Velká válka nebo nový světový řád?




Sdílet článek:

HSP

V dějinách lidstva byla období, kdy se změny v geopolitické, vnitropolitické a sociální oblasti staly nezvratnými, ale existovaly síly, které novou realitu neuznaly – a to vedlo k válkám. Článek pro noviny Vzgljad napsal komentátor Sergej Mirkin.

Živým příkladem je třicetiletá válka. Nejmocnější dynastií v Evropě byli Habsburkové, jejichž představiteli byli španělští králové a císaři Svaté říše římské (SRR). Španělsko bylo také považováno za nejmocnější mocnost v Evropě, ačkoli mnozí lidé si již uvědomovali, že vrchol jeho politického a vojenského vlivu skončil.

Španělé prohráli válku v Nizozemsku a nepodařilo se jim obsadit Anglii. A jeho hospodářství bylo udržováno jen zlatem z kolonizované Ameriky.

Moc císařů SRR nad mnoha německými knížectvími a městy byla čistě nominální. Kromě toho ve státě platila zásada „cuius regio, eius religio“ („koho moc, toho víra“), takže v mnoha knížectvích bylo státním náboženstvím protestantismus. To samo o sobě nemohlo vyhovovat ani Habsburkům, ani katolické církvi.

V Madridu, Vídni a Římě byli mnozí lidé přesvědčeni, že historické procesy se dají zvrátit. Zachovat dominantní postavení Habsburků na kontinentu a vrátit většinu protestantů ke katolické církvi. Výsledek – válka, která se táhla celá desetiletí, po které Španělsko fakticky ztratilo postavení velmoci, německá knížata získala ještě větší nezávislost na císaři a samotná existence SRR se změnila na formalitu. A protestantismus se v mnoha státech definitivně prosadil jako dominantní náboženství.

Zbytky feudalismu v Evropě, kterým se podařilo přežít rok 1848 – v důsledku potlačení povstání známých jako „jaro národů“ – byly odsouzeny k zániku. Existovaly však síly, které si přály zachovat světovou hegemonii Velké Británie i neofeudální vztahy v Evropě. Výsledkem byla válka. A zhroucení starého světa z geopolitického i sociálního hlediska.

Německé, rakouské a ruské impérium zmizely z politických map světa. Britské impérium se ocitlo v hluboké krizi a sedmimílovými kroky směřovalo ke svému zániku. A feudální vztahy se staly součástí historie.

Mohly se věci v 17. století a na začátku 20. století vyvíjet jinak? Teoreticky ano. Kdyby se v geopolitice uznaly nové skutečnosti, politici by se mezi sebou dohodli a vládci by zorganizovali “revoluce” shora, aniž by na ně čekali zdola, a uznali by existenci jiných světonázorů.

Nyní je situace v podstatě stejná. Zejména USA a Západ obecně už nejsou tak mocné, jako byly ještě před 25 lety. Vizualizovaným ztělesněním moci Západu bývala skupina G7. Tento klub šesti západních států a Japonska symbolizoval hospodářskou a politickou moc. Poslední summit G7 však ukazuje degradaci, ne moc. Americký politolog Malek Dudakov nazval toto setkání “šest chromých kachen plus Meloni”.

Západní hodnoty, které Washington a Brusel v 90. a nultých letech 20. století vnucovaly světu jako něco univerzálního a správného, ​​zdegenerovaly iv samotných USA a EU. To přispělo k tomu, že lidé na celém světě si uvědomili falešnost mnoha liberálních postulátů. A začalo se hledání nové sebeidentifikace, která má nejčastěji podobu návratu k historickým tradicím.

Hledání identity celých národů a oslabení ekonomické moci Západu vedlo ke vzniku takového geopolitického faktoru, jakým je globální Jih. Zahrnuje velmi různorodé národy, ale co je nejdůležitější, většina národů a vlád globálního Jihu odděluje své zájmy od zájmů globálního Západu. A to vede k rozpadu neokoloniálního systému, který je jedním z pilířů, na kterých spočívá moc USA a EU.

Na Západě existují síly, které chtějí vrátit historii zpět a vrátit se do konvenčních 90. let, kdy Západ bez rozdílu dominoval geopolitice a snažil se přimět celý svět, aby věřil jeho hodnotám.

Znamená to, že velká válka je nezbytná?

Ne, pokud se na Západě dostanou k moci síly, které si uvědomí, že není možné vrátit se o 30 let zpět. V dějinách lidstva existuje příklad, kdy se v polovině 20. století, kdy se vytvořil bipolární světový systém, svět několikrát ocitl na pokraji světové války. Během korejské války navrhovali jestřábi ve Spojených státech jaderný úder na Čínu av případě potřeby i na SSSR. Tehdejší prezident Harry Truman měl ale dost rozumu na to, aby to neudělal. Potom přišla berlínská a karibská krize, ale díky diplomacii a zdrženlivosti vedoucích představitelů SSSR a USA se podařilo zabránit třetí světové válce.

Problém však samozřejmě spočívá iv kvalitě současných západních politiků. Zářivým příkladem je bývalá britská premiérka Liz Trussová, která nevěděla elementární věci z geografie, ale zároveň se stavěla do role nové “železné lady”. Německý kancléř Olaf Scholz, který nekompromisně snášel urážky od ukrajinského velvyslance, který ho veřejně nazval pečenou jaternicí. Situace, kdy se lidem dostalo osudu většího, než jsou oni sami.

Většina současných západních lídrů se přitom formovala jako politici v situaci totální dominance Západu a těžko si připouštějí, že by mohl existovat jiný geopolitický model.

Můžeme jen doufat, že v čele vedoucích západních mocností budou stát lidé, kteří budou schopni uznat a akceptovat, že dominance Západu navždy skončila a že bude nastolen nový světový řád, který bude odpovídat realitě, a ne něčím touhám. Potom se mnohé bolestivé otázky budou moci vyřešit spíše na jednáních než na bojišti. V podstatě bude existovat nový světový řád, otázkou je jen to, čím bude muset lidstvo před ním projít.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (18 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

2 Comments

  1. Olaf Scholz, Kl. Schwab, D. Tusk, Leyenová a mnoho dalších západních politiků jsou z rodin židů a pohlavárů, nejčastěji generálů (jinak by na své funkce nebyli instalováni), jakéhosi člověka, jehož tým byl ve druhé válce druhý. Adolfa Hitlera. Ti k dobrému nic nemohou udělat. Cožpak zde nestojí za zmínku, že mají zájem pouze zlatou půlmiliardu lidí, kteří budou pro sionicty, Satanisty pouze obslužní ? Vlastně jen budují 4. říši. Volby do Europarlamentu se celkem nepovedly, proto bude dál pokračovat NWO, VEF. Jen se daří zbrzdit Green Deal. Rozbíhají se žaloby na aktéry covid vakcín, ve skutečnosti neschválených pokusných biologických zbraní. Z protektorátu EU (sama o sobě je v úzkých a krizová a možná se do tří let odtrhne Maďarko, Slovensko, možná i Polsko a Rakousko – vzniknou země Trojmoří či Velké Maďarsko), se dělá superstát euroobčanů, nakonec otroků bez příslušnosti k národu, bez zdravotní pojišťovny, s omezenou možností pracovat (neposlušní už vůbec), postihovaných za silnější uhlíkovou stopu nebo nesprávné názory, se stále okleštěnějšími možnostmi – viz třeba Agenda 2030 a Agenda 2050. Z EU se stává proamerický duplikát NATO. Budeme mít jen to, co si vybojujeme, ve víc nic doufat nelze.

  2. M.Možnà se odtrhne….atd.Celý Vàš komentář je o možná,ale spìš přání aby v tě EU bylo co nejhůř.Odkud vaně větříček je jasné.Aby jsme zřejmě byli zase duplikàtem tentokrát RF.No a pan autor si ten nový světový řád zřejmě představuje po vzoru RF,která na nějaké současné světové řády nabízí ty svoje,které vidíme on-line.Možná by pro klid světa stačilo,kdy by si ho nechala pro sebe a ty svoje kamarády a vrátila se cvičit na své území jak tvrdila světu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*