Ekonomická transformace v rukách zelené fundamentalistky




Sdílet článek:

LIBOR ČÍHAL

Leyenová jmenovala první viceprezidentkou Komise a komisařkou s nadmandátem španělskou socanku (PSOE) Teresu Ribera, která bude zodpovídat za ekonomickou transformaci, environment a antimonopolní pravidla. Jí vedený tým komisařů má současně industrializovat a dekarbonizovat unijní hospodářství. Je jasné, že v dnešním světě jsou tyto dva obsahy protikladné, navíc když dekarbonizace má v Evropské unii nejvyšší prioritu. Leyenová dala vědět, že priority evropskounijní revoluce se nemění: do roku 2030 se mají emise redukovat na 55% stavu 1990, do 2049 90% redukce, oproti tomu reindustrializace v Unii je všemi možnými směry ohýbaný vágní pojem. Levičácká média vydávají Teresu Ribera za superkompetentní, ovšem na infoserveru eleconomista se píše, že španělským zemědělcům spadl kámen ze srdce, když se ukázalo, že Ribera v Komisi nebude zodpovídat za agrární politiku. Komora španělských zemědělců Asaja dokonce napsala Leyenové dopis, kde varovala před jejím jmenováním a popsala její “kompetence.” Předseda komory Pedro Barato oceňuje, že v nominované Komisi má 11 komisařů vazbu na primární sektor, navržená viceprezidentka Komise Teresa Ribera by podle předsedy komory zemědělců měla nechat stranou ideologickou zátěž, která ji doprovázela při výkonu jejích funkcí.

Před evropskými volbami španělští lidovci (PP) prohlašovali, že místopředsedkyni vlády Teresu Ribera, která kandidovala do Evropského parlamentu, nezajímá žádný parlament, ale pouze moc. Sánchez a Ribera předváděli na španělském terénu politické akrobacie vyššího druhu udržení moci za každou ceny. Španělští lidovci na Teresu Ribera před volbami tvrdě útočili, ovšem nyní ji nominovali na druhý post v Komisi. Evropský poslanec VOXu Ricardo Chamorro, který z blízka sleduje kompetence Ribera, na stránkách Voxu píše, že Ribera je nejhorší pyromanka, jejíž kompetence začínají a končí u slepého aplikování unijních byrokratických nesmyslů, které ruinují konkurenceschopnost španělské ekonomiky. Ve všech ekonomických sektorech, na které se podívala, po ní zůstala spoušť, tato ministryně způsobila Španělsku větší škody než kdokoliv jiný. V půvabném regionu Muercia jí říkají ministryně transformace do pouště.

Ribera zneužila i atentátu na slovenského vůdce Fica, v parlamentu mj. prohlásila, že je dílem pravice a ultrapravice, které vedou nenávistné kampaně, odpověděl ji šéf VOXu Abascal: “Tato ženština je bez studu. Pokud chce vědět, kdo to organizoval, ať se zeptá kumpánů, kteří z ní udělali místopředsedkyni vlády. Vědí to moc dobře. Desetiletí zabíjejí pracující, policii, vojáky i děti. Extrémní levice zabíjí.”

Teresa Ribera má být alter ego Ursuly Leyenové, která vyloučila nominace schopnějších, kteří by ji mohli odsunout do pozadí, eliminovala např. Thierry Bretona, místo něho Macron nominoval slabého Stephana Sejourne. Místo soudného Bretona Španělka Ribera, jejíž zelenou demagogii Leyenová omezovat nebude. Ribera je považována za tvrdou environmentální fundamentalistku, její vizí evropské budoucnosti je Green Deal 2.0: silná politická rozhodnutí a regulace k vylepšování klimatu v parametrech zeleného fundamentalismu a (jakási) prosperita. Zelená Evropa s čistou energií a na tom má vykvést moderní konkurenceschopný průmysl. Italská předsedkyně vlády Meloni na schůzce s italskými průmyslníky prohlásila, téma, kterým se zabývá Ribera, je centrální, půjde o to pochopit, jak se vypořádá se zadáním v prostoru radikální ideologie nebo zvolí pragmatičtější přístup.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (22 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*