Ladikovy glosy: Totalita v Británii je jen o krůček před totalitou v Česku




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

19. září v dějinách:

  • V roce 1802 se narodil Lajos Kossuth, maďarský spisovatel: „Kopie nemají nikdy úspěch.“

     
  • V roce 1783 byl uskutečněn první let balónem vyrobeném Montgolfierem. Posádkou byli kohout, kačeny a ovce.

 

Deník TO: Vlastenecké hnutí britských dělňasů zvané English Defence League si na islámský bojový pokřik „Allahu akbar“ vymyslelo typicky dezolátskou odpověď, jíž se nedá upřít smysl pro humor, a která provázívala jeho pouliční demonstrace: „Allah? Allah? Who the fuck is Allah?“ Ta se pod novou labouristickou vládou stala trestným činem, za nějž (a nic jiného, podle tvrzení obhájců) byl k půl roku vězení odsouzen 25letý dezolát Jordan Rawlings. Trestný čin klasifikován jako „rasově zdůrazněné ohrožování.“ Za týž trestný čin, plus urážku policie slovy „vy už nejste žádní Angláni,“ plus „nepřátelské posunky“, dostal jiný dezolát, 61letý David Spring, 18 měsíců.

 

Libor Hřivnáč: Před lety jsem sloužil jako záklaďák 2 roky v Kutné Hoře u I.pluku civilní obrany. Pluk byl vyčleněn pro oblast Prahy, mmj. kdyby praskly hráze Vltavské kaskády. Měli jsme veškerou techniku. Náklaďáky, bagry, úpravny vody s kapacitou pro tisíce občanů. Tisíce toalet a sprch s ohřevem. Celkem bylo v ČR 5 pluků CO. A dnes si říkám – kdy jindy uvidím armádu jak pomáhá obyvatelstvu, když ne dnes? Při strašlivých povodních. Takže nic. Poslední pluky CO zrušil Topolánek. Z armády zbyl expediční sbor pro obhajobu cizích velmocenských zájmů. Tu v Afghánistánu, tu v Iráku či Kosovu. Civilní obrana obyvatelstva neexistuje. Zato válečných štváčů máme aktuálně dostatek.

Přišel čas obnovit pluky Civilní obrany. Buďme PRO!

 

Richard Perman: WTF, kde berou tu nebetyčnou drzost? Evropa požaduje po Gazpromu více než 20 miliard dolarů za nedodaný plyn. Nejméně 19 společností z 11 evropských zemí podalo na ruský plynárenský monopol žaloby za porušení plynových kontraktů a jejich celková výše dosáhla 18,6 mld. eur, tedy 20,6 mld. dolarů, spočítala agentura Reuters. Největší z nich – o 13 miliard eur – podal německý koncern Uniper, který byl dříve hlavním klientem Gazpromu v Německu a spoluinvestorem projektu Nord Stream-2. Společnost, která od Ruska nakupovala 20 miliard metrů krychlových plynu ročně, požadovala náhradu mnohamiliardových ztrát z ukončení ruských dodávek. V červnu 2024 stockholmský arbitrážní soud její žalobě v plném rozsahu vyhověl. Celková výše nároků vůči Gazpromu přesáhla jeho čisté příjmy z prodeje plynu na všechny zahraniční trhy dohromady: 10 miliard dolarů ročně z dodávek do Evropy a Turecka, 7 miliard dolarů z dodávek do Číny a 2 miliardy dolarů z vývozu do zemí SNS a Střední Asie.

 

Vidlák: Obce přistavují kontejnery na zkažené potraviny z mrazáků. Bez elektřiny se nedá klikat na pokladně, nedá se vážit, nedá se platit, nedá se vybírat z bankomatů. V roce 97 jsme ještě hodně z těchto vymožeností nepotřebovali… Teď je ta pravá chvíle jít lidem vysvětlit, jak je skvělé, že mohou platit mobilem a už víme, jak super bude ta digitální budoucnost. Hromada lidí teď začíná také zjišťovat, jaký je v jejich pojistných smlouvách rozdíl mezi záplavou a povodní, jak důležitou roli to teď hraje a marně se ohánějí, že jim to „ta příjemná paní na telefonu“ při sjednávání řekla jinak. Armáda poslala dva vrtulníky. Prý měla v záloze ještě čtyři další, ale neměla už v záloze žádné další piloty…

 

Vadim Petrov: Když jsem v červnu 1989 jako televizní dramaturg podepsal Několik vět, už v září jsem byl bez práce – prostě jsem tak nějak o pořady přicházel, nic nového mi do realizace nevzali a kdyby nepřišel listopad, přišli by za mnou a řekli by, nemáš pořady, nikdo s tebou nechce dělat, bude lepší, když se rozloučíme. A takhle je to s Lukášem. Přijde dopis, děkujeme, u nás nepoběžíte, ale jinak vše dobré. V případě jmenování koordinátora strategické komunikace se vláda posunula k působení na občana napřímo. Mediální rady mají na starosti provozovatele, jsou dány ze zákona, ale Otakar Foltýn je jmenován usnesením vlády. Jeho implicitním úkolem je šířit strach za projevování vlastních názorů, které jsou jiné než ty oficiální a posilovat autocenzuru. Nemyslím si, že tohle zrovna Fiala chtěl, ale už nelze couvnout. Boblig z Edelstadtu dělá svoji práci. Výsledkem je strach cokoliv říct, udělat něco co není v souladu s mainstreamem, s vládnoucím režimem, s vládnoucímu kruhy. Skrze tento vládní úřad se snaží stát řídit veřejnou debatu, aniž by si k tomu nejdříve stanovil zákonná pravidla jako v případě mediálních rad. Odvolání Lukáše Pollerta zatím jen z nějakého charitativního závodu je výsledek práce těchto strážců správného názoru. Může to ale mít logický vývoj. Přijde za ním jeho šéf v nemocnici a řekne, víš Lukáši, jako doktor jsi dobrej, ale je mi líto, i já mám šéfy…a lidi si stěžují. Určitě si práci někde najdeš…

 

Euro Asia Daily: Zelenskyj odvolal osm ministrů. Soudě podle složení propuštěných osob nahradil ty ministry, kteří buď nebyli připraveni zpřísnit vojenské akce Ukrajiny proti Rusku, nebo sami chtěli v předvečer takových akcí odejít. To naznačuje, že činy Zelenského režimu budou představovat tak hrozný zločin proti lidskosti, že se na něm neodvážil podílet ani ministr zahraničních věcí pan Kuleba. Zelenskyj řekl, že zaútočí na energetická zařízení. To znamená, že taková akce může znamenat jediné: chystají úder na jadernou elektrárnu. Jsou možné dvě možnosti: úder na jadernou elektrárnu v samotném Rusku, s cílem zasít v zemi chaos a nepořádek, donutit Rusko k velmi tvrdým odvetným akcím a tím vyvolat ofenzívu NATO a válku. A rána pro její jadernou elektrárnu, která z ní udělá Černobyl číslo dvě, aby radioaktivní mrak pokryl Evropu, která za těchto podmínek bude nucena jít do války proti Rusku. A pak na tomto pozadí zkuste mluvit z nových pozic s naším prezidentem. To je podle mého názoru nyní Zelenského plán. Zelenskyj prostě nemá jiné vojenské možnosti.

 
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*