Ladikovy glosy: Europarlament řešil, jak se z “Mladé pohledné” stala “Stará myslivecká”




Sdílet článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

18. říjen v dějinách:

  • V roce 1867 se narodil Alois Rašín, český ekonom: „Za službu vlasti se neplatí!“

     
  • V roce 1918 byla v Paříži byla vydána Washingtonská deklarace, ve které členové exilové vlády Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik a Edvard Beneš prohlásili nezávislost československého národa.

 

iDNES: Tarif O2, který kromě neomezeného volání a neomezených SMS obsahuje neomezená data rychlostí 10 Mb/s, nabízí O2 standardně za 949 korun, nyní jej lze získat se slevou. V akci jej operátor nabízí za 549 korun. Tarif bude platit po dobu šesti měsíců. Po jejich uplynutí pak zákazník bude platit opět 949 korun.

Proč mě jen napadají slova o zlodějích? V Gruzii byl podobný tarif za 250 Kč, v Rusku za 180 Kč…a tady má být zákazník vděčný, že ho půl roku budou okrádat méně…

 

Parlamentní listy: Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na „kárném“ pohovoru moravský bloger a asistent europoslance Ondřeje Dostála (zvolen za STAČILO!) Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Důvodem pohovoru byl výrok, že Danuše Nerudová strávila v maskérně nejdelší dobu ze všech a z „Mladé a pohledné“ se stala „Stará Myslivecká“.

No, mě by hlavně zajímaly ty interní materiály, kde se jakýmsi cizím komisařům v několika jazycích vysvětlují pojmy Mladá pohledná nebo Stará myslivecká.

 

Jan Tichý: Zdá se, že se kyvadlo dějin otáčí, progresivismus už přestává frčet. Stávající systém „liberální demokracie“ používá (zpočátku plíživě, nyní už veřejně) totalitní manýry jako je (auto)cenzura, dvojí (dozi)metr, propagace a propaganda, dehonestace rebelů. Manipulace strachem dobře zafungovala za Covidu, ale už tak nefunguje. Zaměření politiky na „proti něčemu“ a tady jsou nepřátelé, kteří za všechno můžou, se už také vyčerpalo. Zastrašování se stále u více lidí míjí účinkem. Také seznamy těch, kteří jsou „FUJ“ začínají působit opačně, než je původně zamýšleno. Resp. působí jen na ty vládnímu narativu poslušné občany, tj. jde tu o přesvědčování přesvědčených. Na některé lidi, co dosud o rebelech nevěděli, to zapůsobí jinak. Když před nimi hloupí „slouhové režimu“ varují, musí to být přece slušní, vzdělaní a moudří lidé.

Podívejme se na seznam od Seznamu pozitivně. Byť to Seznam jistě takto nezamýšlel, udělal „dezinformátorům“ v podstatě skvělou reklamu. Kde jinde si poslechnete skutečné inspirující osobnosti, než v pořadu „Kupředu do minulosti“ Martiny Kociánové?

Oni to jsou lidé, kteří kdysi bývali vidět a slyšet i v mainstreamu. A tam už je nechtějí. Tak si je pozvou jinam a tam si je můžeme poslechnout, nebo si od nich něco přečíst. To je svoboda. Děkuji Seznamu, že takový seznam vydal. Ano, jsou tam i extrémy a trefy do černého, ale pokud ctíme svobodu slova a svobodu volby, mají i takové názory mít prostor na veřejnosti. Ten, kdo omezuje svobodu slova je cenzor a ten, kdo cenzuruje se bojí. Tak jednoduché to je.

 

Týdeník policie: V Přerově někdo poškodil rychlostní radar. Pravděpodobně střelbou.

Jo, už největší drrramatik všech dob říkal: „Mám bytostný pocit, že se občanské společnost prrrobouzí…“

 

Jana Petrová: Zelenského mír. Není to tak dávno, co sám prezident (i ten náš) přiznal, že je třeba válku ukončit, byť za dočasné ztráty části ukrajinského území. A najednou je zase všechno jinak. Najednou je to rétorika bůhvíčím našláplého Zelenského, který jakoby se v ukrajinském parlamentu vznášel ve svém vlastním světě velkého vůdce s velkým vítězstvím. A to tak moc, až z něho šel strach. Ne z něho jako silné osobnosti, ale z toho, jak moc dokáže měnit názory a jak moc to může být nebezpečné pro nás všechny. Neřízená střela. Nebo někým velmi nebezpečně řízená střela. Tak bych to nazvala. Co aktuálně požaduje?

– Okamžitou pozvánku do NATO. Tedy přeloženo, okamžité přímé zapojení NATO do války s Ruskem.

– Přemístění války na ruské teritorium. Přeloženo, obranná válka se mění na útočnou. Ideálně po tom vstupu do NATO.

– Západní země mají povolit útočit jimi dodanými zbraněmi dlouhého doletu hluboko na ruské území. Tento bod má tajnou přílohu a já si myslím že ta bude něco jako slůvko i JADERNÝMI. Ale to je pouze moje spekulace samozřejmě.

– Kyjev navrhuje rozmístit na svém území komplexní nejaderný odstrašující balíček, který by měl odradit Rusko od další agrese. I tento bod má ovšem tajný dodatek, do něhož mají přístup vedoucí představitelé Spojených států, Spojeného království a Itálie. Opět mi něco říká, že nejaderný bude jen do jisté míry. Kterou určí…..

A na závěr třešnička. Kyjev navrhuje, aby po válce ukrajinští vojáci nahradili americkou armádu, která zajišťuje bezpečí Evropy. Jací vojáci? To torzo, co mu zbylo? Ti branci, které nahání už úplně všude? On sám nechce na svém území (pochopitelně) Rusy a sám by se hrnul obsazovat mírově Evropu? To jako vážně? Chce si u nás zopáknout rok 1968? Nebo jak to máme chápat?

 

Vidlák: Tak jsme se dozvěděli, jak vypadá Zelenského mírový plán. Hele… vyskytuje se v něm vůbec slovo mír? Ukrajina bude přijata do NATO, Ukrajině . budou dány zbraně, aby s nimi mohla Rusům zasolit, americká vojska přijdou na Ukrajinu a naopak ta ukrajinská přijdou hlídat před Ruskem západní Evropu. Už se těšíte, jak nad vaší bezpečností bude bdít prapor Azov?

 

Izvestija: „Plán vítězství“, prezentovaný ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož mandát vypršel 20. května, je ve skutečnosti plánem na porážku, toto prohlášení učinil maďarský premiér Viktor Orban na rozhlasové stanici Kossuth .

Podle Orbana nelze Zelenského vojenský plán vyhrát „můžete jen prohrát“. Připomněl také, že Maďarsko se neúčastní iniciativ, které z plánu vyplývají.Ještě v ten den poradce maďarského premiéra Balázs Orbán označil „plán vítězství“ za nejkratší cestu k začátku třetí světové války . Ta má podle něj za cíl zapojit do konfliktu Severoatlantickou alianci (NATO), což je pro Maďarsko nepřijatelné. Den předtím Viktor Orban řekl, že ze Zelenského plánu „běhá mráz po zádech “ .

 

Parlamentní listy: Kdo v ČR zastrašuje? Od Mzv obdržel obdržel spolek Prague Security Studies Institute (PSSI), jehož analytici minulý týden sestavili seznam „nežádoucích“ českých YouTube kanálů.45 dotací v celkové hodnotě něco přes 13 milionů Kč Provinily se třeba tím, že jsou „protivládní“. Autorky „analýz“ a seznamu šiřitelů dezinformací tak nejspíš nelze postihnout občanskoprávně, ani trestněprávně, protože využívají svého hodnocení činnosti druhých ve veřejném prostoru na základě jim vštěpovaného vzdělání k prosazování svého politického přesvědčení. Činí tak podle, zákeřně, ale v mezích práva. Ale to je v české společnosti legitimní. Všechny jsou z nenápadné, Washingtonem D. C. řízené neziskovky Prague Security Studies Institute. Všechny oddány základní filozofii PSSI „Mír skrze sílu“. „Dezinformace“ začal spolek hodnotit v roce 2020, v roce 2023 také na zakázku Ministerstva zahraničních věcí ČR, které schovalo dotaci pod program „Česko-polské fórum“. Od MZv dostal během své existence v Česku 45 dotací v celkové hodnotě pouze něco přes 13 milionů Kč. Z hlediska výdajů PSSI a v Česku investovaných prostředků se jeví tato částka naprosto nedostatečná, hlavní zdroje a stipendia jsou poskytovány ze zahraničí. PSSI kofinancují vedle International Republican Institute a National Endowment for Democracy Velvyslanectví USA v Praze, Divize veřejné diplomacie NATO, Britské velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví Norského království. Dalšími, daleko neprůhlednějšími investory jsou Calouste Gulbenkian Foundation a její European Media And Information Fund, propojený s Googlem, financující iniciativy pro ověřování faktů a boj proti on-line dezinformacím v Evropě; Drei Schwestern Foundation; Donors Trust Foundation (fond anonymních dárců, charakterizován jako „bankomat temných peněz“ americké konzervativní pravice); Europium; GLOBSEC, které Fico vyhnal z Bratislavy; ale i nadnárodní firemní subjekty jako KPMG Česká republika a další. Z českých veřejných zdrojů je institut už dvacet let živen výhradně Ministerstvem zahraničních věcí.

Už chápete, proč mutikulturní síly začnou tak pištět a vyskakovat, když se některá země (jako nyní Gruzie) rozhodne přijmout zákon o zprůhlednění vlivu politických neziskovek? Kdyby zákon platil u nás, musela by každá zpráva podobné neziskovky mít označení – Tuto zprávu vypracoval za cizí peníze agent cizí mocnosti.

 

Ukrajinská pravda: Lídři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu oficiálně oznámili faktické zastavení procesu vstupu Gruzie do EU.

Nu, pár dní před gruzínskými volbami… neříká se tomu vměšování do vnitřních věcí a pokus o ovlivnění voleb?

 

Richard Perman: Sberbanka se poprvé dostala na druhé místo mezi světovými bankami. Ano, to je ta banka, o které u nás tvrdili, že zkrachovala a s ostudou ji od nás vyhnali. A mnoha lidem, firmám a obcím či městům tak způsobili miliónové ztráty. I přes odchod firem a prodejců si Sberbanka díky vlastnímu technologickému vývoji udržela nejen místo v první trojce světového žebříčku největších akvizitorů, ale posunula se ze třetího na druhé místo. Podle přední světové publikace v oblasti platebních systémů, Nilson Report, je Sberbanka na konci roku 2023 pouze 1 procentní bod za lídrem ratingu JPMorgan Chase.

 
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (23 votes, average: 3,96 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*