Eurostat potvrdil, že vláda loni hospodařila s druhým nejvyšším schodkem v dějinách Česka, přibližně 347 miliard korun




Sdílet článek:

LUKÁŠ KOVANDA

Schodek byl nominálně vyšší dokonce i než ten z covidového roku 2020.

Eurostat letos v průběhu roku postupně opravuje a reviduje čísla ke schodku státního rozpočtu v roce 2023. Započítal tedy do schodku dluh, který vláda vyvedla mimo rozpočet, zjevně aby si schodek znovu snížil. A také vláda odmítla započítat část dividendy ČEZ, kterou si vláda v rozporu s mezinárodní metodikou započítala celou. Dnes potvrdil, že schodek samotné vlády, resp. ústředních vládních institucí činil po těchto úpravách loni 346,9 miliard korun. To je druhý nejvyšší nominální schodek v historii České republiky. Vyšší schodek, 358,5 miliardy korun, vykázala vláda pouze roku 2021. Dokonce iv covidovém roce 2020 byl schodek nižší, činil tehdy 344,7 miliardy korun.

Položku „deficit ústředních vládních institucí“ je třeba odlišit od souhrnné položky „deficit vládních institucí“, která zahrnuje také hospodaření krajů a obcí. Ty v uplynulých letech dosahovaly přebytku, trendově nominálně rostoucího. Takže celkovou statistiku vládních institucí vylepšují, protože jejich přebytky snižují deficit vlády, resp. ústředních vládních institucí. Položku ústředních vládních institucí tvoří dominantně výsledek hospodaření státního rozpočtu. Na rozdíl od statistiky ministerstva financí k plnění rozpočtu ale zahrnuje také výsledek hospodaření mimorozpočtových fondů nebo – z hlediska relativní výše spravovaných prostředků již spíše zanedbatelně – organizací typu veřejných škol.

 

lukaskovanda.cz

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*