Tohle už není rozpočet, ale výsměch!




Sdílet článek:

VLADIMÍR PIKORA

Když se podíváte na návrh státního rozpočtu na rok 2025, zůstává vám rozum stát. Vláda s velkou slávou oznamuje, že schodek činí „pouhých“ 241 miliard korun, tváří se jako mistr světa a vy vidíte, že tento rozpočet je vše, jen ne fiskálně odpovědný.

Emisní povolenky a zelená agenda bez peněz

Jedním z klíčových bodů, kterými vláda omlouvá tento „ambiciózní“ rozpočet, jsou příjmy z emisních povolenek. A tady přichází první velký zádrhel. Předkládaná čísla jsou naprosto nereálná. Rozpočet počítá s tím, že příjmy z povolenek budou vysoké. Jenže nikdo, kromě vlády samotné, v to nevěří.

Až na konci roku 2025 zjistíme, že do státní kasy přišlo mnohem méně peněz, než dnes tvrdí, bude deficit klidně o dalších 50 miliard vyšší. V té době už ale vláda buď projede volby, nebo se bude tvářit, že od roku 2026 začne konečně hospodařit rozumně tak, jak kdysi lidem slíbila. Jinými slovy, budou dělat, jako že se nic neděje.

Má vůbec Národní rozpočtová rada smysl, když na ni politici kašlou?

Národní rozpočtová rada varuje, že rozpočet je katastrofa. A co na to vláda? Naprosto ji ignoruje. K čemu máme takovou radu, když ji ministr financí bez ekonomického vzdělání zcela přehlíží?

Každoročně si stát půjčuje kolem čtvrt bilionu korun. Kde to žijeme? Tohle musí někdy skončit. Žít do nekonečna na dluh nejde.

Tohle už nevypadá jen jako amaterismus, ale úmyslný podvod na voliče. Tato vláda vědomě lže o stavu financí, protože ví, že pokud by řekla pravdu, její volební šance by se okamžitě zhroutily.

Ministr musí pryč

Pamatujete na sliby koalice SPOLU o tom, že zachrání veřejné finance? Tak tenhle rozpočet je výsměchem jejich vlastním voličům. Namísto skutečných řešení předhazuje cosi jen, aby to vypadalo, že se něco dělá.

Přitom dnes není třeba něco předstírat, je potřeba šetřit. Problém nespočívá v příjmech, ale ve výdajích. Státní výdaje jsou zbytečně vysoké a ničí naši ekonomiku.

Prvním krokem by mělo být zrušení zbytečných ministerstev, daňových výjimek a propuštění mnoha tisíc státních zaměstnanců. To je ale před volbami krajně nepopulární. Takže to populista neudělá.

Druhým krokem by mělo být okamžité omezení dotací. Bohužel tady nás do socialismu táhne víc než vláda EU. Francouzi, kteří už zapomněli, co znamená trh, neumí žít bez dotací a nás a všechny v EU do nich tlačí také.

Zahoďte rozpočet a začněte znovu

Tenhle rozpočet je třeba vrátit k přepracování. Vláda si musí sednout s Národní rozpočtovou radou a konečně ji začít poslouchat. Vláda se musí konečně začít chovat jako správce veřejných financí, ne jako banda populistů, která se bojí pravdy, protože volby jsou za rohem.

Ačkoli jsem si nemyslel, že to někdy řeknu, musím souhlasit s Piráty. Po letech spoluvládnutí se „překvapivě“ najednou probudili a říkají, že tento rozpočet je Potěmkinova vesnice. Mají pravdu. Tahle vláda hospodaří ještě hůř než Babiš, a to už je na pováženou.

Když se podíváte na aktuální tabulky Eurostatu, tak deficit nebyl v roce 2023 takový, jak nám původně tvrdili, ale byl podle revize vyšší. Když Eurostat do deficitu započetl všechno to, co se vláda snažila maskovat, tak byl deficit ještě vyšší než v covidovém roce 2020. To je šílené.

Začněte na tom ministerstvu už konečně něco dělat.

 

DENÍK.TO

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

6 Comments

  1. Že z téhleté bandy neschopných blbů kouká zrychlený přesun k zelenému eurosocialismu bylo jasné už před volbami. Přesto jste jim to naházeli. Tak se teď nedivte.

  2. Zloději jako zloději. Všechno začalo jít do srajd sanací kovbojema rozkradených bank made by Klauszeman. Od té doby jsme se stali ouchcapkem Rothschildů.
    Nepomohl ani Babiš. Jak zavoněly prachy z plandemie, nezaváhal ani vteřinu a zaťal bilionovou sekeru rozpočet nerozpočet.
    Co demokrad, to všivák.
    Husáku, Jakeši, pomóóóóóóc!!! Byli jste sice taky kkti, ale poněkud prospěšnější…

  3. “Začněte na tom ministerstvu už konečně něco dělat.” – já si naopak myslím, že by bylo levnější a bezpečnější, kdyby na tomto (a nejen tomto) ministerstvu vůbec nikdo do práce nechodil.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*