Zvýšení platů politiků? Všichni dosáhneme blahobytu, ale ne ve stejnou dobu




Sdílet článek:

DTO/VIDLÁK

Potvrzení, že nebyl konfidentem StB od slovenského ministerstva vnitra pro Andreje Babiše, další sliby předsedy vlády Petra Fialy, zvyšování platů politiků, návštěva Otakara Foltýna v Bruselu a summit zemí BRICS bez naší účasti – to byla hlavní témata pravidelné rubriky publicisty a poradce europoslance Dostála Daniela Sterzika, zvaného Vidlák.

Andrej Babiš získal dobrozdání od slovenského ministerstva vnitra, že nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Liberálně demokratická úderka v čele s premiérem zaútočila na Slovensko, že uzavřelo s Babišem nechutný handl. Ale pomůže ten verdikt Babišovi ve volbách nebo už je to voličům jedno?

Především si nemyslím, že by tato pěkná tečka za tím naším případem něco změnila na rozložení politických sil. Ať by soud dopadl jakkoliv, hnutí ANO by nemělo ani nižší ani vyšší preference. Liberální úderce se prostě zlomil jeden z klacků, kterými Veľkého Bociana tloukli po hlavě. Oni to teď opláčou, projeví padesát odstínů nenávisti a najdou si něco jiného, protože kdo chce Babiše bít, hůl si vždycky najde. Kdyby to našim liberálním lepševikům trochu myslelo, tak by věděli, že vliv na Babišovy preference má jednak Andrej sám a snažili by se mu do diskuse strčit kvalifikovanější oponenty, a pak má na jeho preference vliv především Petr Fiala, na kterého už dávno měli někde nechat spadnout sloupec ministerských šanonů a pohřbít ho zaživa.

Komunikace předsedy vlády Fialy dosahuje manické fáze. Začal například tvrdit, že konsoliduje veřejné finance, i když roste zadlužení, že plníme maastrichtská kritéria, že příští rok bude růst 2,7 procenta, že „děláme všechno, abychom podpořili růst firem a růst lidského potenciálu.“ Je to špatnou medikací?

Vidíte, my tady pořád tvrdíme, že přichází totalita, a přitom ve skutečnosti přichází debilita… To nebude medikací, spíš to bude v tom přísloví našich babiček: „Komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.“ Ale on přece Fiala neříká nic jiného, než co říkal celou dobu. Takhle stejně přistupoval k válce na Ukrajině, k energetické krizi, k inflaci, drahotě… Pořád rozhazoval rukama a říkal, že máme důvěřovat vládě, protože oni to narozdíl od Andreje Babiše umějí. Dělá to i teď. Jen, bohužel, vládní spin doktoři už nedokážou realitu zakrývat. Proti Péťovi se postavil už i Eurostat, Evropské komisi se také moc nezavděčil, ba ani Tykačovi se nezavděčil… Prostě před dvěma roky sliboval a teď skutek utek. Proto to začalo vypadat tak blbě.

Vláda chce zvednout politikům platy o 6,9 procentního bodu. Podle reakcí na sociálních sítích nebo v hospodách se zdá, že jim to lidé nepřejí. Ale máslo už stojí přes 60 korun, co mají proboha dělat?

Vy tady pořád řešíte máslo, máslo, ale že je zapotřebí pomoci Ukrajině k vítězství, to je vám úplně jedno. Jak řekla Markéta Pekarová, Rusko je kolos na hliněných nohách a pokud se všichni uskromníme, už brzy se to na východní frontě otočí a nastanou samá pozitiva a sociální jistoty. Jen to nějak trvá a politici nemohou tak dlouho čekat. Proto to dělají jako v Číně. Všichni dosáhneme blahobytu, ale ne ve stejnou dobu. Naše skvělá čtyřkoalice si ty sociální jistoty zařídí o něco dřív.  My ostatní si počkáme, až Rusko prohraje.

Vrchní koordinátor komunikační koordinace vlády Otakar Foltýn navštívil Evropský parlament, aby tam posnídal s dalšími Čechy a Češkami. Pozvali taky vás?

Pozvali… Ale bohužel nemohu být všude. Musel jsem rozvracet naše pokrokové liberální zřízení zase na jiném místě. Ale nechal jsem si od kolegů podrobně poreferovat. Prý po devadesátiminutové přednášce zjistili, že zkratka TZLD je pro našeho strategického inkvizitora ještě moc mírná. Víte, kdysi byli lidé prostě jen hloupí. Ale pokrok nezastavíš, dneska to musejí ještě i všem ukázat. Ať se plukovník objeví kdekoliv a řekne tam cokoliv, vždycky to naši čtyřkoalici poškodí. Je radost mít takového soupeře.

Co vlastně znamená zkratka TZLD? Nepřišel jsem na to…

Tupý Zelený Lampasácký Debil. Pan plukovník totiž vyzval svého kamaráda Bohumila Kartouze, aby o něm právě toto veřejně řekl. A protože za to Kartouz nebyl zatčen, považoval to strategický komunikátor za důkaz, že u nás existuje svoboda slova. Já osobně si myslím, že dnes nevíme ani dne ani hodiny, a proto je zapotřebí stále znovu a znovu přezkoumávat, jestli svoboda slova stále ještě platí. A jaký lepší způsob použít, než ten, který doporučil sám pan Foltýn, že?

Tak uvidíme… V Kazani proběhl summit zemí BRICS. Marně jsem pátral po nějakém zástupci České republiky, ministr Lipavský se toulal někde jinde. Není to chyba?

Myslím, že velikost této chyby doceníme teprve v příštích letech… Až už Lipavský nebude ministrem zahraničí a nějaký jeho nástupce se bude snažit dostat k Eldorádu, kde už budou všechny dobré claimy vykolíkované. Ale nic není ztraceno… ono se totiž ukazuje, že všichni nejsou blbí, jak Fiala a jeho skvadra, a začínají se ustavovat polosoukromé iniciativy, které se na příští summit BRICS chtějí vypravit s vrážet tam nůž do zad té naší transatlantické jednotě.

Tedy… pokud jim to nějaký Foltýn nezakáže.

DENÍK.TO

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (10 votes, average: 4,70 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

3 Comments

  1. Důchodce oškubali, občany oholili, inflaci rozjeli, rozvrat prohloubili, sekeru ještě hlouběji zaťali, tak proč by si propánakrále nemohli sami zvýšit už tak obludně nadhodnocené platy?

  2. Starý totalitní vtip:

    Na sjezdu KSČ řešili otázku, jestli v komunismu budou peníze ??

    Ortodoxní komunisté říkali, že nebudou.
    Revizionisté říkali, že určitě budou.

    Ale jen praví Marx-Leninisté ví, že u někoho budou, a u někoho nebudou.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*