… psal se rok 1968 a babička vařila zase salátovou omáčku, děda ji zase lehce brblal, že tuhle máčku nejí, ať uvaří koprovku ..
.
… u nás na Oznici na zahrádce byla půda nic moc .. rostly tu jen zemňáky, mrkva, celer a petržel .. i tahle kořenová zelenina však byla jaksi nedomrlá .. taky tu rostla divizna na čaj, rybíz, jahody, kopr a pár hlávek salátu .. toť vše ..
… Valašsko je kraj chudý a lidé si tu váží každého daru přírody, vše se spotřebuje – ať už v kuchyni, nebo ve chlévě. Zbytky z kuchyně, zbytky z přípravy jídel se spravedlivě rozdělily mezi psa, slepičky a kačeny – největší díl však zbaštil Lojza, takto náš čuník na maso a sádlo – každý rok se krmili dva Lojzové. Koza Nataša se napásla sama, ale musel se jí nechat dlouhý špagát, protože Nataša byla kozí labužník. Vybírala si jen samé kozí dobroty – májíčky, šťovík, podběl ap. Její mléko mi vonělo bylinkami a bylo moc dobré.
.
Jinak mléko jsme brávali od souseda zemědělce Miloša, ten měl několik krav, měl taky koně na orbu a do lesa. Od něj se bral i hnůj pod brambory ..
.
… soužití lidí na vesnici bylo vzájemné a s úsměvem … další soused byl zedník, jiný spravoval boty, teta šila všemožné oblečení, babička pekla frgály, dorty a jiné dobroty z trúby na svatby, pohřby, narozeniny .. a tak jsme si svorně žili docela v pohodě .. nikdo neměl moc, nikdo neměl málo ..
.
… babička dostala při dědovém brblání na salátovou máčku spásný nápad, šla utrhnout hlávku salátu pro sebe a kopr pro dědu – spojila ony dvě suroviny ve své mysli do jedné a vyklubal se z toho další babiččin majstrštyk –
.
Koprová omáčka se salátem, vejci a brambory
.
KOPROVKA NAŠÍ BÁBI ..
.
Suroviny:
.
75 g másla
6 lžic hladké mouky
0,75 l mléka
0,75 l vývaru
0,25 l šlehačky, smetany
3 žloutky
sůl, cukr, ocet
1 hlávka salátu
hrst mladého kopru
1 cibule
brambory, vejce
.
Postup:
.
na másle lehce opečeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a vyrobíme světlou zásmažku
za stálého míchání zalejeme mlékem a vývarem, přivedeme k varu a cca 20 min provaříme
ve smetaně rozkvedláme žloutky a vlijeme do omáčky – stále mícháme/šleháme
omáčku osolíme, přidáme dle chuti cukr a ocet – necháme probublat
omyté vrchní listy z hlávky salátu položíme na talíře – dle počtu jedlíků, zbylý salát trháme/krájíme na hrubo
nasekaný kopr a natrhaný salát vhodíme do již hotové omáčky
vejce vaříme tak 8 min. do polotvrda
podáváme tak, že na list salátu položíme brambory, zbytek plochy zalijeme omáčkou, na kterou pak položíme rozpůlená vejce a dozdobíme snítkou kopru ….
.
… přeji Vám dobrou chuť ..
Doporučené články:
Veřejnoprávní média zneužívají důvěru občanů, kteří je považují za tradiční součást našeho státu
Ladikova glosa: "Cokoli je lepší než Asad", može napsat enem hňup
Kulinářské okénko: Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí
Kulinářské okénko: Pikantní směs s kuřecím masem a zeleninou
Něco pro nenáročné grilovače: Šašlik
Co je nutné: Porazit cenzory i byrokraty, vzít rozum do hrsti
Buďte první kdo přidá komentář