Ministr zahraničí Izraele Katz: Borrell je antisemita, který nenávidí Izrael




Sdílet článek:

INN

Ministr zahraničí Israel Katz opět kritizuje šéfa zahraniční politiky EU poté, co odsoudil izraelské nálety v Gaze: Neustále se snaží přijímat rezoluce a sankce proti Izraeli.

Ministr zahraničí Israel Katz v sobotu opět obvinil Josepa Borrella, šéfa zahraniční politiky Evropské unie, z „antisemitismu“ poté, co Borrell minulý týden odsoudil izraelské nálety v centrální části Gazy, kde podle OSN zahynulo šest jejích zaměstnanců.

Borrell ve čtvrtek uvedl, že je „pobouřen“ úderem, jehož cílem bylo velitelské centrum Hamásu umístěné uvnitř školy přeměněné v úkryt v oblasti Nuseirat v centrální části Gazy.

Záchranáři oznámili, že při úderu zahynulo 18 lidí, včetně šesti zaměstnanců OSN. IDF později uvedla, že devět ze zabitých byli členové Hamásu, včetně tří pracovníků UNRWA, agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“.

Katz na Borrella reagoval v sobotu příspěvkem na X, v němž napsal: „Josep Borrell je antisemita a nenávidí Izrael – v EU se soustavně snaží přijímat rezoluce a sankce proti Izraeli, jen aby byl většinou jejích členských států zablokován.“

„Je rozdíl mezi legitimní kritikou a politickými neshodami, které jsou mezi přáteli normální, a antisemitskou, nenávistnou kampaní, kterou Borrell vede proti Izraeli – připomínající nejhorší antisemity v historii,“ dodal Katz.

„Místo aby jednal proti íránské ose zla, která ohrožuje bezpečnost Evropy, spojuje se s ní v protiizraelských iniciativách.“

„Pane Borrelle, židovský národ je starobylý a věčný a Stát Izrael přetrvá navždy v míru a bezpečí, zatímco vy a váš odkaz budete zapomenuti,“ uzavřel.

Jedná se o druhý den po sobě, kdy Katz kritizuje Borrella. V pátek ministr zahraničí sdílel fotografii, na níž je íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyobrazen jako chobotnice a Borrell vedle Chameneího drží íránskou vlajku.

„Ve stejném týdnu, kdy USA, Německo, Francie a Spojené království uvalily sankce na letecké spojení Íránu v důsledku dodávek raket ohrožujících Evropu, se odcházející vysoký představitel Unie pro zahraniční věci Josep Borell zabývá nenávistnými kampaněmi proti Izraeli,“ napsal Katz.

„Místo aby prosazoval, aby se EU připojila k sankcím proti Íránu, podporuje Borell vytvoření palestinského teroristického státu ovládaného Íránem a osu zla proti Izraeli, umírněným arabským státům a Evropě. To je Borrellovo dědictví – antisemitismus a nenávist vůči Izraeli,“ dodal.

Tento příspěvek následoval po Borrellově účasti na konferenci pořádané Španělskem, která se zabývala „dvoustátním řešením“ a které se zúčastnili ministři muslimských i evropských zemí.

Na otázku ohledně Katzových pátečních komentářů Borrell odpověděl, že „obviňovat ty, kteří nesouhlasí s postojem vlády, z antisemitismu nemá smysl“.

„V historii bohužel existují příklady toho, co znamená být antisemitský, a nemyslím si, že bychom si měli hrát s velkými slovy, která měla v historii tragický rozměr,“ dodal.

Borrell je vůči Izraeli kritický a v poslední době se snažil prosadit řadu protiizraelských rezolucí, včetně sankcí proti ministrům Itamaru Ben Gvirovi a Bezalelu Smotrichovi.

Izrael se snažil Borrellovu iniciativu zmařit, nakonec neprošla, protože neměla většinu.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*