12/06/2021
Kategorie: Kulinářské okénko

Koprovka naší bábi

Sdílet článek:
… psal se rok 1968 a babička vařila zase salátovou omáčku, děda ji zase lehce brblal, že tuhle máčku nejí, ať uvaří koprovku ..
.
… u nás na Oznici na zahrádce byla půda nic moc .. rostly tu jen zemňáky, mrkva, celer a petržel .. i tahle kořenová zelenina však byla jaksi nedomrlá .. taky tu rostla divizna na čaj, rybíz, jahody, kopr a pár hlávek salátu .. toť vše ..

… Valašsko je kraj chudý a lidé si tu váží každého daru přírody, vše se spotřebuje – ať už v kuchyni, nebo ve chlévě. Zbytky z kuchyně, zbytky z přípravy jídel se spravedlivě rozdělily mezi psa, slepičky a kačeny – největší díl však zbaštil Lojza, takto náš čuník na maso a sádlo – každý rok se krmili dva Lojzové. Koza Nataša se napásla sama, ale musel se jí nechat dlouhý špagát, protože Nataša byla kozí labužník. Vybírala si jen samé kozí dobroty – májíčky, šťovík, podběl ap. Její mléko mi vonělo bylinkami a bylo moc dobré.
.
Jinak mléko jsme brávali od souseda zemědělce Miloša, ten měl několik krav, měl taky koně na orbu a do lesa. Od něj se bral i hnůj pod brambory ..
.
… soužití lidí na vesnici bylo vzájemné a s úsměvem … další soused byl zedník, jiný spravoval boty, teta šila všemožné oblečení, babička pekla frgály, dorty a jiné dobroty z trúby na svatby, pohřby, narozeniny .. a tak jsme si svorně žili docela v pohodě .. nikdo neměl moc, nikdo neměl málo ..
.
… babička dostala při dědovém brblání na salátovou máčku spásný nápad, šla utrhnout hlávku salátu pro sebe a kopr pro dědu – spojila ony dvě suroviny ve své mysli do jedné a vyklubal se z toho další babiččin majstrštyk –
.
Koprová omáčka se salátem, vejci a brambory 
.
KOPROVKA NAŠÍ BÁBI ..
.
Suroviny:
.
75 g másla
6 lžic hladké mouky
0,75 l mléka
0,75 l vývaru
0,25 l šlehačky, smetany
3 žloutky
sůl, cukr, ocet
1 hlávka salátu
hrst mladého kopru
1 cibule
brambory, vejce
.
Postup:
.
na másle lehce opečeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a vyrobíme světlou zásmažku
za stálého míchání zalejeme mlékem a vývarem, přivedeme k varu a cca 20 min provaříme
ve smetaně rozkvedláme žloutky a vlijeme do omáčky – stále mícháme/šleháme
omáčku osolíme, přidáme dle chuti cukr a ocet – necháme probublat
omyté vrchní listy z hlávky salátu položíme na talíře – dle počtu jedlíků, zbylý salát trháme/krájíme na hrubo
nasekaný kopr a natrhaný salát vhodíme do již hotové omáčky
vejce vaříme tak 8 min. do polotvrda
podáváme tak, že na list salátu položíme brambory, zbytek plochy zalijeme omáčkou, na kterou pak položíme rozpůlená vejce a dozdobíme snítkou kopru ….
.
… přeji Vám dobrou chuť ..

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

  • Číslo účtu: 2501976369 / 2010
  • BTC: 3ECjS5WDWwyjMtHU4ZJjMesEtmJ7eMz69N
  • ETH: 0x67B32F7DD7d084b83a28B59F3EBD2B6b2f837337

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
//

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *