Šéf Hizballáhu Nasralláh je po masivním izraelském náletu v Bejrútu mrtvý!




Sdílet článek:

AIN

IDF potvrdila smrt vůdce teroristů několik hodin po úderu na jeho bejrútské velitelství.

Šejk Hasan Nasralláh, nejvyšší vůdce Íránem financované, vyzbrojené a řízené teroristické organizace Hizballáh v Libanonu, je mrtev.

Čtyřiašedesátiletý mistr teroru byl zlikvidován v pátek odpoledne při masivním izraelském leteckém útoku na podzemní sídlo Hizballáhu v libanonském Bejrútu.

Jeho smrt potvrdily v sobotu ráno Izraelské obranné síly a později odpoledne i sám Hizballáh.

Miliony izraelských a libanonských občanů se s touto zprávou teprve seznamují a přemýšlejí, zda to nesignalizuje začátek izraelské pozemní invaze do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh severně od řeky Litani.

18. z vůdců Hizalláhu byl zabit = „závažná eskalace“

Nasralláh byl osmnáctým z vůdců Hizballáhu zlikvidovaných v posledních týdnech přesným izraelským zásahem – na základě překvapivě přesných zpravodajských informací – a zdaleka nejvyšším a nejvýznamnějším.

Od léta byla celá vedoucí struktura Hizballáhu zdecimována.

Hlavní otázka nyní zní takto: Nařídí íránský režim středně postaveným operativcům Hizballáhu, aby v odvetě vypálili na Izrael desítky tisíc raket z arzenálu Hizballáhu, který čítá přibližně 150 000 raket, nebo je nyní Hizballáh ochromenou teroristickou skupinou?

„Íránské velvyslanectví v Bejrútu označilo údery za „nebezpečnou, hru měnící eskalaci“ a označilo je za „zločin“, který si zaslouží „odpovídající trest“,“ uvedl britský Daily Mail.

Byla Netanjahuova cesta do New Yorku součástí izraelské klamavé kampaně?

„Vysoce postavený izraelský představitel sdělil deníku Telegraph, že premiér Benjamin Netanjahu odjel z Izraele do New Yorku částečně proto, aby oklamal vůdce Hizballáhu, že je v bezpečí,“ uvedl britský deník The Telegraph.

„Netanjahuův projev v OSN ‚byl součástí odlákání pozornosti‘, jehož cílem bylo přesvědčit vůdce Hizballáhu, že Izrael nepodnikne dramatické akce, dokud bude Netanjahu fyzicky ve Spojených státech, vysvětlil tento představitel.“

IDF potvrdila, že se zaměřila na velitelství Hizballáhu v Bejrútu

„Před několika okamžiky Izraelské obranné síly provedly přesný úder na ústřední velitelství teroristické organizace Hizballáh, které sloužilo jako epicentrum teroru Hizballáhu,“ uvedl mluvčí IDF brig. gen. Daniel Hagari oznámil v pátek odpoledne.

„Ústřední velitelství Hizballáhu bylo záměrně postaveno pod obytnými budovami v srdci Dahíje v Bejrútu jako součást strategie Hizballáhu využívat Libanonce jako lidské štíty,“ poznamenal.

„Dne 8. října začal Hizballáh útočit na Izrael. Po téměř roce, kdy Hizballáh odpaloval rakety, střely a sebevražedné drony na izraelské civilisty, po téměř roce, kdy Izrael varoval svět a říkal mu, že Hizballáh musí být zastaven, Izrael dělá to, co by udělal každý suverénní stát na světě, kdyby měl na svých hranicích teroristickou organizaci, která usiluje o jeho zničení, a podniká nezbytné kroky na ochranu našich lidí, aby izraelské rodiny mohly žít ve svých domovech, bezpečně a jistě.“

IDF rovněž oznámila, že izraelské stíhačky pokračují v úderech na „teroristické cíle patřící teroristické organizaci Hizballáh hluboko v Libanonu a jižním Libanonu, včetně odpalovacích zařízení, která byla namířena proti izraelským civilistům, a také na stavby, v nichž byly uloženy zbraně. IDF pokračuje v operacích s cílem degradovat a zlikvidovat teroristické kapacity a infrastrukturu Hizballáhu“.

Netanjahu spěchá o šabatu domů, aby dohlédl na další fázi války

Zpravodajský server Axios informoval: „Úřad izraelského premiéra uvedl, že Netanjahu zkrátí svou cestu do New Yorku a v pátek odcestuje zpět do Izraele, přičemž učiní neobvyklý krok a bude cestovat o šabatu (židovském šabatu).“

Axios rovněž uvedl, že podle libanonské státní tiskové agentury se libanonský prozatímní premiér Nadžíb Mikátí rozhodl po izraelském útoku předčasně odletět z New Yorku zpět do Bejrútu.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (7 votes, average: 4,57 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*