Ladikovy glosy: Ministra pro legislativu nepotřebujeme, i když jsme jej ještě včera potřebovali




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

03. říjen v dějinách:

  • V roce 1814 se narodil Michal Jurjevič Lermontov, ruský básník a spisovatel: „Člověk! Jak ubohý to tvor!… Co chce? Všem zbývá místa dosti zde, pod čistými nebesy. Proč jediný, pln msty a zlosti, vždy nové krve přeje si?“

     
  • V roce 1953 protikomunističtí odbojáři Ctirad a Josef Mašínovi, Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda překročili u Hory Svaté Kateřiny československo-německou hranici a vydali se přes území NDR do Západního Berlína, kde se chtěli přihlásit americkým vojenským úřadům a bojovat proti československému totalitnímu režimu zvenčí.

 

Od roku 1945 bylo v atmosféře provedeno více než dva tisíce termonukleárních testů. Žádný z nich nezpůsobil globální oteplení. Zato vaše kamna na dřevo, to je něco úplně jiného…

 

iDNES: Íránský ministr zahraničí Abbás Arakčí v noci na středu na sociální síti X napsal, že Írán zaútočil v úterý na Izrael v sebeobraně a že cílem úderu byla jen vojenská infrastruktura. „Naše akce je ukončená, pokud se izraelský režim nerozhodne vyvolat další odvetu,“ uvedl Arakčí.

 

Milan Vodička na iDNES: Pokud válka vypukne, dovede k ní obě země samospád událostí. Z toboganu už skoro není nouzový východ. Nasedly na něj v kostce takto: Írán přes Hizballáh roky poštíval Izrael, aby si vylepšoval pověst samozvaného vůdce muslimského světa. Teď Írán po sérii ponížení nemohl nereagovat. Izraelci útočili na jeho chráněnce Hamás a Hizballáh. Zabíjeli vysoké íránské důstojníky. Bombou dostali šéfa Hizballáhu a předtím šéfa Hamásu, toho dokonce ve vládní vile v Teheránu. Zesměšnili své protivníky majstrštykem s vybuchujícími pagery. A teď navíc vjeli do Libanonu, což jsou kasárna Hizballáhu. Írán ztrácel tvář. Kolem salvy, která mu ji měla vrátit, dával najevo, jako by ji nemyslel úplně vážně. Dopředu ji oznámil USA a po ní řekl, že tím úplně končí, pokud Izrael nevrátí úder. Jenže Izrael ho vrátí. Dokonce má dojem, že musí. Další důvod souvisí s krajovým folklorem. Vše se teď stupňuje podle vzorce blízkovýchodní logiky, že rána se musí vrátit a musí být silnější. To je jediné zastrašení. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Írán udělal velkou chybu a draze za ni zaplatí. Íránci kontrovali, že pokud Izrael provede protiúder, odpovědí znovu i oni a tentokrát bude salva „zničující“. Půdorys eskalace je narýsován.

 

Vidlák: Írán vzkázal (opět), že tím považuje zabíjení svých lidí za uzavřené. Ale bohužel, zdá se, že někdo v Tel Avivu chce dosáhnout toho, aby válka s Íránem byla a aby byla definitivně vyřešena. A tak se prý bude dělat odveta. Ta bude následována další odvetou… a voila… budeme tu mít další nevyhratelnou válku.

 

Společnost pro obranu svobody projevu: Vláda se opět pokouší o cenzuru – snaží se propašovat do mediální novely povinnost ČT “přispívat k postupu proti” blíže neurčeným “dezinformacím”. Tento přílepek údajně navrhli Piráti. “Právník Tomáš Nielsen varuje před novými penězovody pro neziskové organizace a analytik Štěpán Kotrba se přidává, že není důvod „boj s dezinformacemi“ speciálně jmenovat, zvláště v situaci, kdy není zřejmé, co skutečná dezinformace je.”

Předseda sněmovního výboru pro mediální záležitosti Patrik Nacher: „Vyvolává to dojem, že to ČT a ČRo doteď nedělaly, a za další by to mohlo vyvolávat tlak, aby veřejnoprávní média proti dezinformacím vystupovala proaktivně, což v momentě, kdy je termín dezinformace nejasný, mohlo by to být nebezpečné.”

 

iDNES: Norská koruna chřadne. Utichají přístavy, nestaví se, zavírají restaurace. Norská měna v posledních měsících poměrně silně oslabuje. Vůči euru od roku 2022 ztratila již asi pětinu své hodnoty, a to i přesto, že Norsko se řadí k nejbohatším zemím na světě. Oslabující norská koruna má celou řadu důsledků, které začínají pociťovat těžební firmy, místní obchody i třeba výrobci zdravotnicích pomůcek.

Tak já nevím. Lžou nám v přímém přenosu? Nebo jsou tak blbí, že si myslí, že si neumíme najít graf kurzu norské koruny? Za posledních 12 měsíců vypadá takto (já jsem si tedy myslel, „poměrně silné oslabování“ vypadá jinak.

 

Air Baltic: Děkujeme, že jste hlasovali a pojmenovali naše letadla! Gratulujeme k 35. výročí Baltic Way! V den, kdy si připomínáme demonstraci jednoty mezi pobaltskými státy, jsme dojati ohromující odezvou a pospolitostí, kterou pobaltský lid v tomto hlasování projevil! Celkem jsme získali přibližně milion hlasů! Pro naši flotilu je výsadou nést jména těchto měst po celém světě, což ukazuje naši jednotu a hrdost.

Přátelé, gratulujeme vám také k 35. výročí Baltic Way. Navíc máme švejkovskou radost, že jsme přispěli do ankety výrazným způsobem, námi vybrané město v anketě zvítězilo a nyní bude mezi národy brázdit vzduch váš letoun s lyrickým názvem: Kunda.

 

Jana Marková: Najednou je nepotřebujeme? O čem je řeč? O ničem menším, než je “ministr pro legislativu” a jeho agenda, kterého jsme předtím strašně moc nutně potřebovali. Ovšem hlavně jako trafiku pro ty, které bylo nutno v rámci pětikoalí smlouvy někam upíchnout. Tedy pro Piráty. Což je naprosto šílené, protože šetřit se musí, ale jinde a u jiných. Zkrátka si tím ty Piráty koupili a o tom žádná. Stejně, jako si koupili Bartoše pomocí jeho fleku na místním rozvoji. A Piráti se radostně koupit nechali, a teď neradostně nesou následky. Dobře vám tak bukanýři. Kdo s čím zachází…..

Každopádně stavební řízení je průšvih, o tom žádná, ale takových průšvihů už bylo. Zvlněné dálnice, zapomenuté miliardy v EU, nefunkční přijímačky, chybějící základní léky, a tak dál a tak podobně.

 

Richard Perman: Ministr zahraničí USA Anthony Blinken prohlásil, že Ukrajina může útočit u nich doma vyrobenými zbraněmi, na jakékoliv místo v hloubi Ruské federace. K tomuto prohlášení se vzápětí přihlásila i Velká Británie. Zanedlouho vydal prohlášení Zelenský, že Ukrajina začala vyrábět balistické rakety s dlouhým doletem a jednu již úspěšně otestovala. Myslím, že na těchto těsně po sobě jdoucích prohlášeních, cosi hodně moc páchne. Nechce se mi věřit, že Ukrajinci v této době samostatně vyvinuli balistickou raketu, když již přes rok žadoní o tyto rakety na západě a hlavně o povolení posílat je na civilisty v ruských městech. Neb o nic jiného těm náckům nejde. Jsem přesvědčen že dostali neoznačené komponenty ze západu, které za pomoci instruktorů a inženýrů z NATO na Ukrajině pouze smontovali. A navigovat na cíl je stejně budou vojáci NATO, přes satelity NATO. Jde jen o hru se slovíčky, která pokud se rozehraje, zamíří ke stejnému cíli, tedy k III. WW.

 
 
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (25 votes, average: 4,96 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

  1. „…žadoní o tyto rakety na západě a hlavně o povolení posílat je na civilisty v ruských městech. Neb o nic jiného těm náckům nejde.“
    Nojo, náckové z rusácka vraždí civilisty náckům na Ukrajině a hlupáčkové s hlavou zabořenou v prdeli vrchního kremelského vajgla vrahoviče si zřejmě myslí, že si to náckové na Ukrajině mají nechat líbit.
    Ostatně, mrtvej rusák, dobrej rusák.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*