Dočkáme se snad fialové záře nad Moravou?!




Sdílet článek:

MICHAEL SVATOŠ

Fialova vláda dostala o tomto víkendu od voličů velký výprask a takřka všichni se shodují, že je na čase, aby se pakovala. ČR nutně potřebuje ekonomické a administrativní reformy. A Fiala se bohužel projevuje jen jako absolutní deformátor. V souvislosti s fialovými deformacemi, které se objevují ve všech oblastech českého života, od cen energií a potravin, přes rozpad zdravotnictví, nedostatky léků, bytů i míst pro žáky ve školách, až po neustálé srážky vlaků, je zajímavý i problém výstavby českých jaderných elektráren.

Fiala zadal jejich výstavbu jižním Korejcům, a to podle zprávy francouzského nukleárního dozoru (ASN) může pro naši zemi skončit velkou katastrofou. ASN zastavila výstavbu prestižního nukleárního zařízení ITER, protože zjistila, že reaktorové díly dodávané na tuto mezinárodní stavbu z Jižní Koreje mají mezi sebou milimetrové výrobní netěsnosti! (huge sections of tokamak made in Korea were found not to fit together properly) A ty mohou způsobit netěsnost jaderné části experimentálního reaktoru ITER a zamořit tak celý projekt radioaktivními částicemi. ASN a vedení ITER spolu vedou už dva roky válku. Podle ITER je možné speciálními roboty netěsné jihokorejské díly k sobě svařit. ASN tuto metodu zpochybňuje, a považuje ji za nebezpečnou. ITER se potýká i s dalšími problémy. Ale pro Čechy je varující, že Jižní Korea dodala na tuto mezinárodně sledovanou prestižní stavbu reaktorové díly, které mají výrobní nepřesnost “milimetr”. Pokud se stane něco podobného i při výstavbě nových dukovanských reaktorů, bude jejich uvedení do provozu značně zpožděno, neboť stavba ITER stojí už přes dva roky.

Jakékoli zpoždění doby dokončení stavby jaderné elektrárny sebou nese vysoké finanční náklady. Mezinárodní zkušenosti ukazují, že zpoždění výstavby jediného reaktoru o jediný rok stojí dodatečných 29 miliard CZK. Za každé zpoždění stavby 2 nových dukovanských reaktorů o jediný rok tak bude třeba všem koncovým českým odběratelům elektřiny do cen proúčtovat dalších 58 miliard korun. Riskovat za této situace jaderného dodavatele ze země, která na mezinárodně ostře sledovanou stavbu nukleárního zařízení dodala sadu klíčových reaktorových dílů s milimetrovými výrobními nepřiléhavostmi, je dalším čirým projevem fialového avanturismu, při němž jsou požadavky na ideologickou čistotu důsledně nadřazeny technickým i ekonomickým řešením každého problému. (Další příklad avanturismu – stavba Gigafaktory, která hrozí podle Eurokratů toxickými látkami zamořit zdroje pitné vody, byla naplánovaná Fialou přímo do centra záplavového území, kde by z ní každé opakování letošní povodně mohlo vyplavit toxické mutagenní látky přímo do řečiště. Vláda se přitom ještě před povodněmi rozčilovala na místní ochránce životního prostředí i občany, že se nechtějí ve jménu záchrany civilizace podle nařízení Green Deal proti spalovacím motorům dobrovolně podrobit avanturistické proceduře pravděpodobné budoucí fialové mutageneze ze zamořené vody. Podrobně v MAP 2089 a 2097.)

Neustále fialové deformace mají někdy až naprosto komické projevy a krásně tak ukazují, jak si podle nově zmutovaného starého českého přísloví “Vrána k vráně sedá. Deformátor si deformátora hledá“, Fiala vybírá své vlastní deformační poradce. Všichni občané ČR jsou už 14 let zatíženi tzv. poplatky solárním baronům. K letošnímu roku jim museli ze svých peněženek i ze státního rozpočtu vyplatit už 558 miliard CZK. Tyto miliardy většinou putují zahraničním baronům, kteří v ČR většinu dotovaných solárů vlastní, a nepřekvapivě to jsou právě západní důchodové fondy, které i díky solárním dotacím z ČR mohou posílat svým důchodcům slušné platby, aby si mohli rejdit v českými kojenci dotovaných výletních lodích po Karibiku a Středomoří. Fiala přitom ve stejné době, kdy české důchodce i kojence sprostě sdírá o každou korunu, protože musí baronům vyplácet jejich tučné poplatky, zároveň politiky, kteří způsobili tento sprostý předražený solární byznys, jmenuje svými novými luxusně honorovanými vládními rádci. Například Martin Bursíkkterý se výrazně podílel na přípravě zákona o výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů, který před lety stanovil tuto štědrou státní podporu všem solárním baronům. A který se později vymlouval, že ještě počátkem roku 2009 nebylo možné prudký nárůst počtu slunečních elektráren předvídat, protože to dostupná data nesignalizovala. Byl Fialou ihned po nástupu k moci za svoji někdejší nejasnozřivou nadílku solárních miliard vytažených z českých peněženek do kapes západním solárním baronům a rejdícím důchodcům odměněn funkcí poradce a zpracovatele analýz. (Smlouva na letošní rok zdeSmlouvy předchozí zde.) Bursíkova společnost tak bude díky Fialovi od státu za své další, zřejmě opět nejasnozřivé analýzy inkasovat pěkných 300 CZK za hodinku práce, zatímco Češi budou stále ještě několik let platit desítky miliard za předchozí nejasnozřivé Bursíkovi analýzy a zákony. Typická morální deformace. Celá republika ví, že i díky Bursíkovi, se už roky platí neskutečně předražené solární výpalné a jeho konec je ještě v nedohlednu. A Fiala si jej najme jako vládního poradce?

(Poznámka: Kateřina Konečná se při schvalování zákona v roce 2005, který odstartoval solární šílenství v ČR, zdržela hlasování. ODS byla tehdy většinou proti. Záznam hlasování zde. Prezident Klaus zákon odmítl podepsat. Zaskočil za něj proto Paroubek.)

Hlavním problémem nekřesťanských solárních poplatků v ČR byl vývoj v letech 2005-2010, kdy vlády Paroubka, Topolánka a Fischera, a tito poslanci Parlamentu ČR, prohlédněte si, někteří jsou zajímaví, kam přeběhli, nedokázali ořezat masivní nesmyslné solární dotace, podobně jako je v roce 2009 drasticky zkrátili Španělé. Za neochotou tehdejších českých poslanců ořezat české solární dotace stojí možná i “masivní snížení výroby evropských (hlavně německých) solárních panelů, které v roce 2009 vyvolalo španělské razantní ořezání solárních dotací“. V roce 2009 ještě v Evropě řádila US hypotéční krize, která se v EU projevovala zejména prudkým propadem německého průmyslu, a jakékoli omezování jeho nového solárního průmyslu, bylo tehdy Berlínem velmi nevlídně hodnoceno. Možná tak už 15 let platíme, a ještě 5 let platit budeme západním důchodcům solární poplatky právě proto, že naši poslanci i politici v letech 2006 až 2010 důsledně chránili německé výrobce solárních panelů a komponentů solárních elektráren před dalším poklesem výroby, který by po španělském ořezání solárních dotací jistě i následující české ořezání způsobilo. Německý průmysl solárních panelů, který ještě v roce 2008 dosahoval exponenciálního růstu, už v roce 2009 zasáhly značné obtíže, a ty se v roce 2013 změnily v katastrofu. Čeští politici i poslanci na změny v solárním byznysu tehdy nijak nezareagovali. A Fiala je za 558 miliard, které tak vytáhli Čechům z peněženek, pověřuje novými úkoly. Třeba známé Lady Biomaseposlankyni oněch let ze skupiny Nezávislí/Strana Zelených Kateřině Jacques nyní  Fiala dohodil pěkný post vedoucí oddělení vlády pro záležitosti národnostních menšinDeformátor k Deformátorovi sedá a rovného si hledá. Fiala před volbami slíbil reformu přebujelého státního aparátu a jeho zeštíhlení o 15%, ale po volbách místo reforem spustil de-formy, a začal státní aparát masivně navyšovat a posilovat i o staré osvědčené deformátory, kteří nasekali Čechům poplatky za 558 miliard. Místo úspor jen další poplatky na lidi, ale nové prebendy pro historicky znemožněné politiky.

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (7 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*