Francie: Izrael a Ukrajina … dvě války a dva postoje




Sdílet článek:

JAN BARTOŇ

Francie je mimořádně „pružnou“ zemí, co se ovlivňování mezinárodní politiky týče. Izrael vyzývá k příměří a Ukrajinu podporuje proti Rusku, peníze jsou ale rozhodující.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu vyzval k zastavení dodávek zbraní Izraeli, který čelí kritice ze strany několika zemí kvůli způsobu, jakým vede odvetné operace proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Uvedl to server Times of Israel. Macron zdůraznil, že ve válce by měla být prioritou snaha o nalezení politických řešení. Proto vyzval k tomu, aby „přestaly dodávky zbraní pro boj v Pásmu Gazy.“ V rozhovoru pro rozhlasovou stanici France Inter dodal, že Francie Izraeli žádné zbraně nedodává.

Je zajímavé, že tuto zprávu nepřevzaly naše hlavní mainstreamové zpravodajské weby, a tak je to zatím jakási „poloutajená“ zpráva. Něco ve stylu odměny pro manželku našeho prezidenta, na kterou upozornil bulvární Blesk a teprve poté se o tom začala rozepisovat, a to velmi pozitivně, mainstreamová média.

Macron je ve vztahu k válce v Izraeli ve velmi nekomfortní pozici. Díky migraci a z velké části ilegální, žije ve Francii již významné množství muslimů, kteří straní Palestincům a Francie se tak staví do role zastánce příměří. USA s Joem Bidenem sice také vyzývají k příměří a k tomu, aby konflikt na Blízkém východě dále neeskaloval, Američané však mají na Blízkém východě své dlouhodobé strategické zájmy a podpora Izraele jim zajišťuje kontrolu nad celým teritoriem. Izrael je vybaven takovými prostředky, které dokáží zlikvidovat nepřátele Izraele v okruhu tisíců kilometrů. Nyní se ostatně řeší, jak odpoví Izrael na ostřelování svého území Íránem a ministr obrany státu Izrael má navštívit USA ke „konzultacím“.

Zatímco se Macron snaží o příměří na Blízkém východě, zcela opačný postoj zaujímá k ruské invazi na Ukrajinu. Tady dodržuje strategii Západu o tom, že si o případném příměří rozhodne Ukrajina sama. Naopak, ty státy, které jsou formálně západními, ale navrhují zastavení války a příměří, jako například Slovensko nebo Maďarsko, jsou mediálně zařazeny do „proputinovské kliky“ a jsou i tací „admirálové“, kteří navrhují jejich vyloučení minimálně z EU.

O tom, jak je protiruská politika „děravá“, však svědčí další zprávy kolem Ukrajiny. Belgická ministryně pro energetiku Tinne Van der Straeten uvedla, že počet tankerů s ruským zkapalněným plynem LNG v přístavu v Rotterdamu se za dva roky zdvojnásobil a volá po celoevropském zákazu importu z Ruska. Dovoz plynu na rozdíl od ropy v EU zakázán není a podle analytika společnosti XTB Jiřího Tylečka ho obchodníci nakupují prostě proto, že je levnější než z jiných oblastí. „Nejde už o to, že by byl plynu nedostatek, ale členským zemím Unie se nelíbí, že plyn ze Západu je dražší,“ řekl Novinkám. „Francie je nyní největším importérem ruského LNG a dovoz znásobila. Zdůvodnění, že ho nelze nahradit, je nesmyslné. V případě LNG je diverzifikace velmi jednoduchá a vše je pouze otázkou ceny,“ řekl Novinkám Gavor.

V této souvislosti se média zmiňují o tom, že zatímco bývalá východní Evropa se snaží od ruského plynu až na výjimky odstřihnout bez ohledu na cenu, západní Evropa na čele s Francií sice vede krásné řeči o podpoře Ukrajiny, ale peníze jsou tu „až na prvním místě“.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

  1. Francie je především naprosto marginální ve světovém měřítku. Nejenže nikoho mimo EU nezajímá, co prohlašuje Francie, nikoho nezajímá ani co prohlašuje EU. Proč? Protože nemá moc, nemá armádu a nemá nic, co by někdo chtěl. Je to slábnoucí poloostrov na západ od Ruska. Kdysi, v šerém dávnověku Evropa dirigovala svět… ale v dávnověku ještě šeřejším ho dirigovalo i Řecko nebo indiánské říše z Ekvádoru. Všechno míjí. Sestimsmiř.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*