Kanadský konvoj svobody inspiroval řidiče v dalších zemích




Sdílet článek:

Kanadský konvoj svobody organizovaný řidiči nákladních vozů dorazil do hlavního města. Někteří politici jej podpořili, někde mají lidé zakázáno jej vítat u silnice. Podle médií jsou řidiči fašisté a samozvanci. Přidávají se další země.

Kanadský konvoj svobody, který organizují řidiči nákladních vozů, dorazil v sobotu do Ottawy. Jeho hlavním cílem je dosáhnout zrušení povinného očkování a diskriminace. V ulicích jej podle záběrů na sociálních sítích1 i v poměrně krutém mrazu vítaly desetitisíce lidí. Na některých místech se na příjezdu do města ke konvoji připojili i farmáři se svými traktory2.

Premiér Kanady J. Trudeau označil konvoj svobody za malou skupinu lidí na okraji společnosti, jejíž názory nereflektují názory většiny Kanaďanů.3 Ihned poté prohlásil, že se setkal s osobou, která byla pozitivní na nemoc Covid-19, a že se uchyluje do karantény, přestože byl otestován jako negativní. Místo jeho pobytu média neoznámila.4

Média spekulují o roli Ruska

Na konto konvoje svobody přišlo přes platformu GoFundMe zhruba 5 milionů dolarů, které platforma zablokovala, aby posléze část peněz uvolnila na úhradu nákladů za naftu. Deník Guardian ve svém článku uvádí, že podle jeho zdrojů přicházejí na účet peníze i ze zahraničí.5 Komentátorka televize CBS spekulovala, zda není možné, aby za protesty stálo Rusko.

Na shromáždění před ottawským parlamentem vystoupil nezávislý novinář Ezra Levant, který mimo jiné řekl: „Jaký to má smysl? Odstoupí Trudeau? Ne, bude se držet u moci, jak to jen bude možné. Ale řeknu vám, co si myslím, že je smyslem. Smyslem je konvoj sám. Ukázat, že nejste sami. Ukázat, že vy nejste blázni, oni jsou.”6

Podpora od D. Trumpa a E. Muska

Bývalý prezident USA D. Trump pořádal o víkendu shromáždění svých příznivců v Texasu. Jeho podpora mezi voliči neklesá, neboť účast na shromáždění byla podle vyjádření účastníků v desetitisících a rozhodně patřila k těm vyšším.7 Na shromáždění vyjádřil svoji jednoznačnou podporu kanadskému konvoji. Další osobností, která konvoj podpořila, byl o víkendu Elon Musk, který uvedl, že „pokud lidi dostatečně vystrašíte, budou sami žádat, ať svoboda skončí”.

Premiér kanadského regionu regionu Saskatchewan S. Moe řidiče podpořil v otevřeném dopise, ve kterém jim poděkoval za jejich každodenní úsilí zajistit chod společnosti zejména v počátcích pandemie, kdy řada lidí seděla doma v bezpečí. V dopise oznámil, že ve svém regionu hodlá zrušit povinnost prokazovat absolvované očkování.8

Zákaz shromažďování u silnic

Na druhou stranu region Nové Skotsko zakázal shromažďování podél silnic za účelem vyjádření podpory konvoji. Ve vyhlášce výslovně uvádí, že je zakázáno se shromažďovat u silnic, po kterých pojede konvoj svobody. Odůvodňuje to tím, že lidé, kteří se takto shromažďují, ohrožují sebe i ostatní. Vyhláška zakazuje nejen shromažďování, ale i finanční a jinou podporu konvoji svobody, a to pod pokutou až 10 tisíc dolarů.

Samozvanci

Média hlavního proudu zareagovala nepřekvapivým způsobem. Washington Post přinesl článek s názvem „Samozvaný konvoj svobody”, ve kterém uvádí, že kanadská liga proti nenávistné řeči tvrdí, že někteří organizátoři nejsou řidiči, ale členové extrémních pravicových skupin. Karikaturista listu pak řidiče vyobrazil takto:

Další země se přidávají

Kanadští řidiči inspirovali své kolegy i v jiných zemích. V USA začali řidiči připravovat konvoj, který by měl vyrazit z Kalifonie s cílovou destinací Washington.10 Organizátor protestu prohlásil, že „přehnané zasahování státu do soukromých věcí končí a toto je cesta, jak toho dosáhnout.”

Řidiči z různých zemí se začali organizovat na sociální sítích. Austrálie, Rakousko, Itálie, Holandsko a další země. Již o víkendu se v řadě zemí objevily kolony nákladních vozů.

Pokud se o víkendu nejeli z nedostatku jiné činnosti řidiči projet a vyzkoušet klaksony svých aut, je pravděpodobné, že se jednalo o zárodky konvojů svobody v dalších zemích. Video z Holandska zde.

Satira na závěr

Nejen Češi mají smysl pro humor. Kanadský konzervativní politik uvedl, že premiér Trudeau zaujal vůči Rusku tvrdý postoj, když varoval prezidenta Putina, aby jeho vojáci nepřekračovali hranice Ukrajiny bez platného dokladu o očkování.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (14 votes, average: 4,71 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*