Plán PMC pro Ukrajinu hlášený USA představuje částečný konvenční zásah




Sdílet článek:

ANDREW KORYBKO

USA pokračují ve vývoji své politiky vůči konfliktu směrem k další eskalaci, aby kompenzovaly to, že Ukrajině nedovolily v nejbližší době vstoupit do NATO.

CNN citovala čtyři nejmenované zdroje z administrativy, které exkluzivně uvedly, že USA zvažují otevřeně umožnit americkým soukromým vojenským dodavatelům (PMC) pracovat na Ukrajině na výplatní listině Pentagonu pod záminkou, že tam budou udržovat a opravovat vojenské vybavení. Polský premiér Tusk již koncem května přiznal , že „jsou tam (na Ukrajině) nějaké jednotky, myslím vojáci. Jsou tam nějací vojáci. Pozorovatelé, inženýři“, takže tento vývoj by sám o sobě nebyl ničím novým.

Co je na tomto návrhu problematické, je to, že se rovná částečné konvenční intervenci, která riskuje normalizaci stále otevřenějšího zapojení západních sil na Ukrajině . Francouzský prezident Macron nedávno ustoupil od své rétoriky o povolení vlastní konvenční intervence své země tam, pravděpodobně ve snaze získat zpět voliče před nadcházejícími předčasnými volbami, ale tato nejnovější zpráva ukazuje, že USA nyní začaly s tímto scénářem flirtovat.

Ruští představitelé opakovaně slibovali, že se tam zaměří na všechny zahraniční síly, a možnost, že by jím mohl být brzy zabit velký počet amerických PMCS, stejně jako Rusko v lednu vyřadilo několik desítek francouzských, by mohla být využita USA jako záminka pro další eskalace. Na jednu stranu se prezident Putin zdráhá eskalovat, jak dokazuje jeho vlažná reakce na nedávné ukrajinské bombardování plážových návštěvníků podporované USA, ale na druhou stranu nemohl nečinně sedět, protože tyto PMC ohrožují ruské vojáky.

Mělo by se proto považovat za samozřejmé, že by se pravděpodobně staly prioritními cíli, i když jen z důvodů „prestiže“ a také v naději, kterou někteří ruští tvůrci politik vkládají z jejich možná vysoce medializovaných úmrtí, a vyvíjejí tak větší tlak na USA, aby změnily svou politiku. směrem ke konfliktu. Demokraté by pravděpodobně neseděli nečinně, když Rusko zabíjí PMC jejich země, ani by pravděpodobně neodvolali tuto politiku tak krátce poté, co by mohla být vyhlášena, a proto by se očekávala eskalace.

Pozorovatelé mohou jen spekulovat o tom, jakou podobu by to mohlo mít, ale jde o to, že projít návrhem, aby se americkým PMC otevřeně umožnilo pracovat na Ukrajině na výplatní listině Pentagonu a obsluhovaly americké vybavení, které má zabíjet Rusy, představuje novou úroveň zapojení do konflikt. Ruská „ Katastrofa v Deir ez-Zor “, kde USA údajně na začátku roku 2018 kvalifikovaly desítky Wagnerových PMC, se stala předtím, než oba formálně uznali vztah této skupiny s ministerstvem obrany.

V souladu s tím byla pro Rusko připravena scéna k deeskalaci tím, že se nebude cítit pod tlakem reagovat na to, co se stalo, ale to by nebyl případ, kdyby Rusko zabilo americké PMC na Ukrajině, které jsou oficiálně na výplatní listině Pentagonu poté, co se formálně změní administrativa. svou politiku vůči tomuto citlivému tématu. S ohledem na to USA zjevně vědí, do čeho jdou, ale jestřábí frakce, která stojí za tímto návrhem, jej nadále prosazuje jako způsob, jak ukázat další solidaritu s novým spojencem jejich země.

V polovině června bylo vysvětleno, že „ Bezpečnostní pakt USA s Ukrajinou je útěchou za neschválení jejího členství v NATO “ a o týden později, že „ Více protivzdušné obrany a přeshraničních úderů dynamiku ukrajinského konfliktu nezmění. “. Abychom to pro čtenáře shrnuli, relevantní závěry byly, že USA pokračují ve vývoji své politiky vůči konfliktu směrem k další eskalaci, aby kompenzovaly to, že Ukrajině nedovolily v nejbližší době vstoupit do NATO.

Ani vyslání většího počtu protivzdušné obrany, umožňující přeshraniční údery kdekoli uvnitř Ruska pod záminkou preventivního zmaření nebo reakce na hrozby z tohoto národa, nebo otevřené vysílání PMC placených Pentagonem do konfliktní zóny nebude mít žádný významný vliv na jeho dynamiku. . Rusko již ve své „ závodě logistiky “/„ opotřebovací válce “ NATO daleko porazilo , a to natolik, že Sky News koncem května uvedlo, že Rusko vyrábí třikrát více granátů než NATO za čtvrtinovou cenu.

Jediné, co tyto kroky dělají, je vyprovokovat Rusko k tomu, aby opustilo svou svatou zdrženlivost a konečně na tyto provokace reagovalo, což by pak mohlo sloužit k ospravedlnění pravděpodobně předem naplánovaných eskalačních opatření USA, která by se snadno mohla rozvinout ve spirálu kubánské hraničářské krize, kterou jestřábi chtějí. Nejnovější z těchto kroků je ze všech nejnebezpečnější kvůli možnosti, že Rusko brzy zabije mnoho Američanů a spustí tak „recipročně“ eskalaci USA (jako by to mohlo zarámovat svou reakci).

Celkovým trendem je, že zástupná válka NATO-Rusko na Ukrajině se proto bude během léta dále zintenzivňovat, zvláště pokud bude vyhlášena tato navrhovaná politika, a riskovat tak třetí světovou válku špatným odhadem v případě, že USA poté přímo zaútočí na ruské síly v konfliktní zóna. Samozřejmě, že relativně pragmatičtější frakce USA by mohla nakonec zvítězit a buď tuto politiku potopit, nebo dohlédnout na to, aby USA takto nereagovaly, pokud k tomu dojde, ale to nelze považovat za samozřejmost.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (8 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*