Odveta Izraele za raketový útok Íránu dostala konkrétní podobu




Sdílet článek:

LIBOR NOVÁK

Izrael plánuje v nadcházejících dnech provést “významnou odvetu” za úterní raketový útok, který spustil Írán. Tato odveta by měla zahrnovat útoky na ropná zařízení a další strategické cíle na íránském území.

Tuto informaci ve středu zveřejnil americký zpravodajský server Axios, odkazující na izraelské zdroje.

Podle Axiosu se mezi izraelskými činiteli hovoří o možném útoku na íránská ropná zařízení, zatímco někteří zmiňují i variantu cílených atentátů a útoků na íránské systémy protivzdušné obrany.

Poslední izraelská odveta po dubnovém raketovém a dronovém útoku Íránu byla omezená a zaměřila se pouze na jeden systém protivzdušné obrany S-300. Izrael však tentokrát plánuje razantnější odpověď, píše Axios.

Írán pohrozil, že pokud Izrael odpoví silou, zopakuje své útoky. Podle Axiosu by v takovém případě mohly izraelské údery směřovat i na íránská jaderná zařízení.

Izraelský zdroj, který si přál zůstat anonymní, uvedl, že izraelský bezpečnostní kabinet zatím nerozhodl o přesné podobě odvety. Izrael plánuje reagovat nezávisle, ale kvůli strategickým důsledkům koordinuje své kroky s USA.

Během úterních jednání mezi americkou administrativou prezidenta Bidena a izraelskou vládou USA potvrdily svou podporu izraelské reakci, ale zdůraznily, že musí být přiměřená.

Úterní íránský raketový útok na Izrael zahrnoval 180 balistických raket, z nichž izraelská armáda dokázala zachytit značný počet. Podle Teheránu šlo o odvetu za zabití několika vůdců a velitelů proíránských militantních skupin, včetně libanonského Hizballáhu, palestinského Hamásu a íránských Revolučních gard.

EUROZPRAVY.CZ

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (24 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*