„Agenda příležitostí“ aneb jak se kupují černošské hlasy




Sdílet článek:

PETR HOMOLA

Máte dobrý podnikatelský projekt, jste černý Američan a hodí se vám 20 000 dolarů? Volte Kamalu Harrisovou, první Indku v Kongresu USA, která by se ráda stala první Afroameričankou v Bílém domě!

Kamala Harris se blíží k nejhoršímu volebnímu výsledku demokrata u černých Američanů za posledních 64 let, což samozřejmě imagemakeři její kampaně dobře vědí. Vytáhli tedy do boje se zlým bělochem Trumpem a navrhují poskytnout jednomu miliónu černých podnikatelů nevratnou půjčku ve výši 20 000 dolarů (cca 460 000 Kč). Program úplatků nazvali „Agenda příležitostí“ s podtitulem „Donald J. Trump je vážnou hrozbou pro životy černochů“.

„Agenda příležitostí“ obsahuje však další panely, nejen peněžité dotace vázané na rasu. Nabízí:

● Národní iniciativu pro spravedlnost v oblasti zdraví zaměřenou na černé Američany. Černí Američané si zaslouží lepší zdravotní péči

● Legalizaci marihuany, aby američtí černoši nestáli stranou společnosti

● Zákonem usměrněné ceny potravin

● Podporu regulačního rámce pro kryptoměny, aby byli chráněni černoši, kteří do kryproměn investují

Prováděcí předpisy, které by uvedly v život tyto rasou podmíněné dotace, budou i pro demokratické socialisty legislativní oříšek. Limitovat jakékoliv zvýhodnění rasou je totiž v USA nepřípustné. Posledních třicet let se to demokraté snažili obcházet poskytováním vládních dotací nadacím, které nebyly vázány na dodržování zákazu diskriminace a do jejichž hospodaření jako soukromým subjektům nikdo zasahovat nemohl. To se za vlády Donalda Trumpa změnilo, a kdo chce peníze od federální vlády, musí jejich způsob vynakládání zveřejňovat. S tím je spojena celá řada zajímavých soudních bitev, mj. také o tom, jak a kdy mají být takové údaje zveřejňovány apod.

Důležitým předělem v oblasti „pozitivní diskriminace“ bylo loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ve věci Students for Fair Admissions versus Harvard.

Zde soud poměrem hlasů 6:2 rozhodl, že přijímací program Harvard University porušuje ustanovení o ochraně rovnosti dané 14. dodatkem Ústavy USA.

Demokratická soudkyně Ketanji Brown Jacksonová se z řízení vyřadila, neboť je členem poradního sboru absolventů univerzity (Harvard Board of Overseers).

Ve sporu šlo o to, zda afirmativní akce upřednostňující americké černochy před Asiaty, Hispánci a bělochy jsou, či nejsou v rozporu s Ústavou USA. Soud rozhodl, že jsou rasistické a musí být zrušeny.

Případy, které vyvrcholily tímto rozhodnutím, se táhnou Spojenými státy v podstatě desítky let. Řada univerzit uplatňovala kvóty pro černé Američany, jiné univerzity poskytovaly odlišné podmínky pro přijímací řízení v závislosti na rase uchazeče apod. To v praxi přinášelo další formy diskriminace.

Pokud chce Harrisová poskytovat nevratné půjčky jen černochům, pokud chce lepší zdravotní péči jen pro černochy (a ne pro všechny pacienty) a pokud chce podporovat legální užívání marihuany proto, aby černoši nemuseli do vězení, je to výraz šílenství, které rasovou předpojatost v USA jen prohloubí.

Konzervativní noviny

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*