Jak mohou Rusové eskalovat agresi na Ukrajině




Sdílet článek:

Rusko zatím nenasadilo nejmodernější a nejúčinnější zbraně. Vezměme v úvahu, že mají námořnictvo, námořní pěchotu, výsadková vojska, pozemní síly všeho druhu, letectvo všeho typu, balistické rakety a kosmické síly.

Lze říci, že nasazení balistických střel s jadernými hlavicemi je až tím posledním krokem a jednoznačným signálem, že ofenzíva selhala a Rusko prohrává. Ale je to i „výstřel do vlastní nohy“, neboť radioaktivitou zamoří území, které chce získat a zároveň bude druhou zemí na světě, jež by použila jadernou zbraň, avšak ne vůči agresorovi, ale jako agresor.

V dané situaci má Ukrajina výhodu krátkých LOC, tedy zásobovacích tras a připravených skladů zbraní, paliva i munice, kdežto Rusům se s případným postupem bude logistika natahovat a prodražovat. Samozřejmě má převahu v počtech jednotek, má modernější vybavení, ale na druhou stranu chybí dostatečná motivace, není to Velká Vlastenecká Válka, je to boj v mnoha případech v rozdělených rodinách a nemá logické zadání PROČ.

Ruská armáda může postupně přisunovat obrněné jednotky z jiných vojenských okruhů, posilovat letectvo všeho druhu, tedy vrtulníky, stíhače, bitevníky i bombardéry, využít kosmické síly např. k odpojení navigačních systémů, posilovat dělostřelectvo na vyšší ráže, masivně nasadit drony a plně aplikovat elektronický boj (EW).

V posledním případě mohou použít balistické střely, ať ji s konvenční nebo jadernou hlavicí, stejně jako střely s plochou dráhou letu. Ale toto lze porovnat s bumerangem, všechno se jim vrátí nějakým způsobem zpět, ekonomicky, politicky, možná i vojensky.

Dalším faktorem je, že Ukrajina je rozdělená teritoriálně i nábožensky. Pravý a levý břeh Dněpru, pravoslaví a katolíci. Kromě klasické války tedy lze v rámci psychologických operací (PSYOPS) vyvolat i občanskou válku, tím zdůvodnit další vojenský zásah jako „udržení míru“ a Ukrajinu definitivně rozvrátit – politicky, ekonomicky, vojensky i nábožensky.

Možných scénářů je mnoho, uvidíme, který nebo jak modifikovaný bude uplatněn.

securitymagazin.cz

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*