MILENA DOUŠKOVÁ
Hypermarketové rajče se sklízí ještě zelené. Pak je uloženo do velkoskladů, kde je podchlazeno při teplotě do deseti stupňů. Cílem je zpomalit proces dozrávání o zhruba dva týdny a tím oddálit krajní termín ideální konzumace. Jenže následný osud rajčete je mnohem závažnější a také méně známý. Aby byla rajčata zbavena možných bakterií, projdou chlorovou koupelí. I když v ní pobudou jenom dvě minuty, přesto část této tekutiny vstřebají. Absorpce se usnadňuje zejména tehdy, je-li na některém místě porušena slupka. Pak přichází dvou až třítýdenní pobyt v komoře pro dozrávání. A právě v tomto ovzduší naplněném etylénovým plynem nabírá rajče, podobně jako mnohé další plody, charakteristickou barvu.
Doporučuje se, aby tato fáze zrání nepřesáhla 72 hodin, protože pak by se na plodech mohly objevit houby. Jenomže toto doporučení je velmi často porušováno, protože je třeba dosáhnout přijatelné barvy u plodů sklízených ve stále ranější fázi vývoje, čili zelenější a zelenější. Nyní začíná kosmetická fáze celého procesu. Aby rajče vypadalo lépe a lákavěji, využívá se umělého barviva. Než se rajčata vydají na pulty obchodů, je jim do kůže vstříknuto barvivo, které jim dodá jednotný vzhled. Ještě než se rajče dostane na náš stůl a dřív než je položeno na pult, musí projít další procedurou, voskováním. Tím se zabrání vypařování vody, scvrkávání a vráskám a dužina rajčete se uchová tak dlouho, jak je to jen možné. Některé deriváty vosků jsou z petroleje a další mohou být pro zjemnění obohaceny mýdlem. O tom, co jíme, rozhodujeme sami.
Jenže, tohle můžeme opakovat pořád dokola, protože všichni víme jakým sajrajtem nás Západ živí, ale pořád se vesele nakupuje v jejich marketech a o čem svědčí i starší článek který opětovně zařazuji a varuji lidi před nákupem takových potravin.
Český spotřebitel snese horší zacházení než ten na Západě.
Chybí tu spotřebitelský tlak.
Eurokomisařka Věra Jourová
Tahle věta mi nahnala krev do hlavy a kdybych ji měla po ruce, tak nejspíš by to nedopadlo dobře. Sice to pak mírnila větami že, jednání výrobců kteří mají jiné produkty pro západní země a jiné produkty pro země východní, už nyní postihnutelné jako nefér obchodní praktika, ale k čemu máme všechny vyžírky co nás mají chránit? Platíme si je královsky a nemáme nic.
Test na Vysoké škole chemicko-technologické porovnal 21 položek a až na výjimky zjistil, že zboží má v Česku horší kvalitu než na Západě. No to nám řekli novinku a mluvčí inspekce to dorazil větou, že dvojí kvalita je podle spotřebitelů nehorázná, dělat ale nemůžeme nic.
Jak to že nemůžete? Nařiďte zákaz dovozu potravin s horší kvalitou než je pro jejich domovské země. Ono jde všechno, ale musí se opravdu chtít a musí někomu na českém lidu záležet a to tady není. Smiřme se s tím, že na nás kašlou a pokud se s tím nechceme smířit, tak se konečně postarejme, aby ty staré struktury zmizely v propadlišti politických dějin České republiky.
České pupíky jsou žumpou Evropy
Víte co jíte? Nebo stačí za kolik! Častokrát se zaposlouchám do rozumování v televizi o tom, že Češi dávají přednost levným, horším potravinám. Já se ptám, páni politici:
Čí je to vina a ostuda? Vaše! Dohnali jste české matky, aby kupovali téměř prošlé potraviny. Uzeniny, které o masu ani neslyšely, natož aby tam bylo. Rády by koupily svým dětem kvalitní šunku, ale kde vzít 30 Kč na 10 deka a pak dám potomkům jeden plátek na chleba. Ona totiž musí, páni politici počítat každou kačku. Tak koupí Eurošunku, takový blivajz který vy ani neznáte, za těch 30 Kč může koupit 30 deka a má na dvě až tři večeře. Že je to smutný, jak krmí svoje děti? Je. A co byste jí vy Pandrholové poradili. Co třeba mláto, co žerou prasata. Navaří se z ní kaše a nacpou pupíky. Z nás budou Dařbujánčata a budeme lítat s holou zadnicí.
Zkoušeli jste si dát v poslední době obyčejný špekáček, který býval naší chloubou a neodmyslitelnou součástí posezení u ohně? Ne? Fakt, zkuste to. Já vám zaručuji, že se po nich poděláte. Samá kůže, mouka, éčka a jiný šmejd. Nebo jogurty, také pěkném svinstvo. Ty kvalitní jsou drahé a ty nekvalitní se nedají jíst. Teda dají, když je velké hlad. V pravěku taky baštili kořínky a staré kosti když se nepodařilo zabít mamuta. Naše maminky čekají na plata zlevněných jogurtů a pak se jimi cpou dva dny. Následuje další čekání do slevy. Pořád čteme o zdravé výživě, ale kdo si do ní dovolí chodit nakupovat? Jen ti, co mají nadprůměrný příjmem, protože lidé s výplatou kolem 10 000,-Kč si mohou nechat o zdravé výživě akorát tak zdát.
Páni politici
Není vám hanba za to, co jste nám to provedli? Zničili jste nám dobré jméno a naši lidé jsou bráni jako někdo, ke komu si mohou cizí obchodníci s potravinami dovolit naprosto všechno. Je mi z vás smutno a stydím se za ty, co si říkají naše vláda. Vaše morálka není na bodu mrazu, ale hluboko pod ním. Líbilo by se mi, vaše vystěhování mezi tučňáky. I když, to bych těm tučňákům nemohla udělat. Nejhorší na tom je, že nikdy nezmizíte v propadlišti dějin, což by bylo vaše štěstí, ale lidé v této republice a jejich potomci nikdy nezapomenou na Pandrholy našeho století. A pamatujte, žádný strom neroste do nebe.
Žereme a mlaskáme jak prasata hlavně, že máme plné koryta
Jak vám chutná? Ještě pořád je mezi námi neuvěřitelné množství telat, co obdivují množství potravin v supermarketech a neustále nám mlátí o hlavu jak jsme za totality museli čekat fronty na banány. Ano, to je pravda, ale řekla bych, že většina našeho národa by oželela banány jen aby znovu dostávala na pultech jídlo takové kvality, jaké jsme jedli jako děti.
- tavený sýr – naprosto nechutný výtvor, co o kravském mléce ani neslyšel, ale na cestě výroby se potkal se škroby a sójou
- uzeniny – mouka a separáty, pomleté pařáty a jiné pochoutky
- jogurty – tady vás nečeká živý jogurt, ale škrob a želatina
- mléko – nesrazí se, tvaroh z něj neuděláte, ale po zkažení neuvěřitelně smrdí a kdo se napil plnotučného mléka za totáče, nikdy nezapomenu, jak má mléko chutnat
- čokoláda – sajrajt plný karobu
- maso – nastavováno“ vodou, která je do něho injekčně vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně vpravována levná sójová bílkovina. Preferuji život bez masa a když tak farma u nás to jistí
- lančmít – prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče
- vepřovka – tak z toho je co si, co dáte na pánev a ona se ta sviňa rozpadne a všude kolem teče cosi nedefinovatelného
- paštiky a pomazánky – jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty
- sirup – pokud máte pocit, že je plné ovoce, tak to je omyl, je to voda s cukrem dochucená příchutí a obarvená barvivem
- chleba – tak chleba se dělá bez kvásku, ale z nějakého sajrajtu a z mouky, které je vyšlechtěna, zničena a první den se dá jíst, druhý den začíná divně páchnout a třetí den jsem ho házela sousedce pro slepice
Do potravin jsou míchány jedy, posypová sůl, salmonela, v alkoholu je metanol, a spousta dalších, zdraví škodlivých přísad a pravděpodobně si ani nedokážeme představit, co všechno spolkneme když se krmíme. Prošlé maso se čistí octovou vodou, nakládá do marinád a prodává jako specialita k letnímu grilování. Saláty s majonézou je hrozba pro náš trávící trakt.
Do roku 1994 platily u nás z dob minulého režimu zákonné normy. Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle a kdo kdo porušuje kde co. Česko se v posledních letech stalo popelnicí Evropy a skoro to vypadá, že to nikomu nevadí. Hlavně když si nacpou pupky a to čímkoliv. Pak se všichni diví, že od 50 let není skoro nikdo zdravý, po šedesátce bere většina lidí nějaké léky a později je to slinivka, žaludek, rakovina. Jasně, co do těla dáváme, to se z něj stane.
Je z nás národ alergiků, celiaků a hlupáků, co si nechali ukrást svoje vlastní hospodářství. Nejhorší na tom je, že to vadí jen hrstce lidí a ostatním je to u zadku. Kdyby alespoň dávali přednost českému zboží před šuntem z Německa a dalších zemí. Svým lidem by ten hnus neprodali, ale nám s klidem. Jasně, každému bližší košile než kabát, jen o nás to neplatí. Půlka jim leze do zadku a za chvíli se může stát, že se tu bude více šprechtit než mluvit česky. Čeští obrozenci se musí v hrobě obracet.
Lide český, pomozte našim sedlákům a raději si připlaťte, ale podpořte je svými nákupy. Já vím, spousta z vás napíše, že je to drahé, že na to nemají atd…..To je sice pravda, ale co vám brání v tom, abyste se navrátili k stravě našich předků, přestali se přežírat a uměli s jídlem šetřit jako naše mámy a prabáby.
politikarina.cz
Volíte po každé do zblbnutí strany, prosazující EURSOC? Prosadily vámi zvolené strany daňové prázdniny, pozemky zdarma a dotace pro zahraniční podniky a obchodní řetězce, zatímco domácí ostrouhali? Nevadí vám, když stát řízený vámi zvolenými stranami, vytrvale dupe po českých podnikatelích, řemeslnících a zemědělcích? Pak máte ale přesně jen to, co jste sami chtěli.
To jo. A my, co jsme je nevolili, máme to, co jsme nechtěli. Jsme na tom nějak podstatně líp?