Jako by jejich duše hořely v pekle




Sdílet článek:

IVAN DAVID

Roger Köppel, vydavatel Weltwoche a švýcarský patriot, píše o parodii na mírovou konferenci na památné hoře Bürgenstock:

V Evropě může být mír pouze s Ruskem, nikoli proti Rusku. To byla chyba hned na začátku „summitu“ v Bürgenstocku. Tato konference nebyla, jak se stále zatvrzele tvrdí, prvním krokem k vyřešení konfliktu. Je to naopak kámen úrazu, překážka na cestě k úspěšným jednáním.


Prezident Zelenskyj zneužil Švýcarsko k rozšíření své aliance příznivců. Globální pověst naší země, která již značně utrpěla kvůli opuštění neutrality, měla dát ukrajinským postojům větší legitimitu. Zelenskyj byl zklamaný. Švýcarsko ale utrpělo škody.

Evropa je nemocná a naše politika se nakazila. Už nepřemýšlíme realisticky. Riskujeme, že přehlédneme své vlastní zájmy. Američané hrají v Evropě svou vlastní hru. Zapojují své staré spojence do války proti Rusku, kterou Evropa může jen prohrát.

Naše média, oficiální tvůrci veřejného mínění a politici potrestaní v posledních volbách, zejména v EU, nám říkají, že na Východě se brání svoboda Západu. Ruský prezident Putin je na bláznivé válečné stezce proti demokratickému světu a chce vyvést starý Sovětský svaz z jeho hrobu.

Zdá se, že zakořeněný obraz nepřítele funguje. Došlo to tak daleko, že v EU už dávají ruské novináře na sankční seznam a ruské mediální portály na index. To je vlastně starý sovětský styl, kriminalizace nechtěných názorů, ale tentokrát tady u nás.

Švýcarsko se toho naštěstí neúčastní. Ale přijalo všechny sankce EU proti Rusům. Tolik vychvalovaná nezávislost je v troskách, ale v Bernu se mnozí dále snaží, včetně vznešených novin, aby institucionálně zakotvili naši zemi v EU, která pošlapává svobodu projevu.

Naši politicky korektní bojovníci za demokracii, kteří nechávají z bezpečné vzdálenosti Ukrajince umírat za „západní hodnoty“, vidí konflikt v biblických kategoriích Dobro versus Zlo. Ďábel v Kremlu nesmí dostat ani centimetr země. Jejich rétorika zachází do krajnosti, jako by jejich duše jinak shořely v pekle.

Možná by bylo moudré podívat se na debakl na východě střízlivě. Ukrajina leží na starém bodě zlomu geopolitických sfér vlivu, je to po staletí bojová zóna velmocí. Zájmy se tam střetly už dříve. To nemá nic společného s Biblí, ale vše souvisí s mocí a politikou.

Nyní jsme si uvědomili, že smíme označovat za jediného viníka pouze Putina. Fráze „agresivní válka v rozporu s mezinárodním právem“ se stala ustálenou frází, kterou by měl roboticky opakovat každý, kdo se účastní diskuse. Jako by se člověk musel předem přiznat a ospravedlnit.

To samo o sobě ukazuje, že něco už není v pořádku. Protože na tuto válku se samozřejmě můžete dívat, jako na každou válku, i z jiné strany. Ale jen málokdo si to troufne, jinak by byli podezříváni, že jsou „ti, co chápou Putina“ nebo v horším případě „Putinovi obdivovatelé“. Tlak na přizpůsobení se už dávno není zdravý.

Na Ukrajině zuří souboj na dálku mezi Ruskem a USA. Začalo to dávno před ruskou invazí na Donbas před dvěma lety. Války mají mnoho otců a příčin.

„Nevyprovokovaná agrese“ je nové podvodné slovní spojení. Každý, kdo takto mluví, chce zakázat myšlení a zabránit diskusím.

Neexistuje dobro a zlo. V Evropě Američané posouvali své NATO stále dál na východ. Můžete pro to uvést úctyhodné důvody. Mnoho bývalých satelitních států Sovětského svazu se radovalo, že uniklo ruským spárům. Měly je USA snad odmítnout?

Na druhou stranu Američané nerespektovali, možná s nejlepšími úmysly, starou zásadu zůstávat mimo sféry vlivu jiných velmocí, stejně jako to oni sami nyní celosvětově činí se svou Monroeovou doktrínou. Srážka s Ruskem se stala nevyhnutelnou.

A můžete Rusům vyčítat, že postup USA se základnami a raketovými systémy až k jejich vlastním hranicím vidí jako hrozbu? Rozšiřování NATO na Ukrajině ztroskotalo. Došlo k převratu, podporovanému Západem. Kyjev osm let vystavoval odtržené oblasti na východě těžkému dělostřeleckému bombardování.

Měli se Rusové jednoduše dívat, jak jsou před jejich očima vyvražděny tisíce rusky mluvících Ukrajinců? Putin nařídil invazi v únoru 2022, aby, jak řekl, osvobodil „sesterské republiky“. Američané mají daleko chatrnější pravidla k ospravedlnění svých válek.

Pokud chcete uzavřít mír, můžete si přečíst i Bibli, ale čtěte ji správně. Přemýšlení v pojmech nepřátelských obrazů a obviňování pouze podněcuje nenávist a ničí základy porozumění. „Appeasement“ je nový bojový termín. Nahraďte to slovem „kompromis“, které zní našim uším přátelštěji.

Už nežijeme ve světě, kde vládnou jen Američané. Většina světové populace má plné zuby paternalismu ze Západu. Po třiceti letech globální dominance USA končí. Nyní, stejně jako v 19. století po skončení Napoleona, je důležité vybudovat „multipolární“ mír.

Ale mír je jen tehdy, když jsou brány v úvahu všechny zájmy. Pokus vytvořit světový blok, globální firewall proti Číně a Rusku, je výrazem zastaralého, hegemonického myšlení. Švýcarsko by se od toho mělo držet dál. Musíme se vrátit ke skutečné neutralitě, ke kosmopolitismu.

 

FB

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (21 votes, average: 4,29 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*