Bidenovi uniklo co je na Ukrajině ve hře




Sdílet článek:

PETR VLK

Mezi  zdroji, které  rád  projíždím  patří  německý konzervativní  Welt.  Abych byl přesnější  – spíše  patřil. Z poslední  době  hodně  zešafrovatěl.  Škoda.  Zkrátka opustil  kritickou  soudnost  a  kladení otázek  a  čím dál  více, s  tím  jak se ukrajinská  fronta  hroutí, přechází  do  tábor a válečných štváčů a  drží tvrdou válečnou  lajnu. Viz.:

Biden hat aus dem Blick verloren, was in der Ukraine wirklich auf dem Spiel steht

Bidenovi  uniklo co je na  Ukrajině  ve  hře

Americký prezident odjíždí na rozlučkovou návštěvu do Německa. Ve srovnání s jeho protivníkem Donaldem Trumpem může být jeho bilance pozitivní. Ale Biden se už dávno stal labilním a ponese odpovědnost, pokud Ukrajina prohraje s Ruskem.

Když Joe Biden přijíždí ke konci svého funkčního období do Evropy, je čas na bilancování. Vypadá lépe než jeho předchůdce Donald Trump.

Biden znovu posílil transatlantické vztahy, které poškodil Trump, a také americký závazek vůči NATO. Pokud však jako kontrast vezmete Bidenova předchůdce Trumpa – který nenáviděl Evropu, chtěl zničit NATO a chtěl rozvíjet  vztahy  s Putinem – je výsledek mnohem horší.

Na začátku ruské války proti Ukrajině byla Bidenova vláda hybnou silou západní aliance , která zabránila brzké porážce Kyjeva, ale prezident nyní přešel do Scholzova   tábora prokrastinátorů a stal se jednou z nejúčinnějších brzd. .

Nakonec je to díky americkému vetu, že Kyjev nemůže používat zbraně delšího doletu proti vojenským cílům uvnitř Ruska. Celkové slábnutí západní podpory je zodpovědné za to, že ukrajinská armáda pomalu krvácí na frontě.

Biden se nechal zastrašit Putinem a stal se prezidentem, který ze strachu z eskalace ztratil přehled o tom, co je na Ukrajině vlastně v sázce.

Biden by se mohl zapsat do dějin jako prezident, který nejenže prohrál Afghánistán ve prospěch Talibanu, ale mohl být také částečně zodpovědný za porážku Ukrajiny Ruskem – s Olafem Scholzem a Emmanuelem Macronem jako ochotnými pomocníky v tom, co se pro Západ stalo geopolitickou blamáží.

Samozřejmě, že návrat Trumpa do Bílého domu by byl pro Evropu a Ukrajinu ještě větší katastrofou. Ale prostě nebýt Trumpem nestačí, pokud jde o překonání největší výzvy Západu od konce studené války.

V každém případě Biden za sebou zanechává svět, ve kterém se Rusko může spolehnout na darebné státy jako Írán a Severní Korea více než Ukrajina na své západní partnery. A to není pro vůdce svobodného světa ani trochu  dobrá bilance .

Clemens Wergin je hlavním zahraničním zpravodajem WELT od roku 2020. Reportuje především o válce na Ukrajině, Blízkém východě a USA.

******

Zkuste  porovnat tenhle  textík  Weltu  s  tím včerejším od Kagana ve  Washington Post.  Nebe  a dudy!  Pan hlavní  politický  zpravodaj  Weltu  Clemens  Wergin si nepochybně myslí,  že  je  novinářské  supereso.  Za mne  jde o nafoukaného,sebestředného hlupáka!  Takových,  co pobíhají po redakcích  kolektivně  západního  mainstreamu  v  tisícihlavých  houfech.  Prostě  takoví  žumplatističtí Piráti. Co, spolu s nimi vykřikují  -Pusťte  nás  na  ně!  Respektive  – pusťte  nás  na Putlera!  My  ho vybombardujeme  do doby  kamenné,  opilého mongoloidního  mužika!   No Piráty šílení  čeští  voliči NA NĚ PUSTILI!  A  zjistili, co to obnáší… S  digitalizací, s Lipavským, s Gregorovou, s  Richterovou – jen svalnaté  kecy sliby a  ideologickou demenci nejvyššího stupně.  Jenže  pustit  na  ně  Clemense Werginy???  To  už by nebylo jen o  nefunkční počítačové agendě  jednoho malého bezvýznamného  státečku uprostřed  Evropy. To by  nejspíš, pokud  by naplnili  svoje  svalnaté  řeči, skončilo  III. světovou.

Všechny  tyhle  Wetrginy  ani nenapadne  se ptát,  jestli  kolektivní Západ  takhle náhodou neudělal obrovskou a  nevratnou  chybu, když  arogantně,  namyšleně a  na výsost pohrdavě  odmítl  všechny  ruské pokusy  řešit  ukrajinský problém dávno a dávno  a  dávno!  Západ  nepotřeboval  Ukrajinu. Ani v NATO, ani jinak. Ale  chtěl  ji  – jako zbraň proti Rusku  –  viz Mearsheimer, Todd, Sachs a  další. Byl  to  Západ, který  použil  Minské  dohody  k oklamání  Ruska. Byl to Západ, kdo zmařil dohody  z Istanbulu!!! Všechno málo  – totální  válka s  Ruskem je  to pravé ořechové. V  tomto bodu se  Kagan shoduje  a Werginem.  Jenže  Kagan  řeší, co  se jako stane,  když  tohle nenastane. A za  mne klade  správné otázky.  Psáč  Wergin  zůstává  v póze  hrdiny od Thermopyl.  Ale  chce , aby  s mí nezařvalo  300  dalších statečných, ale  celý  svět! Celá planeta.  Póza  nic nestojí. A  dobře  vypadá v zrcadle.  Doufám, že  Wergina  a podobné  cvoky  nikdo   na ně nepustí!

V zájmu celé planety. Kagana  se  vyplatí  číst. Netřeba  s  ním souhlasit Ale  přemýšlet  nad  tím, co mu  jde na klávesnici  není od  věci. I když  si  myslíte  něco  úplně jiného.

Nikoliv  Bidenovi , nýbrž  Werginům  uniká, o  co na Ukrajině  jde!

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 votes, average: 2,78 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

  1. Snad by stálo napsat něco o tom, jak mírotvorce a moudrý vůdce Vajgl Vrahovič využívá vojsko cizí země, navíc asi nejodpudivějšího režimu světa, ve své dobyvačné, ééé pardon, obranné válce proti NATO.
    Tak jak to tedy vlastně je? Dodávky zbraní napadené zemi znamenají eskalaci a přiblížení k jadernému konfliktu? Přímé nasazení vojáků cizí země agresorem je zřejmě krok k míru???
    Určitě mi to tady některý z rusákofilcních lízačů putinovy řiti ochotně vysvětlí.
    Předem děkuji.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*