Co říkal Rakušan loni a co říká mluvčí MV dnes




Sdílet článek:

JAN BARTOŇ

Prohlášení mluvčí Ministerstva vnitra o tom, že nelze žádat o výjimku z migračního paktu , o níž už požádalo Nizozemsko a chce žádat Maďarsko, jasně ukazuje na mlžení Víta Rakušana při schvalování migračního paktu.

Rakušan: Unie nám s uprchlíky pomůže dál

15. 6. 2023

Migrační pakt podepsaný v Lucemburku nezavádí pro Česko povinné kvóty pro přijetí uprchlíků ani solidární příspěvek do migračního fondu. Řekl to v úterý na dotazy Práva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Česku se podle něho před podpisem dohody mezi ministry vnitra EU podařilo vyjednat výjimku pro země zasažené ukrajinskou migrační krizí. Ty nebudou muset zatím platit.

„V současné době je ČR zproštěna povinnosti platit solidární příspěvek ostatním státům. Považuji to za skvělý výsledek,“ řekl v úterý Rakušan, který to pak vysvětloval i na středečním jednání Sněmovny o migraci, které prosadila opozice.

Můžete tedy veřejnost ujistit, že Česko nebude muset akceptovat relokační kvóty?

Návrh žádné povinné přerozdělování uprchlíků neobsahuje. Dohoda umožní každé zemi, aby se sama rozhodla, jak se chce na celoevropském řešení migrace podílet.

Země vystavené migračnímu tlaku nemusejí přispívat po celou dobu trvání této situace. Dokud v Česku bude vysoký počet lidí z Ukrajiny (nyní přes 300 tisíc), kteří získali dočasnou ochranu, bude platit i výjimka z přispívání do společného rozpočtu na řešení migrace.

Dvě země EU chtějí výjimku z paktu o migraci. To ale nejde, říká Česko

19.9.2024

Maďarsko požádá o trvalou výjimku z nově dohodnutých pravidel migrační a azylové politiky, která mají v Evropské unii vstoupit v platnost do poloviny roku 2026. Vyjádření přišlo jen několik hodin poté, co o podobný krok požádalo Nizozemsko. Mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá pro iDNES.cz řekla, že výjimka je možná pouze na základě změn v zakládacích smlouvách EU. Nyní však není na stole.

Výjimka pouze při změně základních smluv

„Nizozemská vláda v dopise zaslaném Evropské komisi informuje o svém cíli výrazně snížit migrační tlak na Nizozemsko. Proto jako svou prioritu vidí co nejrychlejší uvedení do praxe nedávno schváleného Migračního paktu. Jinak Nizozemsko navrhne opt-out (výjimku) z evropské spolupráce v oblasti migrace,“ komentovala pro iDNES.cz mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Výše uvedené odkazy a citace z médií jen dokládají, jak „nepravdivě“, na rovinu řečeno lživě, informoval o migračním paktu ministr Vít Rakušan před rokem a půl. Stále se oháněl „výjimkou“ a tím, že Česko přijalo velké množství ukrajinských uprchlíků. Nyní nás mluvčí ministerstva informuje, že žádná „výjimka“ z migračního paktu není možná, i když o ní požádá Maďarsko či Nizozemsko. Muselo by podle ní dojít ke změně „základních smluv“ EU.

Informovaní komentátoři už loni upozorňovali na to, že teze o „výjimce“ z migračního paktu šířené Rakušanem se nezakládají na pravdě. Výše uvedené je jen dokladem politikaření a hraní si se slovy a důvěrou voličů.

Draghi, autor zprávy o evropské konkurenceschopnosti, kterou si objednala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, zdůraznil, že EU se musí zaměřit na tři klíčové oblasti: překonání inovačního deficitu ve srovnání s USA a Čínou; vypracování plánu, který propojí cíl dekarbonizace se zvyšováním konkurenceschopnosti; a posílení evropské bezpečnosti s cílem snížit závislost na zahraničních ekonomických mocnostech. Budoucnost EU shrnul do tří možností: rozpad, paralýza, nebo integrace.

Vzhledem k vývoji EU se domnívám, že nejpravděpodobnější cestou je další paralýza EU. Brusel bude „plánovat“ a Evropané nadávat.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*