Zimní gumy s alpským symbolem: Příběh úspěšného lobbingu




Sdílet článek:

D-FENS

Nedávno jsme se dozvěděli, že na Slovensku a v Německu, kde jsou tzv. povinné zimní pneumatiky, už nestačí mít v zimě pneumatiky s označením M+S, ale penumatiky musejí mít jiné označení, konkrétně symbolem třech kopečků a sněhové vločky, známým jako 3PMSF nebo Alpine symbol.

Tedy, to co bylo ještě loni výbornou zimní pneumatikou už není ani postačující. Kdo ještě letos v březnu jezdil na pneumatikách M+S, byl zodpovědný řidič a potenciální zachránce dětských životů. Nyní v listopadu, až pojede na těch samých pneumatikách, bude pirát a potenciální vrah dětí, kterého je třeba potrestat, a to pokutou 75 EUR (německý chalifát) nebo 40 EUR (Slovensko).

Fascinující, že.

Dříve nebo později to dojde i k nám. I zde si nějaký dopravní expert uvědomí, že je na čase najít si vlastní show, aby dosáhl na dotace a granty, a přihrát výrobcům pneumatik nějaký ten kšeft. Bude třeba to zavést, protože „v okolních zemích to už bylo zavedeno a jsou s tím dobré zkušenosti“ a je to třeba, i kdyby to mělo zachránit jediný lidský život. Když se však budete shánět po tom, jaké jsou s tím ty zkušenosti a kolik životů to už zachránilo, tak vám odpoví, že to neví, protože nemají ze zákona povinnost tyto údaje mít, ale že dopravní experti jsou všema deseti pro. Čímž se kruh uzavře.

Nechci, aby tento článek byl primárně o zimních gumách, jeho účel je jiný, ale nedá mi to, abych se u nich nepozastavil. Nebude to docela off topic. Překvapení je, že piccolo neexistuje a zimní gumy taky neexistují. Jsou jen v hlavách dopravních expertů. Správně by se tomu mělo říkat „sněžné gumy“. Je to na nich dokonce napsané, to M+S znamená „Mud and Snow“. Bohužel se ještě nepodařilo vyrobit gumy, které by neklouzaly na ledu, na to se do nich musí nacvakat hřeby, jinak Isaac Newton nespolupracuje. Evropská komise, zdroj všeho dobra a prosperity, vydala svého času metodiku (ECE 117.02), která rozeznává pouze sněžné pneumatiky, o „zimní“ gumě v ní není ani zmínka. Důsledně se v ní používá označení „snow tyres“ a testují se pouze na snow index. Jejich chování na ledu není nikde v této směrnici popsáno. Zde je testovací metodika pro pneumatiky. Nejsou tam popsány vůbec žádné testy na ledu. Když se podíváte na testy „zimních“ gum, tak se testují na suchu, na mokru a na sněhu (testtesttest). Proč je oni jen netestují na ledu? No protože všechny gumy na ledu kurva kloužou, takže by mezi nimi nebyl rozdíl. To nijak nevadí našim dopravním expertům, aby pravidelně nepřesvědčovali veřejnost, že zimní, tedy sněžné gumy jsou na ledu skvělé. Ale nedoporučuji nikomu, aby tomu věřil a šel to zkoušet. Nakukat lidem, že existují zimní gumy byl pravděpodobně nejlepší marketingový tah hned po řádně neschválených genových covid vakcínách.

Tím pádem taky neexistují letní gumy. To jsou pouze normální gumy.

Vrátíme se však zpátky do dob, kdy se zaváděly povinné zimní pneumatiky.

Média pořád dokola referovala o tom, jak na Vysočině vznikají dopravní problémy, protože „řidiči vyrazili na letních gumách“. Politici, zejména tehdy expolicista Huml, se toho chytili a protáhli parlamentem příslušné změny zákonů, protože „podívejte se, jak to na těch silnicích vypadá“. I stalo se. Lidé to neodmítli, nevyhodili toho esenbáka z okna, zaplatili a koupili si zimní gumy. To teď bude bezpečno.

Co se dělo dál? Myslíte, že někdo vyhodnotil, jaký přínos to mělo? O kolik ubylo nehod v zimě, zda auta, která bourala za zimních podmínek, měla „M+S“ pneumatiky nebo jen normální pneumatiky? Nebo kolik jich přibylo z důvodu celonárodního sportu „dojíždění“ zimních pneumatik v létě? Ne, nestalo se už nic dalšího. Cíle bylo dosaženo, renta byla dobyta a dopravní experti si našli zase jiná vzrušující témata. Ráj na zemi se nedostavil, už zase. Celodenní kolony provázené humanitární katastrofou na Vysočině dál přicházely jako každoročně s prvním podzimním sněhěm a nikoho nenapadlo ptát se, jak je to kurva možné, když teď všichni mají ty skvělé zimní sněžné pneumatiky. Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle. A nyní to myslíme ještě lépe.

Pneumatika se symbolem 3PMSF je ve shora uvedené směrnici definována jako „snow tyre for use in severe snow conditions“. Vážně máme v globálně oteplené Evropě, plošně, třeba v celém Německu, něco jako severe snow conditions? Čelní představitel firmy Michelin Jean Dominique Senard (později prezident Renaultu) se v roce 2017 nechal slyšet, že zimní pneumatiky jsou v Německu zcela nepotřebné, Pravděpodobně tak prohlásil v souvislosti s novým produktem firmy Michelin, která je průkopníkem tzv. celoročních pneumatik.

Michelin se také vymezil vůči předčasnému vyhazování pneumatik, kdy podle odborného názoru představitelů firmy není prokazatelný rozdíl mezi pneumatikami se 4 mm vzorkem a 1,6 mm vzorkem.

Celoroční guma byla, řečeno zmrdím jazykem, game changer. Během pár let získaly ohromnou popularitu zejména u řidičů, kteří moc nejezdí a na jízdních vlastnostech za specifických situací jim zase tak moc nesejde. Když to hodně, ale opravdu hodně zjednoduším, jedná se v podstatě o „letní“ pneumatiku se „zimním“ vzorkem, ale hlavně s těmi život zachraňujícími písmeny M+S, které jsou podle dopravních expertů jedinou zárukou bezpečné jízdy od října až do dubna. Pokládám to za vskutku geniální řešení, které naplnilo touhu našich bojácnějších spoluobčanů podřídit se byť sebedebilnějšímu nařízení a zachovalo přijatelnou ekonomickou stránku dopravy. Dnes už nabízí celoroční pneumatiky kdekdo a jsou velmi populární, v roce 2021 byl jejich tržní podíl asi 27%, nyní je to přes jednu třetinu. Lidé v podstatě hlasují pneumatikami, že si přezouvání pneumatik nepřejí.

Úřednícké dobývání renty a miliardový byznys výrobců pneumatik a sektoru služeb se ocitly v ohrožení. Hrozil návrat před povinné zimní pneu a povinné přezouvání vozidel, Bylo nutné něco udělat a došlo k dalšímu ohromnému vítězství lobbingu. Výše uvedená směrnice pro pneumatiky se symbolem 3PMSF, tedy ty pro „špatné sněhové podmínky“, definuje v bodu 2.11.1 jejich design. Už nestačilo provést testy a splnit nějaké požadavky, zlodějna s označením 3PMSF musí být navržena podle požadavků normy, tedy mít speciální vzorek, materiál nebo strukturu.

‘Snow tyre for use in severe snow conditions’ means a snow tyre whose tread pattern, tread compound or structure is specifically designed to be used in severe snow conditions and that fulfils the requirements of paragraph 6.4 of this Regulation“

Od toho si lobby pravděpodobně slibovala vznik legislativní bariéry proti celoročním pneumatikám. Jenže to tak docela nevyšlo, jak uvidíme dále, protože s určitým časovým odstupem i celoroční pneu dovedly splnit podmínky pro získání 3PMSF. Nevím jak toho dosáhli, nejspíš prostě jen dodělali do forem ten symbol. Hlavně aby lidé vzali svoje peníze, koupili si gumy se symbolem a nasypaly je velkým korporacím do pokladničky. Jde přece hlavně o tu bezpečnost.

Po čase bude tedy nutné trochu pozapomenout na to hrozné globální oteplování a definovat pro evropské korupční prostředí novou kategorii „super severe snow conditions“, která bude muset splňovat následující podmínky: Bude od firmy Continental z Německa, budou je ekologicky vyrábět transgender černé lesby pod vlivem woke ideologie garantované ESG, bude mít vzorek ve tvaru žlutých hvězd na modrém pozadí, při otáčení bude hrát Ódu na radost a musí být na ní vyznačen symbol tuleního pyje. Hlavní je, aby si lidi museli koupit zase nového a museli zase odeslat nějaké peníze velkým korporacím.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (7 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*