Rande s osudem: BRICS nabízí naději v době války




Sdílet článek:

PEPE ESCOBAR

A je to tady! Rande s osudem. Vše je připraveno na nejdůležitější geopolitické a geoekonomické setkání roku a pravděpodobně i desetiletí: summit BRICS pod ruským předsednictvím v Kazani, hlavním městě Tatarstánu, kde sunnitští Tataři koexistují v dokonalé harmonii s pravoslavnými křesťany.
Veškerá namáhavá práce šerpů a analytiků v průběhu roku 2024 – na kterou dohlížel hlavní ruský diplomat odpovědný za BRICS, náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov – se před summitem sblížila do tří závěrečných, samostatných klíčových zasedání v Moskvě, na nichž se seskupili ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí BRICS, pracovní skupiny a podnikatelská rada.

To vše v kontextu, který je nyní globální většině důvěrně známý. Souhrnný HDP současných zemí BRICS činí více než 60 bilionů dolarů, což je daleko před zeměmi G7; jejich průměrné tempo růstu do konce letošního roku se předpokládá ve výši 4 %, což je více než celosvětový průměr 3,2 %; a většina hospodářského růstu v blízké budoucnosti bude pocházet z členských zemí BRICS.

Ještě před setkáním ministrů financí a guvernérů centrálních bank ruský ministr financí Anton Siluanov zdůrazňoval, že BRICS chce obejít „zpolitizované“ západní platformy – což je nenápadná narážka na sankční tsunami a zbrojení amerického dolaru -, protože BRICS pracuje na vytvoření vlastního mezinárodního platebního systému, který bude přátelský ke globální většině.

Kontext toho, o čem se bude tento týden v Kazani rozhodovat, je neméně palčivý, neboť nekontrolovaný chaos věčných válek hegemonů – od Ukrajiny po západní Asii – dokonce podstatně ovlivnil těžkou práci BRICS a nutnost vybudovat nový mezinárodní systém geoekonomických vztahů prakticky od nuly.

Důvěryhodný scénář eskalace války mohl být zmařen únikem tajných informací na vysoké úrovni pro Five Eyes o přípravách Izraele a USA na úder na Írán. K úderu nakonec dojde – s hrozivými následky -, ale pravděpodobně ne tento týden, kdy mohl být načasován tak, aby výslovně a zcela narušil summit v Kazani a vytlačil jej z titulních stránek světových novin.

Společné prohlášení ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí BRICS možná nezní příliš odvážně, ale tato omezení odrážejí nejen opatrnost, když čelí nebezpečnému, do kouta zahnanému Hegemonovi, ale i vnitřní rozpory mezi členy BRICS.

Prohlášení uznává „potřebu komplexní reformy globální finanční architektury s cílem posílit hlas rozvojových zemí a jejich zastoupení“. Přesto zůstává zřejmé, že USA mají na důkladné reformě MMF, Světové banky a brettonwoodského systému menší než nulový zájem. Zejména Rusko a Čína si plně uvědomují, že je zapotřebí post-brettonwoodského systému.

Prohlášení je důraznější, pokud jde o iniciativu BRICS pro přeshraniční platby, přezdívanou BCBPI, a vítá „používání místních měn v mezinárodním obchodě“ a „posílení bankovních sítí“, které je umožní. Přesto je vše prozatím pouze „dobrovolné a nezávazné“. Očekává se, že Kazaň dodá procesu určitý náboj.

Ne protizápadní skupina, jen nezápadní skupina

Prezident Putin ve svém projevu na zasedání Podnikatelské rady BRICS minulý pátek a v následném kulatém stolu s vedoucími mediálních skupin členů BRICS vlastně shrnul všechny hlavní dosavadní body. Zde jsou hlavní body.

O úloze šanghajské NDB, banky BRICS: Rusko „rozšíří možnosti NDB“; banka by se měla stát hlavním investorem do velkých technologických a infrastrukturních projektů pro členy BRICS a širší země globálního Jihu. To dává naprostý smysl, když NDB financuje rozvoj infrastruktury a obchodně se podílí na spolupráci s místními soukromými společnostmi. Mimochodem, příští prezident NDB bude Rus; hlavním kandidátem je Alexej Možin, který dříve působil v MMF.

O vytvoření jednotné digitální infrastruktury pro země BRICS: již probíhá. Rusko pracuje na „využití digitálních měn v investičních procesech v zájmu ostatních rozvojových ekonomik“. To souvisí s prací BRICS na vlastní verzi systému SWIFT pro mezinárodní finanční transakce. A také souvisí s BRICS Pay – debetní kartou, jejíž první zkušební provoz proběhl během zasedání Podnikatelské rady minulý týden, ne nepodobnou AliPay v Číně, a která bude brzy zavedena ve všech členských zemích BRICS.

Jednotná měna BRICS: „Zatím se o tom neuvažuje, tato otázka ještě nedozrála.“ Putin zdůraznil, že dekolarizace probíhá krok za krokem: „Podnikáme jednotlivé kroky, jeden po druhém. Pokud jde o finance, dolar jsme nezavrhli. Dolar je univerzální měnou. Ale nebyli jsme to my – nám ho zakázali a zakázali [ho] používat. A nyní je 95 % veškerého zahraničního obchodu Ruska denominováno v národních měnách. Udělali to sami vlastníma rukama. Mysleli si, že se zhroutíme.“

Výzva pro jednotnou měnu BRICS: To „vyžaduje důkladnou ekonomickou integraci (…) Kromě vysoké úrovně integrace mezi členy BRICS by zavedení jednotné měny BRICS znamenalo srovnatelnou kvalitu a objem měny (…) Jinak budeme čelit ještě větším problémům, než jaké se vyskytly v EU.“ Putin připomněl, že když bylo v EU zavedeno euro, jejich ekonomiky nebyly srovnatelné ani rovnocenné.

Putin v Kazani absolvuje nejméně 17 dvoustranných jednání. Znovu zdůraznil, že „BRICS není protizápadní skupina, je to jen nezápadní skupina“.

A jmenoval klíčové ekonomické hybatele v blízké budoucnosti: Jihovýchodní Asie a Afrika. Rozvoj „bude objektivně probíhat především v členských zemích BRICS. To je globální Jih. To je jihovýchodní Asie. To je Afrika. Pozitivní růst bude existovat v silných zemích, jako je Čína, Indie, Rusko a Saúdská Arábie, ale země jihovýchodní Asie a Afriky budou vykazovat rychlejší růst z několika důvodů.“

Vyzdvihl také hlavní projekty rozvoje infrastruktury mezi zeměmi BRICS a globálního Jihu: Severní mořskou cestu – kterou Číňané definují jako Arktickou hedvábnou stezku – a Mezinárodní dopravní koridor Sever-Jih (INSTC), jehož klíčovými partnery je triáda BRICS Rusko-Irán-Indie. V souvislosti se Severní mořskou cestou Putin zdůraznil, že „budujeme flotilu ledoborců, která nemá ve světě obdoby. Bude to jedinečná flotila, sedm jaderných ledoborců a 34 dieselových, vysoce kvalitních, těžkých ledoborců“.

O rusko-čínském strategickém partnerství: je to jeden z klíčových faktorů stability ve světě; ve vzájemných vztazích „nejsou starší ani mladší“. Ohledně Velké šachovnice: „Rusko nezasahuje do vztahů mezi USA a Čínou,“ i když „Evropané byli prostřednictvím NATO zataženi do Asie. Nikdo se Evropanů neptá, zda si chtějí pokazit vztahy s Čínou, zda chtějí využít subjektů NATO ke vstupu do Asie a vytvořit situaci, která by vyvolala obavy v regionu, konkrétně v Číně. Přesto jsou vtahováni jako štěňata.“

Věčné války se zaměřují na BRICS

V Kazani se bude konat zvláštní zasedání o Palestině za účasti členů BRICS plus BRICS Outreach – jako u partnerů (Turkie je zahrnuto). Putin se domnívá, že „rozpuštění blízkovýchodního kvarteta bylo chybou“. Kvartet zahrnoval Rusko, USA, OSN a EU. Teoreticky mělo zprostředkovat izraelsko-palestinský mírový proces. V praxi se tak nestalo.

Součástí kvarteta byl i známý válečný štváč Tony Blair. Putin diplomaticky řekl: „Nemám v úmyslu obviňovat zde Spojené státy ve všech aspektech, ale bohužel bylo špatné tuto čtveřici [Kvartet] rozpustit.“

Znovu zdůraznil, že „Rusko důsledně zastává názor, že rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN o vytvoření dvou států – Izraele a Palestiny – by mělo být realizováno“. A významně dodal, že „Rusko je v trvalém kontaktu jak s Izraelem, tak s Palestinou“.

To lze chápat jako strategické zprostředkování a seriózní výměnu názorů. Přesto se neodvážil jít přímo do ohně, pouze řekl, že doufá, že „nekonečná výměna úderů“ mezi Izraelem a Íránem ustane, a zároveň dodal, že „hledání kompromisu v arabsko-izraelském konfliktu je možné, ale jedná se o velmi citlivou oblast“.

Vše výše uvedené je pro kontext BRICS velmi významné, protože věčné války v západní Asii vážně zasahují do práce v rámci BRICS. A navíc jsou Věčné války, studená, hybridní a horká, ve skutečnosti v podstatě namířeny proti třem členům BRICS, Rusku, Íránu a Číně – ne náhodou označovaným jako tři největší existenční hrozby pro Hegemona.

A to nás nevyhnutelně přivádí k Ukrajině. Putin zdůraznil, že „ruská armáda se stala jednou z nejefektivnějších a nejmodernějších armád na světě (…) Až NATO přestane bavit vést proti nám tuto válku, zeptejte se jich. Byli jsme připraveni pokračovat v boji, jsme připraveni pokračovat v boji a budeme mít navrch“.

Putin potvrdil to, co už léta studuje třeskutý vojenský analytik Andrej Marťanov, a vysvětlil, že moderní válka je válkou matematiků – což křeslovým válečníkům NATO zcela uniká: „Od lidí, kteří bojují v terénu, jsem slyšel, že dnešní válka je válkou matematiků. Rádiová rušicí zařízení by byla účinná proti určitým dodávkovým vozidlům a potlačila by je. Druhá strana si například spočítala a propočítala, jaká je protisíla, a přeprogramuje software svých úderných prostředků během týdne nebo tří týdnů.“

Co se týče bojiště, „mezinárodní řád založený na pravidlech“ se dočkal svého ponižujícího zániku na černé půdě Novorosie, Putin nemůže být v otázce „jaderné Ukrajiny“ důraznější: Řeknu to na rovinu: „Je to nebezpečná provokace, protože každý krok tímto směrem bude čelit reakci (…) Řeknu to na rovinu, Rusko to nedopustí, ať se děje cokoli.“

Sázky v Kazani nemohly být vyšší. Do konce týdne se globální většina dozví, zda se Kazaň zapíše do dějin jako mezník nového, vznikajícího systému mezinárodních vztahů, nebo zda bude hrubá taktika „rozděl a panuj“ nadále oddalovat neúprosný zánik starého řádu.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (6 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*