velmi blízko rozhodujícímu okamžiku ke změně pravidel boje proti Hizballáhu a Libanonu“. Podle něj bude v totální válce “Hizballáh zničen a Libanon bude vážně postižen.” Tisková služba izraelské armády uvedla, že operační plány útoku v Libanonu „byly schváleny a ověřeny“. Válka – mezi dvěma dobře vyzbrojenými nepřáteli – by ohrozila miliony lidí na obou stranách hranice a mohla by se do ní také zapojit Írán, který podporuje Hizballáh, a hlavní spojenec Izraele, Spojené státy. Pozoruhodné je, že tento měsíc Izrael zvýšil limit pro povolávání záložníků z 300 000 na 350 000, což podnítilo spekulace, že se blíží nová „velká válka“.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*