Síkela měl na postu eurokomisaře rozhodovat o 300 miliardách eur, má ale jisté jenom jejich jednotky, vyplývá z návrhu rozpočtu EU na příští rok




Sdílet článek:

LUKÁŠ KOVANDA

Za klíčovou výhodu portfolia nového českého eurokomisaře Jozefa Síkely mnozí vydávají objem peněz, o nichž má rozhodovat. „Bude spravovat největší rozpočet, který kdy měl český komisař na starosti, bude rozhodovat o investicích v programu Global Gateway ve výši až 300 miliard eur,“ nechal se například slyšet premiér Petr Fiala.

Z návrhu rozpočtu EU na příští rok (zde) ale vyplývá, že Síkela má nejspíše jistou jen částku o celé dva řády nižší, tedy jednotky miliard eur. Jak je to možné?

Položka, pod níž spadají prostředky, o nichž bude Síkela rozhodovat, mají v unijní kategorizaci číslo šest a název „Sousedství a svět“. Zde jsou vyčleněny prostředky té části rozpočtu EU, která má, řekněme, vnější ráz. To znamená, že jsou zde finance určené z velké části k uplatnění mimo území EU, ať už v regionech s ní sousedících nebo vzdálenějších. Ty vzdálenější bude mít v gesci Síkela. Ty sousední, východoevropské či balkánské, resp. středomořské pak slovinská eurokomisařka Marta Kosová (bude-li její nominace na eurokomisařský post v její domovině schválena), resp. její chorvatská kolegyně Dubravka Šuicaová.

S těmito eurokomisařkami se má Síkela v příštím roce podělit o reálně rozpočtované prostředky ve výši 14,4 miliardy eur, jak vyplývá ze zmíněného návrhu rozpočtu, který již podrobila úpravám Evropská rada. Ve skutečnosti tak v příštím roce sám Síkela bude moci rozhodovat spíše o jednotkách miliard eur.

Ani jednotky miliard eur samozřejmě nejsou zanedbatelné peníze, jenom už to nezní tak bombasticky jako „300 miliard eur“. Premiér Fiala ve svém citovaném výroku přitom šalamounsky u české veřejnosti navodil dojem, jako by Síkela vskutku už teď „seděl na 300 miliardách“.

Kde se tedy částka 300 miliard eur vzala? V bruselském žargonu se hovoří o tom, že Síkelovo portfolio může takzvaně mobilizovat až 300 miliard eur. Důležitá jsou slůvka „mobilizovat“ a „až“. Navíc se zjevně nemíní mobilizace během jednoho roku, ale v celém pětiletém funkčním období nové eurokomise.

Mobilizace znamená, že Síkela má natvrdo přiklepnuté ony nejspíše jednotky miliard eur ročně a pro rozvojovou pomoc v Asii, Africe či Latinské Americe se bude snažit získat jako partnera například soukromý sektor vybraných zemí těchto světadílů i s jeho úvěry. Po zapojení právě třeba soukromého sektoru, úvěrů a dluhu a po sečtení Síkelových pěti let v Komisi se možná celková suma vyhoupne až na oněch 300 miliard; realisticky ale skončí níže. Navíc, i když skončí níže třeba o 100 miliard, na úrovni 200 miliard, většina prostředků stále půjde ze zdrojů mimo Síkelův rozpočet. Ten totiž za pět let jeho působení v Komisi bude celkově fakticky činit spíše jen nižší až střední desítky miliard eur.

Navíc, je otázkou, do jaké míry o těchto nižších až středních desítkách miliard eur, ročně tedy jednotkách miliard eur, bude rozhodovat sám Síkela. V mocenské hierarchii nové Evropské komise totiž jeho post spadá pod „ministryni zahraničí EU“ Kaju Kallasovou. Pod ni ostatně náleží také posty zmíněných eurokomisařek Kosové a Šuicaové.

Bývalá estonská premiérka Kallasová tak zřejmě bude vytyčovat základní směr a klíčové priority zahraniční politiky, přičemž Kosová, Šuicaová a Síkela je budou v praxi naplňovat. První dvě komisařky přímo za hranicemi EU, Síkela pak ve vzdálenějších oblastech zejména třetího světa, v místech typu Nepálu, Zambie či Karibiku (v těchto oblastech jeho nový resort vykazuje klíčové aktivity v letošním roce, jak uvádějí webové stránky úřadu).

Síkelovo portfolio totiž není ani tak ekonomické jako spíše zahraničněpolitické, orientované přitom na rozvojové země. Vlastně jej lze připodobnit k náplni činnosti náměstka na ministerstvu zahraničí zodpověděného právě za rozvojovou pomoc.

 

lukaskovanda.cz

 

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*