Ladikovy glosy (31.05.2024)




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

31. květen v dějinách:

  • V roce 1892 se narodil Gregor Strasser, německý nacistický politik a jeden ze zakladatelů NSDAP, zavražděný během noci dlouhých nožů: „My, národní socialisté, chceme hospodářskou revoluci spočívající ve znárodnění hospodářství… Chceme místo vykořisťovatelského kapitalistického hospodářského systému skutečný socialismus, udržovaný nikoli bezduchým židovsko-materialistickým pohledem, ale věřícím, obětavým a nesobeckým staroněmeckým komunitním cítěním, společenským cílem a hospodářským cítěním. Chceme sociální revoluci, abychom mohli uskutečnit revoluci národní.“

  • V roce 1970 došlo k největší přírodní katastrofě v dějinách v Peru, sesuv půdy pohřbil 47 tisíc lidí v městě Yungay, při zemětřesení zahynulo také 14 členů Československé expedice Peru 1970.

 

Prezident Generál PePa107 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie. TGM je vysokým státním vyznamenáním. Prezident ho uděluje nebo propůjčuje lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Bože můj …za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie ve střední Evropě… Vždyť oni už si lžou sami sobě přesně tak, jak to dělal Husák, když rozdával medajle svým kámošům Honeckerovi, Jaruzelskému, Ceaucescovi a spol.

Mohl by někdo aspoň jednu Stoltenbergovu vynikající zásluhu vyjmenovat?

 

iDnes: Zdravotníci ve čtvrtek převezli slovenského premiéra Roberta Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy. Fico utrpěl vážná zranění při pokusu o atentát z poloviny května. Ředitelka banskobystrické nemocnice uvedla, že premiéra odvezli do jeho bytu ve slovenském hlavním městě.

 

Deník TO: Druhé večerní setkání autorů, přiznivců a redakce TO bylo unikátní v tom, že se na něm sešli hned dva bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. Hmm… toho třetího žijícího prezidenta asi nepozvali. O čem by si s nimi taky povídal, že?

 

Matěj Hollan: Že se ve Sněmovně šňupe jak o život a že po “odchodu” hlavního distributora Feriho jeho místo zaujal hned někdo jiný, ví všichni od vrátného po předsedkyni Sněmovny. Kokain se ve Sněmovně šňupal vždycky, šňupe a šňupat bude. Ví to samozřejmě i policie.

Jediné, co je na tom k řešení, je to pokrytectví, že poslanci šňupat můžou, ale když si vypěstujete pár kytek trávy, jdete na 8 let do vězení. Ano, takto explicitně. Za 10 kytek 8 let.

 

Izvěstija: Státní duma přijala novelu zákona „O státní regulaci výroby a obratu lihu a výrobků obsahujících alkohol a o omezení pití alkoholických nápojů.” Dokument umožňuje prodej alkoholických nápojů ve venkovních kavárnách. Možnost prodeje alkoholu se tak rozšíří i na verandy, nástupiště a dvorky, které jsou součástí restaurací či kaváren. K tomu musí mít provozovna licenci na prodej alkoholu. Nyní za takové aktivity může stránka legálně čelit pokutě až 300 tisíc rublů.

No vidíte. Vždyť jsem vám říkal, že rozvoj humanity a mírný pokrok v mezích zákona nelze zastavit…

 

Richard Perman: Generální štáb íránských ozbrojených sil vyloučil, že by se vrtulník íránského prezidenta Raísího zřítil následkem výbuchu způsobeného diverzí.

-Rusko má letos vyrobit nebo zrenovovat přibližně 4,5 milionu dělostřeleckých granátů, zatímco evropské země a Spojené státy mohou vyrobit přibližně 1,3 milionu dohromady.

 

EuroAsia Daily, Arménie: Co se může stát? Kurz současných arménských úřadů k revizi aliančních vztahů s Ruskem je plný negativních důsledků jak z hlediska bezpečnosti země, tak jejího ekonomického rozvoje. Zároveň by si nikdo neměl dělat iluze, že Západ neprovedl předběžnou analýzu arménské ekonomiky a není si vědom katastrofálních důsledků odmítnutí ekonomické spolupráce a energetických zdrojů Ruské federace.

“Možná je to přesně ta katastrofa, kterou hledají!” — logicky navrhl vědec Kamalov. A pak předložil hrubý scénář toho, co by se mohlo stát. K podobným scénářům již na světovém trhu došlo:

 

„Nejdůležitějším bodem při organizování katastrofy je inflace, která donutí ministerstvo financí Arménie vydat státní dluhopisy jako kompenzaci deficitu státního rozpočtu. Tyto dluhopisy budou nakupovat západní investiční fondy, dobře známé na světovém trhu, protože mají prakticky neomezený přístup k likviditě prostřednictvím programů správy penzijních fondů.

Tyto prostředky využívají především k nákupu státních dluhopisů ve vyspělých zemích. Takže v případě Jerevanu to pro ně nebude vyžadovat kolosální investice. Po nákupu dluhopisů je nutné snížit hodnotu aktiv, která jim slouží jako zástava. Na burze se to obvykle organizuje prostřednictvím kolapsu místního trhu. A pak hlavní hráči přijdou na pódium a koupí Arménii téměř za nic,“ – varoval vědec a dodal, že dnes je jejich úkolem odtrhnout Arménii od historicky vytvořených strategických vztahů s Ruskem a zeměmi SNS, odvrátit se od politických a ekonomických kurzů, aby se zalíbily západním zemím. To vše může ve svém důsledku vést k vážným nejen ekonomickým, ale i geopolitickým otřesům a způsobit sociální a demografické problémy. Nemluvě o tom, že na pozadí geopolitické nestability a bezpečnostních problémů v zemi zesílí již tak výrazný migrační proud z Arménie.

 

Kosa Nostra: Vyšlo najevo, že minimálně dvě velké země „globálního Jihu“ nepošlou své lídry na setkání – Brazílie a Jižní Afrika. Brazilský prezident Lula da Silva řekl, že nemá smysl, aby se účastnil summitu, kde bude chybět druhá strana – Rusko. Následně přišlo odmítnutí z Číny. Si Ťin-pching řekl, že podpoří pouze mírovou konferenci o Ukrajině, jejíž konání by schválily Kyjev i Moskva. To znamená, že tři hlavní partneři Ruské federace v BRICS odmítli vyslat své lídry na summit.

V předvečer summitu učinilo indikativní krok také Maďarsko. Vetovalo rezoluci Rady Evropy, která zmiňovala, že k ukrajinskému „mírovému plánu“ neexistuje žádná alternativa, a vyzvala k zahájení „skutečných mírových jednání“ za účasti Ruské federace.

 

New York: V přelomovém právním rozhodnutí byl bývalý prezident Donald Trump shledán vinným v trestním řízení o zatajování peněz, což je poprvé, kdy byl bývalý nebo úřadující americký prezident odsouzen za trestný čin. Očekává se, že verdikt bude mít významné důsledky pro volební kampaň v roce 2024. Porota v New Yorku vynesla verdikt a uzavřela sedmitýdenní soudní proces, když uznala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování obchodních záznamů. Tyto poplatky pocházejí z tiché platby vyplacené filmové hvězdě filmů pro dospělé Stormy Daniels během prezidentské kampaně v roce 2016. Žalobci tvrdili, že cílem platby bylo umlčet Daniels a zlepšit Trumpovy volební vyhlídky.

 

Angelika Bazalová dostala bludný balvan od spolku skeptiků Sisyfos za to, že se rejpe v tom co se skutečně dělo za pandemie. Začala se tedy ještě navíc rejpat v tom, za co přesně a od koho tu cenu dostala.

A zjistila, že v této velevážené vědecké společnosti udílejí ceny “pavědcům” lidé jako ajťák, castingová ředitelka, exorcista (jako fakt), spisovatel béčkových šovinistických krváků, který je ovšem feminista, bývalý člen sekty a veterinářka.

Následně začala rozebírat jejich texty, vědecké práce, granty, minulost a veřejné vystupování a ukazuje se, že lžou, křivě jí nařkli z mnoha věcí, které může bez problémů doložit u soudu jako nepravdy a je to celkově spolek naprosto vyšinutých šarlatánů a demagogů. Doporučuji její facebook. Angelika tam jede naprosto famózní křížovou výpravu

 

Gruzie a Daniel Vávra: Je to dlouhé, ale pokud chcete pochopit vše, co se zde děje a jak se dělají Majdany, je to od Dana skvělý přehled:

Možná jste zaregistrovali zprávy o tom, že v Gruzii jsou obří protesty proti vládě, která se “orbanizuje” a přiklání v Rusku. Naše Ministerstvo zahraničí gruzínskou vládu vyzývá, aby se vrátila zpátky na cestu demokracie. O Gruzii toho moc nevím a tak jsem se rozhodl se doučit. Výsledky tohoto krátkého bádání mně musím říct vcelku překvapily…

Nebudu vyjadřovat nějaký zásadní názor. Pouze sepíšu fakta co jsem zjistil a myslím, že budete taky koukat, co se v té malé zemičce děje a jakou o ní mají západní země velikou starost. Zdroje jsou zcela mainstreamové a “důvěryhodné”: wiki, bbc, france24, cnn, oficiální weby EU, idnes…

Začnu ovšem poznámkou, že v Turecku před časem proběhl pokus o puč, při jehož potírání turecký diktátor Erdogan uvěznil, nebo vyhodil z práce, desítky tisíc lidí. Turecko je stále v NATO a příliš často neslyšíme výzvy, že by se mělo ubírat cestou demokracie. Proč, to by mě také zajímalo.

Co se tedy v Gruzii děje? Tamní vláda se rozhodla prosadit zákon “o zahraničních agentech”, který zavádí “neziskovkám” financovaným více než 20% ze zahraničí, registrovat se. To je vše. Respektive NIKDE jsem nenašel žádnou hlubší analýzu čehokoliv dalšího a že jsem těch článků prošel hodně. Klidně mě opravte/doplňte, jaké tam jsou další požadavky.

Psotník z toho mají nejen ony neziskovky, ale i vlády USA, OSN, ČR, nebo Evropská unie. Přičemž kupříkladu USA mají zákon FARA, který a teď pozor, teď to přijde…

… je zákon o registraci zahraničních agentů! “FARA vyžaduje, aby někteří agenti zahraničních zmocnitelů, kteří se zabývají politickými aktivitami nebo jinými aktivitami specifikovanými ve statutu, pravidelně zveřejňovali svůj vztah se zahraničním zmocnitelem a také aktivity , příjmy a výdaje na podporu těchto činností.”

Zákon byl použit mimo jiné proti Trumpovým lidem (Manafort).

Takže USA kritizují Gruzii, za to, že chce přijmou zákon, který v USA mají taky, protože je to ohrožení demokracie…

Aha…

Teď něco o tom, kdo chce přijmout ten zákon a proč.

V Gruzii vládne politická strana Gruzínský sen (pojmenovaná po rapovém songu syna zakladatele strany BTW, který je něco jako tamní Rytmus).

Tato strana nastoupila po straně Sjednocená národní strana (UNM), za kterou byl nějaký čas prezidentem jistý Michail Saakašvili. Michail se vyznačoval tím, že vystudoval na prestižních školách v EU a USA a byl kamarád ukrajinského prezidenta Porošenka.

 

V roce 2003 svrhl v puči prezidenta Ševarnadzeho, který ho před tím jmenoval ministrem spravedlnosti. Jeho svržení se byl učit od Američanů v Srbsku, kde proběhl identický puč jako později v Gruzii (19 let starý článek o tom, že ho učil velvyslanec USA v Bělehradě Richard Miles najdete v britském Guardianu)

V roce 2004 následně vyhrál prezidentské volby s 95% hlasů. Což je taková běžná demokratická hodnota.

V roce 2007 vyvolala v říjnu obvinění z vražd a korupce vznesená Irakliem Okruašvilim, někdejším Saakašviliho spolupracovníkem a bývalým členem jeho vlády, sérii protivládních demonstrací, které byly násilně potlačeny a byl vyhlášen vyjímečný stav. Další volby ovšem zase vyhrál s 53% hlasů.

V roce 2008 zaútočil vojensky na separatisty v Jižní Osetii, při čemž bylo zabito i několik ruských vojáků, což vedlo ke krátké válce s Ruskem, kterou prohrál.

V roce 2009 byly proti jeho vládě opět masivní demonstrace a podle tvrzení jeho vlády se chystal i ozbrojený puč a atentát na jeho osobu. Takže byly opět násilně potlačeny. Saakašvili usiluje o vstup Gruzie do EU a NATO. Což mu NATO v zásadě přislíbilo.

 

Dne 13. srpna 2014 byl Saakašvili obviněn ze zpronevěry rozpočtových prostředků.

5. ledna 2018 byl gruzínským soudem v Tbilisi shledán vinným z překročení pravomocí prezidenta republiky, když udělil milost policistům odsouzeným za vraždu bankéře Sandra Girgvlianiho. Byl v nepřítomnosti odsouzen k tříletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Je podezřelý z podílu na úmrtí expremiéra Zuraba Žvaniji. V roce 2013 emigroval do USA a v Gruzii je na něj zatykač. Teď to začíná být zajímavé.

 

Saakašvili byl velkým podporovatelem Euromajdanu na Ukrajině a přítelem prezidenta Porošenka, se kterým se seznámil při studiu v Kyjevě.

V exilu získal ukrajinské občanství a stal se guvernérem Oděsy, do kteréžto funkce ho jmenoval právě přítel Porošenko. Následně Saakašvili ovšem Porošenka obvinil z korupce a ten mu občanství zase sebral a on emigroval zpět do USA.

Pak se ale vrátil na Ukrajinu, kde byl zatčen Ukrajinskou bezpečnostní službou za organizování demonstrací proti Porošenkovi. Což je už druhý prezident, který ho někam jmenoval a on se ho pokusil svrhnout.

Po propuštění poté, co se v nedostavil k výslechu, byl 12. února 2018 zadržen a letecky deportován do Polska. V roce 2021 se vrátil do Gruzie, kde byl zase zatčen, uvězněn, držel hladovku, převezen do nemocnice, zastala se ho Amnesty International, OSN, vláda USA a prezident Zelenskyj. Je stále ve vězení.

 

18. září 2023 obvinila Státní bezpečnost Gruzie (SSG) uvězněného Saakašviliho a jeho stoupence ze spiknutí s ukrajinskou vládou a Gruzínskou legií (skupina gruzínských dobrovolníků bojujících za Ukrajinu) z plánování státního převratu proti gruzínské vládě.

EDIT: tento týden prohrál Saakašvili spor, který vedl s Gruzií u Evropského soudu pro lidská práva. Ten jeho žalobu zamítl s tím, že proces proběhl v pořádku a důvody jeho odsouzení jsou kriminální, nikoli politické.

Tolik k zakladateli hlavní opoziční strany a jeho kariéře prozápadního demokrata, který je kupříkladu nositelem Řádu čestné legie Francie.

Teď k té straně vládnoucí.

Gruzínský sen zvítězil ve volbách roku 2012 s 55% hlasů. V roce 2013 podepsala tato strana/koalice asociační dohodu s EU. Chovala se tedy stejně jako Saakašvili jako proevropská.

V roce 2016 znovu vyhráli volby a získali 115 křesel ze 150.

V roce 2019 se proti jejich vládě vzedmula vlna odporu poté, co na mezinárodním Meziparlamentním shromáždění o pravoslaví vystoupil Sergej Gavrilov, ruský zákonodárce z Komunistické strany Ruské federace, tedy země okupující část území Gruzie.

Masivní protesty byly opět potlačeny násilím, protože hrozilo, že protestující zaútočí na parlament a bude puč. Následně vláda odstoupila a byly vypsány nové volby. V nich opět drtivě zvítězili se 48% hlasů a většinou 90 křesel ze 150.

Opoziční Saakašviliho strana UNM měla 27%. Opozice ovšem volby neuznala a následovala krize, zatčení některých opozičních politiků, za něž pak Evropská unie zaplatila kauci! Krize byla nakonec zažehnána.

 

Následně vypukla válka na Ukrajině. Zelenskyj vyzval 4 a půl milionovou Gruzii aby zaútočila na Rusko a otevřela druhou frontu, což Gruzie, odmítla, mimo jiné proto, že její hlavní město je 30km od hranic s Ruskem a už jednu válku s Ruskem prohrála během pár dní. Gruzie řekla, že bude Ukrajinu podporovat humanitárně, ale nikoliv vojensky.

V červnu 2022 přijal Evropský parlament šestistránkovou rezoluci vyzývající Evropskou radu, aby uvalila osobní sankce na zakladatele strany Gruzínský sen Bidzinu Ivanišviliho a obvinila ho, že „určil negativní postoj současné gruzínské vlády k sankcím vůči Rusku“.

Gruzínská vláda následně obvinila EU a Ukrajinu, že chystala puč a vztahy se ještě zhoršily. Následně Gruzínský sen vystoupil z Evropské socialistické strany poté, co se premiér Gruzie účastnil konzervativní konference CPAC v Maďarsku. Tady jsou stopy oné orbanizace země.

No a následně přišel ten zákon o zahraničních agentech a vzedmuly se “největší protesty v moderní historii Gruzie” a naprosto celý západ začal Gruzii intenzivně kritizovat. Znovu opakuji, že kvůli tomu, že se NEZISKOVKY FINANCOVANÉ ZE ZAHRANIČÍ MUSÍ REGISTROVAT.

 

Zdá se, že vadí, že západ ztratí vliv podobně jako v Maďarsku a na Slovensku.

Co se týče těch největších protestů, tak v Tbilisi se proti zákonu několikrát sešlo cca 50 000 lidí. Gruzie je asi poloviční než ČR. Když se pro srovnání v Praze sešlo 70 tisíc lidí, tak se nestalo vůbec nic a všichni řekli, že to je jen pár bezvýznamných dezolátů. V zásadě nic se nestalo ani když na Letné protestovaly stovky tisíc lidí proti Babišovi.

Strana Gruzínský sen a jejich koaliční partner má v předvolebních průzkumech pro letošní volby téměř 50%. Opoziční UNM 13%.

 

Gruzínský parlament včera přehlasoval prezidentské veto tohoto zákona, proti čemuž protestuje i naše Ministerstvo zahraničí. Kromě toho o této “události světového významu” informovala všechna naše média jako Rozhlas, ČT, Novinky, Seznam, Aktuálně, Deník N, Lidovky a další.

Gruzínský premiér nyní navíc prohlásil, že mu maďarský eurokomisař při nátlaku, aby daný zákon neprošel, vyhrožoval, že skončí jako Fico. Ten to popřel s tím, že mu nevyhrožoval, ale varoval ho, protože polarizuje společnost. Nicméně skutečně řekl, že by mohl skončit jako Fico, když toho nenechá.

 

Situace je poněkud pikantní, protože vyhrožujícího eurokomisaře jmenoval Orbán, který je podle médií naopak spojencem Gruzínců. Takže by spíš dávalo smysl, že kolegu upřímně varoval. Přičemž v Maďarsku mají podobný zákon taky, takže ho varoval před něčím, co udělal Orbán, který ho nominoval na eurokomisaře.

Naše Ministerstvo zahraničí tvrdí, že většina gruzínského lidu zákon nechce. Na čem toto tvrzení staví, když vláda, která ho navrhuje, má nadpoloviční podporu obyvatel, je otázka.

Je také podivuhodné, že se kvůli zákonu o neziskovkách, který se běžných lidí prakticky nemá jak dotknout a má ho i třeba Francie, sešlo tolik protestujících. V takové EU se neprotestuje ani proti tomu, když se nastolují skutečně svobodu omezující zákony jako DSA.

Zdá se, že zahraniční neziskovky jsou pro chod demokracií v některých zemích zcela klíčové. Zatímco v jiných zemích diktátorské manýry jejich prezidentů nehrají roli. Proč zrovna v Gruzii, kde má vláda podporu, o které si může většina západních politiků nechat jen zdát, je otázka.

Ještě něco k těm neziskovkám. Podle EU samotné je ve 4 a půl milionové Gruzii 10 tisíc neziskovek. „Iniciativa pro udržitelnost občanské společnosti v Gruzii“ byla jedním z největších podpůrných programů EU v posledních letech zaměřených na posílení občanské společnosti v Gruzii. V letech 2017-2020 bylo v rámci projektu vynaloženo více než 5 milionů eur. Projekt využilo více než 10 000 zástupců nevládních a komunitních organizací, iniciativních skupin, mládeže, učitelů, univerzit, centrálních a regionálních médií, podniků zapojených do společenské odpovědnosti a místní samosprávy. Veřejná kampaň projektu oslovila více než milion občanů”

To je jedna neziskovka na 450 obyvatel. Zdá se, že EU má s Gruzií velké plány.

 

Podle jiného zdroje je v Gruzii registrováno více než dvacet pět tisíc nevládních organizací. Podle gruzínských úřadů pochází 90 procent jejich financování ze zahraničí, ale tento průměr zakrývá skutečnost, že naprostá většina gruzínských nevládních organizací nemá vůbec žádné místní financování. Pokud je to pravda, tak by to vysvětlovalo množství lidí na demonstracích. Když každá neziskovka vyšle dva lidi, tak to je oněch 50 tisíc v ulicích.

Kupříkladu jenom Open society fund George Sorose k dnešnímu dni investoval v Gruzii přes 85 milionů dolarů.

 

Teď víte o Gruzii víc, než vám v poslední době sdělilo jakékoliv české mainstreamové médium.

A musím se přiznat, že celé mi to přijde jako naprosto neuvěřitelný bizár. A znovu zopakovat, že se to děje údajně proto, že tato vláda, která přežila už dva pokusy o puč, řízené alespoň částečně člověkem, který předtím organizoval svržení prezidentů ve dvou různých zemích, chce přijmout zákon o registraci neziskovek, jehož obdobu mají i v USA.

Jenže z článků přímo od Gruzínců vyplývá, že lidé v ulicích nedemonstrují proto, že by jim záleželo na neziskovkách. Demonstrují proto, že opravdu chtějí do EU. A představitelé EU dávají najevo, že pokud zákon projde, tak to je problém a přilévají olej do ohně. Nedávno mluvčí EU prohlásil, že přijetí zákona by bylo v rozporu s „hodnotami a očekáváními EU“.

Nutno ještě dodat, že protesty jsou podle všeho násilné (soudě podle článků a fotografií ukazujících střety demonstrantů s policií). Opět mi nedá abych se nezamyslel, co by se dělo, kdyby se v něco podobného zvrhly protesty na Václavském náměstí. Tam se zatýkalo za blbé kecy (viz situace před muzeem).

A taky nutno dodat, že si tam nikdo nemá co s kým vyčítat. Násilné potlačování protestů je tam zjevně národní folklór. Jen mi trochu uniká jakou výhodou pro NATO je, že do něj vstoupí země jako Gruzie. Skoro to vypadá, že NATO je charitativní organizace, která aktivně hledá nestabilní země v problémech a nabízí jim členství.

 
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*