Maďarsko se přidává k Nizozemsku s požadavkem na vystoupení z migračních předpisů Evropské unie




Sdílet článek:

OLIVER JJ LANE

Nizozemsko tento týden Evropské unii oznámilo, že má v úmyslu „vystoupit“ z migračních a azylových pravidel tohoto bloku, čímž podnítilo středoevropské Maďarsko k prohlášení, že chce to samé.

Maďarský ministr pro záležitosti EU János Bóka promluvil tento týden ve Štrasburku po nizozemském prohlášení, že si přejí „vystoupit“ z diktátu Evropské unie ohledně kontroly hranic. Tento ministr řekl, že ač je země dále „oddaným členem Schengenské oblasti a bude jím i v budoucnu,“ tak si nicméně chce vzít zpět kontrolu nad migrací a azylem.

Nové předpisy Evropské unie o migraci a azylu mají nabýt účinnosti roku 2026, přičemž odsouhlaseny byly roku 2024. Maďarsko proti těmto návrhům hlasovalo, nebylo je však nakonec schopno zablokovat. Bóka řekl, že Maďarsko, aby se z toho vymanilo, „přijme nezbytné právní a administrativní kroky.“

Tento politik po svých ústních sděleních pokračoval prohlášením zveřejněným na internetu, kde vyjádřil postoj Maďarska, že: „K omezení ilegální migrace jsou nutná drastická opatření,“ a Maďarsko se, aby toho dosáhlo, postaví po boku Nizozemska, aby prostřednictvím dodatku k této smlouvě získalo výjimku.

Maďarská státní média prohlašují, že ač bude tato země dodržovat evropské zákony, tak její vláda bude i tak „prosazovat migrační politiku, která ochrání národní zájmy.“ Píše se tam, že Maďarsko je přesvědčeno, že pohraniční pravidla EU podvrací národní stát a „že silnější národní kontrola migrace je nezbytná, k udržení veřejných služeb a k ochraně suverenity.“

Ač je prohlášení Nizozemska, vlivného člena zakladatele Evropské unie, že si přeje vystoupit z určitých evropských pravidel, jak poukazuje populistický vůdce a zákulisní hráč za vládou v Haagu Geert Wilders, významným a potenciálně historickým vývojem, tak stejně bude dosažení takovéto změny ještě vyžadovat ohromné úsilí. Jak ve své revizi situace uvádí Politico, „změny ve smlouvách EU jsou dlouhým a komplikovaným procesem vyžadujícím jednohlasnost všech členských zemí. Komise ve svém středečním tiskovém briefingu uvedla, že neočekává, že by někdy v blízké době takovou změnu zavedla.“

Jak už se včera o nizozemských požadavcích referovalo:

Wilders slíbil, že aby vyřešil problém s masovou migrací, kterou vláda obviňuje ze zhoršování problémů, s nimiž se Nizozemsko potýká ve zdravotnictví, bydlení, školství a dalších, tak zavede „nejpřísnější“ azylovou politiku v historii země.

I když návrhy na smlouvu se budou ještě muset předložit, je i tak nejasné, zda nizozemská vláda bude moci překonat odpor z jak Bruselu, tak od jiných metropolí, jelikož vyloučením Nizozemska by se nejspíš zvýšil počet migrantů přicházejících do dalších členských států.

Proto nizozemská politická komentátorka Eva Vlaadingerbroek ve středu argumentovala, že vláda by měla usilovat o „Nexit“ k vystoupení z Evropské unie jako Británie udělala Brexit, s tvrzením, že je to „jedinou REÁLNOU cestou pro návrat k vlastní suverenitě.“ Ač vůdce PVV Geer Wilders v minulosti býval zastáncem odchodu Nizozemska z tohoto bloku, tak svůj postoj zmírnil v době, kdy se letos pokoušel zformovat vládní koalici.

I když to bylo během migrační krize roku 2016, kdy Evropu zachvátila diskuse o pohraničních kontrolách nejdramatičtěji, tak toto téma zůstává dále jako důležité a převzetí kontroly nad národní migrační a azylovou politikou není bez důsledků. Jak už se tu psalo, Evropská unie v současnosti zažívá ‚tichou‘ migrační krizi, kdy letos má být vyloženo něco přes milion žadatelů o azyl.

Maďarsko je tím evropským státem, který bere nejméně žadatelů o azyl na hlavu, což by mohlo být podvráceno tím, že si Evropa najde způsob k redistribuci migrantů. Nizozemsko je v současnosti s žadateli o azyl na průměru na hlavu, nová vláda však slíbila, že imigraci dostane pod kontrolu a součástí toho je zavedení přísnější azylové politiky. Jak se uvádí:

Tato vláda rovněž pro migranty plánuje zavést „přísné podmínky“ v systému sjednocování rodin, jinak známém jako řetězová migrace. Podaří-li se to, budou migranti moci přivádět jen členy své přímé jaderné rodiny a žádat budou moci jen ti, kteří mají pobyt nejméně dva roky a trvalé soukromé bydliště a splňují práh příjmů.

breitbart.com

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*